Rallin superlupaus Kalle Rovanperä, 19: ”Parin vuoden sisään näkee, onko MM-kulta mahdollinen”

Jaa artikkeliLähetä vinkki
Kalle Rovanperä viihtyy lapsuudenkodissaan, kun pääsee pitämään välipäiviä kilpareissuista. Sylissa perheen Pultti-koira.
Kalle Rovanperä viihtyy lapsuudenkodissaan, kun pääsee pitämään välipäiviä kilpareissuista. Sylissä perheen Pultti-koira. © Hanna-Kaisa Hämäläinen
Kalle Rovanperä oli jo poikasena lupaava rallikuski. Nyt hän ajaa huipputallissa, jossa kilpailu on kovaa. Silti hän uskoo yhä MM-voittoon – kunhan kokemusta tulee lisää.

Pultti-koira vastaanottaa Kalle Rovanperän vieraat Puuppolassa. Katsoo ystävällisesti silmiin, pyytää rapsutusta ja kulkee perässä. Pultti on luottavaisen kiinnostunut 19-vuotiaan rallilupauksen Jyväskylän lapsuuskotiin saapuvista ihmisistä.

”Onhan Pultti aika vieraanvarainen”, Kalle Rovanperä naurahtaa ja ottaa koiraystävän syliinsä paijattavakseen.

Rovanperän lapsuuskoti sijaitsee maaseudulla, korkealla mäen päällä. Olohuoneen ikkunanäkymä on yhtä järvenjäätä.

Pihapiirissä on talli, jossa oli aiemmin Kalle Rovanperän Tiina-äidin hevosia. Nykyään nuori Rovanperä rakentelee siellä vapaa-ajan menopelejään.

”Kavereiden kanssa rassataan noita vehkeitä. Tosin kun olen yli kaksisataa päivää vuodessa ulkomailla, ehdin enää vähemmän. Muutama hyvä ystävä tekee autoja, kun olen itse pois.”

Rovanperä kertoo, että ystävät ja perhe ovat hänelle hyvin tärkeitä. Vapaa-ajallaan hän haluaa olla rennosti, tuttujen ihmisten parissa. Hänen ystävyyssuhteensa ovat pitkäaikaisia.

”Muutama vanhempi on varmaan pitänyt mua jo lapsena sylissä. Sitten on koulukavereita. Ehkä mulla on kuitenkin ennemmin tosi hyviä ystäviä kuin paljon kavereita.”

Kavereiden kanssa ei välttämättä tarvitse tehdä sen ihmeempiä.

”Aika paljonhan se tekeminen liittyy motosporttiin. Välillä katsotaan jotain elokuvaa, tai ollaan vaan samassa paikassa, istutaan ja selataan kännyköitä.”

Yläkouluikäisenä poika pelasi monien ikäistensä tavoin paljon tietokonepelejä. Välillä tuli myöhästeltyä koulustakin. Autot ja oikea ajaminen on kuitenkin kiinnostanut aina pelejä enemmän.

Kalle Rovanperä MM-rallin ehdoilla

Kalle Rovanperä on viettänyt jo vuosia paljon aikaa ulkomailla. Latviaan hän pääsi kilpailemaan 12-vuotiaana, sillä siellä kisoihin ei tarvitse olla ajokorttia. Opinnot ovat jääneet toistaiseksi peruskouluun, koska ei ole aikaa opiskella. Loppuvuodesta piti keskeyttää armeija. MM-ralli menee nyt elämässä etusijalle.

”Harmittaa, että olen joutunut olemaan paljon pois kotoa. Paljon on jäänyt väliin tärkeitä päiviä, kun olen ollut ulkomailla. Autourheilun negatiivisin puoli on, ettei ole riittävästi aikaa läheisille.”

Vaikka työn puolesta ja vapaa-ajalla on koko ajan pärinää ja ihmisiä ympärillä, rallitähti osaa olla hiljaisuudessakin.

”Tykkään olla myös rauhassa, ihan omissa oloissani. Ennen kisoja voin olla ihan vaan hiljaa itsekseni. Sellainen olen aina ollut.”

