Olympialaisten siirtyminen nähdään painimolskilla positiivisessa valossa: ”Edustusmiehemme ovat suhteellisen nuoria – vuosi lisäaikaa harjoitteluun on iso etu”

Jaa artikkeliTilaa Seura
Tuomo Karila
Painiliiton puheenjohtaja Tuomo Karila näkee olympialaisten siirtymisessä hyviäkin puolia lajin kannalta. © Markku Ulander / Lehtikuva
Koronaviruspandemia on perunut useita odotettuja painitapahtumia tänä vuonna. Suomen painiliitto päätti myös, ettei maajoukkue osallistu Serbian maailmancupiin.

Eteläpohjalaispainija Mikko Peltokangas, 23, harmittelee, ettei hän ole päässyt kilpailemaan helmikuun jälkeen. Motivaatiota syö myös se, ettei varmaa päämäärää tällä hetkellä ole. Painiliiton puheenjohtaja, lääkäri ja ex-painija Tuomo Karila ymmärtää ongelman.

Motivaatio on usealla kilpapainijalla koetuksella, sillä treenimahdollisuudet ovat vaihtelevat ja rajatut, eikä arvokisoja järjestetä.

”Painiharjoittelulla ilman kilpailua ei pitkälle mennä”, Tuomo Karila sanoo.

Kisaaminen on edustuspainijalle erittäin tärkeää oman ja vastustajien tason mittaamisen sekä rahoituksen kannalta.

Karila kertoo, että useat suomalaiset huippupainijat haluavat tällä hetkellä keskittyä opiskeluun, osa myös painin kustannuksella.

Painija Mikko Peltokangas

Mikko Peltokangas painii nyt 72-kiloisissa ja painija pohtii ylempään painoluokkaan siirtymistä. © Kalle Parkkinen / Lehtikuva

”Koulu on ollut painille hyvää vastapainoa”

Mikko Peltokangas valmistuu urheilijahierojaksi joulukuussa 2020. Opiskelu ei ole selättänyt hänen painimotivaatiotaan, vaan hän kokee opiskelunsa tasapainottavana asiana.

”Koulu on ollut painille hyvää vastapainoa. Pää on pysynyt kasassa, eikä ole sitten liikaa tullut mietittyä tilannetta”, Peltokangas toteaa.

Hänen mukaan edustuspainijat pystyvät nyt harjoittelemaan melko normaalisti. Maajoukkuemiesten fyysinen kunto on hyvällä tasolla, mutta he kaipaavat kansainvälisiä haasteita.

”Ollaan vaan keskenämme väännetty, olisi hyvä saada vaiheeksi vähän erilaisia, kovempia harjoitusvastustajia.”

Olympiakarsintapaikoista on taisteltava uudelleen

Tokion olympialaiset oli määrä järjestää tänä vuonna. Tällä tietoa Tokion olympialaiset järjestetään kesällä 2021.

Olympialaisten siirtyminen jakaa mielipiteitä maajoukkuemiesten kesken. Osaa heistä harmittaa se, että olympiakarsintapaikasta on taisteltava nyt uudestaan.

Sekä Mikko Peltokangas että Tuomo Karila näkevät tilanteessa myös myönteisiä puolia. Nyt 72-kiloisissa painiva Peltokangas aikoo mahdollisesti vaihtaa ylempään painoluokkaan.

”Edustusmiehemme ovat suhteellisen nuoria. Vuosi lisäaikaa harjoitteluun on iso etu”, Karila muistuttaa.

Lue myös: Tie MM-kultaan on vaatinut Petra Ollilta hikeä, kyyneleitä ja valtavaa sitkeyttä: ”Nyt olen viimeistään näyttänyt, miksi halusin mukaan painin maailmaan”

Lue myös: Helsingin Olympiastadion avataan elokuussa neljän vuoden remontin jälkeen – Arto Bryggare muistelee 1983 MM-kisojen tähtihetkeään: ”Ei se ole urheilijalle helppo tilanne”

X