43-vuotias ja yhä maailman huipulla – näin Japanissa tehdään Noriaki Kasain kaltaisia tähtiä

Japanilaisessa kulttuurissa tähtäin asetetaan vuosien päähän.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Noriaki Kasai Ruotsin Falunissa helmikuussa 2015.

Japanilaisessa kulttuurissa tähtäin asetetaan vuosien päähän.
Teksti:
Tuomo Kiisseli

Mäkihypyssä sukupolvet ovat vaihtuneet jo moneen kertaan, mutta yksi mies jatkaa yhä lajin terävimmällä huipulla: Japanin Noriaki Kasai, 43, kiertää maailmancupia nyt 27:nnettä kauttaan. Ensi viikonvaihteessa hän hyppää Rukalla – eikä todellakaan pelkkänä joukon jatkona.

Hän puolustaa siellä viimevuotista voittoaan.

Hieman perspektiiviä Kasain uraan:

Kun Kasai osallistui uransa ensimmäiseen maailmancupin osakilpailuunsa joulukuussa 1988 Sapporossa, voiton vei muuan Matti Nykänen ja toiseksi sijoittui silloisen Länsi-Saksan Dieter Thoma.

Voittaessaan lentomäen maailmanmestaruuden 1992 Kasain yksi kovimmista kilpakumppaneista oli olympiasankari Toni Nieminen.

Nyt Kasai taistelee tiukasti kärkisijoista Gregor Schlierenzauerin, Peter Prevcin, Simon Ammanin ja muiden nykytähtien kanssa.

Miten ihmeessä se on mahdollista?

Talofirma maksaa palkan

Janne Väätäinen

Janne Väätäinen sanoo olevansa tyytyväinen, jos Kasai napsii kauden mittaan sijoituksia 10–15 parhaan joukkoon. Kuva: Tommi Tuomi/OM-media.

Kasain ja muutaman muun japanilaishyppääjän valmentajana toimiva, Kuopiosta lähtöisin oleva Janne Väätäinen toteaa, että Kasain menestykseen vaikuttaa useampi tekijä.

”Totta kai Noriaki on varsinkin tekniseltä osaamiseltaan poikkeusyksilö. Hän ei ikinä mene treeneihin ja mäkeen huvikseen vaan tekemään kaiken mahdollisimman laadukkaasti”, Väätäinen sanoo.

Kasain henkilökohtaiset ominaisuudet eivät kuitenkaan ole ainoa ratkaiseva asia.

”Japanilaiseen kulttuuriin kuuluu olennaisena asiana pitkäjänteisyys. Tähtäin asetetaan korkealle, usein vuosien päähän, ja sitä kohti edetään johdonmukaisesti. Näin myös Noriaki on toiminut.”

Miten pitkäjänteisyys sitten toteutuu urheilussa?

Väätäinen toimii Kasain ja muutaman muun japanilaishyppääjän valmentajana omakotitaloja rakentavan Tsuchiya-firman tiimissä. Sekä Väätäinen että hänen valmennettavamsa ovat  firman palkkalistoilla.

Tämän ansiosta jo nuorena uravalintansa tehneen Kasain tulevaisuus on turvattu. Sponsori antaa hänen jatkaa urheilu-uraansa niin pitkään kuin hän itse haluaa, ja sen jälkeen Kasai voi halutessaan jatkaa firman palveluksessa muissa tehtävissä.

150 pr-tilaisuutta

Sponsorin ja Kasain yhteistyö on ollut hedelmällistä. Kun Kasai liiteli 2014 Sotšin olympialaisten suurmäessä hopealle, se siivitti samalla siihen saakka melko tuntemattoman talofirman Tsuchiyan jättimenestykseen kotimaassaan.

Kasailla onkin riittänyt kiireitä, tätä nykyä PR-tilaisuuksia kertyy vuodessa jo noin 150.

Väätäinen myöntää, että jatkuva edustaminen on tilapäisesti vaikuttanut myös harjoitteluun. Hän ei ole kuitenkaan huolissaan.

”Kun tulin tähän hommaan 2011, tilanne oli aika samanlainen kuin nyt. Noriaki ei suuremmin stressannut, vaikkei tulosta oikein sillä kaudella tullut. Kesällä 2012 näki selvästi, miten hänen keskittymisensä Sotšiin koko ajan lisääntyi, ja pian hän eli pelkästään mäkihypyn ehdoin.”

”Olen varma, että sama kaava toistuu kun lähestytään vuoden 2018 olympialaisia”, Väätäinen sanoo.

”Kun hypätään, ei jarrutella”

Noriaki Kasai ei ole japanilaisen mittapuun mukaan kovin vanha.  Väätäinen muistuttaa, että suuri osa nelikymppisistä japanilaisista on fysiikaltaan yhä erinomaisessa kunnossa. Hän sanoo tapaavansa nykyisessä kotikaupungissaan Sapporossa alituiseen paikallisia ihmisiä, joita pelkän ulkonäönkin perusteella luulisi pari-kolmekymmentä vuotta todellista ikäänsä nuoremmiksi.

”Ei Noriaki tietenkään ole fyysisiltä ominaisuuksilta enää yhtä hyvä kuin nuoruusvuosinaan, mutta vastaavasti hänen taitotasonsa mäessä on parantunut sitä mukaa kun ikää on tullut lisää.”

Moottoriurheilussa huippukuskien vauhdin sanotaan väkisinkin tippuvan vanhenemisen myötä. Eikö mäkihyppääjille käy samoin?

”Kun hypätään, siinä ei pahemmin jarrutella. Totta kai Noriakillakin itsesuojeluvaisto on lisääntynyt, mutta ei se ole huono asia. Jos tuuliolosuhteet ovat surkeat, hän kyllä tarkkaan miettii, kannattaako torniin nousta. On hän joskus jopa jättänyt hyppäämättä.”

Samaan hengenvetoon Väätäinen muistuttaa, että ei ikä ratkaise mäkihypyssä. Muutkin konkarit kuin Kasai voivat vielä menestyä.

”Toivon sydämestäni, että Ahosen Jannellakin (38) vielä naksahtaisi hyppy kohdalleen.”

Ura päättyy vasta 2026?

Kasai itse kertoi 40 vuotta täytettyään, että hän jatkaa uraansa viisikymppiseksi asti. Tärkeimpänä tavoitteena on ollut voittaa häneltä vielä puuttuva olympiakulta 2018 Pyeongchangissa Etelä-Koreassa pidettävissä kisoissa.

Suunnitelmaan voi kuitenkin tulla muutos, jos Sapporo saa järjestettäväkseen vuoden 2026 talviolympialaiset.

”Olen silloin 53, mutta eihän sellaista tilaisuutta voi jättää väliin”, Kasai ilmoitti viime keväänä.

” Ihan varmasti Noriaki haluaisi olla mukana, jos Sapporolle myönnetään kisat. Muuten en uskalla asiaa vielä kommentoida”, Väätäinen nauraa.

Myös siviilielämä hymyilee Kasaille. Hän meni viime vuonna naimisiin, ja perheenlisäystäkin taitaa olla tulossa.

 

X