Kilpailumatkoilla on usein pitkiä lentoja ja odotuksia lentoasemilla. Aikaerosta toipuu hyvin nuorena, mutta matkoilla ei pysty pitämään kiinni arjen rutiineista.

”Matkapäivät on raskaimmat. Aamusta iltaan et voi tehdä mitään, etkä saa mitään aikaiseksi.”

Huippu-urheilija pyrkii syömään terveellisesti, nukkumaan säännöllisesti ja kestävyys- ja lihaskuntoharjoittelua on viidesti viikossa.

”Matkustamisen aikana ei aina pysty pitämään yllä normaalia rytmiä.”

Viime vuoden loppu oli vielä normaalia kiireisempi, koska Rovanperä treenasi kahdessa tiimissä.

Nyt hän on siirtynyt kokonaan voittoisaan Tommi Mäkisen Toyotan rallitalliin. Takana on Artic Lapland Rallyn voitto Rovaniemellä ja viides sija Monte Carlossa.

Kalle Rovanperä elää tavallista nuoren miehen elämää peleineen ja tv:n katseluineen silloin harvoin, kun hän on vapaalla.

Kalle Rovanperä elää tavallista nuoren miehen elämää peleineen ja tv:n katseluineen silloin harvoin, kun hän on vapaalla. Hanna-Kaisa Hämäläinen

Äiti opetti hevosten kielen

Autot ja ralli ovat kuuluneet Rovanperän elämään syntymästä asti. Harri-isä on menestynyt rallin ammattilainen. Nuoren rallitähden varhaisimmat muistot ovat isän sylistä auton ratissa ja äidin matkassa isän kilpailuja katsomassa.

”Iskän testeistä muistan Jyväskylästä jotain, kun olen ehkä kolmevuotias.”

Nyt isä tuo välipalaksi leipää ja juomaa, sillä pian on lähdettävä seuraavaan sovittuun tapaamiseen.

Vaikka Kalle Rovanperä on matkustanut hyvin pienestä alkaen paljon ulkomailla, hän on elänyt suojattua elämää. Alakoulussa kunnan koulutaksi haki pihasta ja toi pihaan. Lähistöltä tuli kyytiin muitakin kylän kavereita.

Rallilahjakkuus on perheensä ainoa lapsi, mutta koskaan hän ei ole ollut yksinäinen.

”Serkut asuivat parinsadan metrin päässä. Oltiin hyviä ystäviä ja paljon yhdessä.”

Äiti valmensi työkseen ravihevosia ja liikutti niitä kotimaisemissa.

”Sillä aikaa pyörin mönkijällä, mopolla tai jollain härvelillä tallin edustalla.”

Toisaalta äidin kautta hevoset tulivat tutuiksi ja osaksi elämää. Lapsena Rovanperä ratsasti usein. Hän osaa olla luontevasti ison eläimen kanssa.

”Jos tulisi tilanne, että joutuisin vieraan hevosen kanssa kaksin, niin uskon, että pärjäisin. Osaan lukea hevosta. Näen, millä tuulella se on ja miten käyttäytyy.”

Kalle Rovanperä omistaa osan useasta hevosesta. Nuorin on vielä varsa, mutta myöhemmin siitä kasvatetaan ravihevonen.

Lue myös: Kiikun tallilla ei kasvateta vain ravihevosia – Tilalla pyörii myös kehitysvammaisten päivätoimintayksikkö: ”Hevosilla ja erityisesti autistisilla on erityinen yhteys”

Isä toimii kisatukena

Harri Rovanperä kertoo Kallen olleen ”kiltti kuin mikä, äärimmäisen helppo lapsi. Ei ole tarvinnut nahistella edes murrosiässä”.

Menopelit poikaa ovat kiinnostaneet aina.

”Kaikki, mihin pedaali laitetaan. Kaiken maailman härveleillä on ajellut. Kelkoilla, mönkijöillä, mopoilla ja moottoripyörillä ennen autoja. Kilpailuviettiä on aina ollut”, isä kuvaa.

Kalle Rovanperän mukaan isän ammattiura on tuonut paljon osaamista. Moottoripelit ovat olleet aina luontevia. Rallialan ihmiset ovat olleet lapsuudesta saakka tuttuja. Isältä on siirtynyt pojalle paljon hiljaista tietoa aina auton käsittelyä myöten.

”Kun on vauvasta asti seurannut alaa, tietää kaikki asiat niin hyvin.”

Nykyään isä on omistautunut pojan uran tukemiseen. Kiertää kilpailuissa.

”Iskän kanssa tuleekin oltua enemmän reissussa. Ei iskä kyllä mulle ohjeita anna, paitsi jos kysyn.”

Perheen palkintokaapissa on pokaali jos toinenkin ja hyllykkö täyttääkin yhden seinän.

Perheen palkintokaapissa on pokaali jos toinenkin ja hyllykkö täyttääkin yhden seinän. Hanna-Kaisa Hämäläinen

Kartanlukijansa Jonne Halttusen kanssa Kalle Rovanperä viettää paljon aikaa paitsi töissä, myös vapaa-ajalla.

”Meistä on tullut hyviä kavereita. Urheillaan, ajetaan kartingia, pelataan rallipelejä ja kesällä veneillään.”

Ralliauton sisällä yhteistyön pitää olla saumatonta. Siinä auttaa, että molemmat tuntevat toisensa. Rallipätkät saa nykyään ajaa kahdesti ennen kisoja siviiliautolla, liikennerajoitusten mukaan. Silloin ”tehdään nuotit”.

”Sanon kaikki huomioni ja Jonne kirjaa. Monesti kartturilta tulee ihan samalla lailla ideoita. Jonne on hyvä antamaan omia näkemyksiä, sitä kautta saadaan hiottua nuotti hyväksi.”

Sitten on kisan vuoro.

”Kolmannella mennään ralliautolla kaasu pohjassa. Kaiken pitää toimia. Se on aika intensiivistä, mutta rauhallista. Siinä vaiheessa en käy keskustelua, ellei ole tarve.”

Kilpailutilanteessa kartturi lukee tarkkaan nuottia, jonka kuski on aiemmin sanellut. Kartturin yksi tehtävä on pitää kuljettaja rauhallisena, että tämä voi keskittyä ajamiseen.

”Nuotit on nykyään tärkeässä osassa”, Rovanperä huomauttaa.

Seuraavaksi Ruotsiin, Kalle Rovanperä!

Kalle Rovanperällä on ikäisekseen valtava kokemus. Hänellä on myös ollut aina hyvin vahva kilpailuvietti. Jatkuva halu olla parempi.

Rallitallin johtaja, entinen rallin maailmanmestari Tommi Mäkinen puhuu usein kuljettajistaan, kuinka ”on tärkeää, mitä pään sisällä tapahtuu” ja ”pään pitää kestää”.

Kalle Rovanperästä sanotaan, että hänen hermonsa kestää hyvin kilpailupainetta.

”Haluan olla parempi. Olen hyvä keskittymään. Olen vaan aina ollut sellainen. Ainakin tähän asti on toiminut, että olen luottanut omaan tekemiseeni. Teen niin hyvin kuin pystyn.”

Haastatteluhetkellä MM-rallin Ruotsin osakilpailu lähestyy. Se on Kalle Rovanperän toinen MM-ralli WRC-sarjassa. Nuorukainen on levollinen.

Hän puhuu, kuinka rallissa kokemus on valttia. Jokainen kilpailu pitää ajaa hyvin monta kertaa, ennen kuin osaa toimia nopeasti ja virheettömästi.

Entä milloin hän tähtää WRC:n maailmanmestariksi?

”Parin vuoden sisään varmaan näkee, milloin siihen alkaisi olla mahdollisuus. Menee aika paljon aikaa, ennenkö pääsee siihen pisteeseen, että pystyy taistelemaan voitosta.”

Lue myös: Rallin ihmepoika Kalle Rovanperä

X