Seura Kreikassa: Suomen ase on Madonnan asenne – Miten käy maajoukkueen jalkapallohistoriamme yhdessä merkittävimmistä otteluista?

Jaa artikkeliTilaa Seura
Maalivahti Lukas Hradecký on Suomen maajoukkueen tähti ja turva.
Maalivahti Lukas Hradecký on Suomen maajoukkueen tähti ja turva. © Jussi Helttunen / Otavamedia
Pyry Soirin mukaan joukkueen vahvuus on ”express yourself” -asenne. Päävalmentaja Markku Kanerva kannustaa jokaista ilmaisemaan itseään kentällä.

Madonnan levynkannesta suomalaisillekin tutuksi tullut motto on Suomen jalkapallomaajoukkueen ase tänä iltana pelattavassa maaottelussa Kreikkaa vastaan.

Marraskuun 15. päivänä Suomi kohtaa entisen euroopanmestarin Kreikan pelissä, joka on kiistämättä yksi Suomen jalkapallohistorian merkittävimmistä.

”Express yourself”, huikkasi viime Kreikka-ottelun avausmaalin tekijä Pyry Soiri Seuralle päivä ennen ottelua Ateenassa maajoukkueen tiedotustilaisuudessa.

Pyry Soiri ja muut Suomen nuoren maajoukkueen jäsenet lähtevät illalla itsevarmoina Kreikkaa vastaan.

Pyry Soiri ja muut Suomen nuoren maajoukkueen jäsenet lähtevät itsevarmoina otteluun Kreikkaa vastaan. © Jussi Helttunen / Otavamedia

Hän viittasi tunnelmaan, jota nykyinen päävalmentaja Markku Kanerva on tuonut maajoukkueeseen. Soirin mukaan Kanerva kannustaa pelaajia ilmaisemaan itseään, kuten itsevarmuuden perikuva Madonna aikoinaan.

”Hän antaa jokaisen pelaajan käyttää omia taitojaan kentällä”, Soiri sanoi Kanervasta.

Ottelun tärkeydestä huolimatta Soiri ja muut Suomen nuoren joukkueen pelaajat suhtautuivat mutkattoman myönteisesti illan Kreikka-peliin. Ilman uhoa, mutta luottaen itseensä ja joukkueeseen. Menneisyyden möröt eivät enää tunnu painavan heidän harteillaan.

Päävalmentaja Markku Kanerva (kesk) saapui keskiviikkona Atenanolympiastadionille viimeistelyharjoituksiin Palloliiton tapahtumamanagerin Jukka Salasuon (vas) ja kilpailutoiminnan päällikön Ville Nylundin kanssa.

Päävalmentaja Markku Kanerva (kesk) saapui keskiviikkona Ateenan olympiastadionille viimeistelyharjoituksiin Palloliiton tapahtumamanagerin Jukka Salasuon (vas) ja kilpailutoiminnan päällikön Ville Nylundin kanssa. © Jussi Helttunen / Otavamedia

Häviämisen väkevä jatkumo

Suomen jalkapallon kaksi kenties merkittävintä peliä on pelattu 1912 ja 1997. Näistä ensimmäinen, 106 vuotta sitten pelattu Tukholman olympialaisten pronssiottelun voi jollain tapaa katsoa sopivan suomalaisen jalkapallon jatkumoon. Suomi hävisi tuolloin hienon turnauksen jälkeen krapulassa pronssin Hollannille 6-0.

Vuoden 1997 MM-karsintojen viimeinen ottelu Unkaria vastaan on myös väkevä osa suomalaista urheiluhistoriaa. Muisto siitä tuntuu edelleen monen nykyisten keski-ikäisten sielussa jotakuinkin samalta kuin vapaapotkun lempeä osuma kiveksille.

Suomi tarvitsi MM-jatkoturnaukseen pääsyn voiton, ja peli olikin Suomen hyväksi 1-0 ennen pelin päättänyttä Unkarin kulmapotkua. Suomi sähelsi Unkarin kulmapotkun omaan maaliin viidellä kosketuksella.

Kansainvälistäkin mainetta saanut yhteisepäonnistuminen ratkaisi sen, että Unkari meni MM-jatkokarsintaan Suomen sijaan.

Markku Kanerva ohjasi maajoukkueen viimeistelyharjoitusta Ateenan olympiastadionilla keskiviikkona.

Markku Kanerva ohjasi maajoukkueen viimeistelyharjoitusta Ateenan olympiastadionilla keskiviikkona. © Jussi Helttunen / Otavamedia

Suomi lähtee voittamaan

Nyt Suomelle riittää Ateenan olympiastadionilla Kansojen liigan lohkovoittoon ja jatkokarsintaan 0-1 häviö. Ja jos suomi tekee maalin, Kreikan on voitettava vähintään 4-1, tai Suomi varmistaa lohkovoiton vierasmaalisäännön turvin.

Jos näin ei käy, Suomen ratkaisun hetket ovat sunnuntaina Budapestissä.

Suomen jalkapallomaajoukkueen päävalmentaja Markku Kanerva muistaa historiallisen Unkari-ottelun tuskallisen hyvin. Nyt yli 20 vuoden jälkeen hän jo hieman naurahtaa asiasta puhuessaan.

”En mä sitä ajattele”, Kanerva sanoo.

Suomi aloitti Kansojen liigan syyskuussa kotivoitolla Unkarista. Sillä oli suuri merkitys.

”Voiton kautta saatiin pahin peikko pois. Joku voi ajatella, ettei sitä vielä ole selätetty, mutta en minä niin ajattele, eikä pelaajatkaan. Se on historiaa ja that’s it”, Kaneva sanoo.

”En näyttänyt pelaajille ottelusta videota, että hei, nyt aletaan kostaa.”

Kanervan mukaan Suomi ei lähde varmistelemaan tasapeliä eikä varsinkaan 0-1-tappiota.

”Sellainen on tuhoisaa.”

Suomi lähtee voittamaan.

Valtavalla, 75 000 ihmistä vetävällä Ateenan olympiastadionilla illan peliä seuraa noin 500 ihmisen fanijoukko.

Valtavalla, 75 000 ihmistä vetävällä Ateenan olympiastadionilla illan peliä seuraa noin 500 ihmisen suomalaisfanijoukko. © Jussi Helttunen / Otavamedia

Osa nykypelaajista oli hädin tuskin syntynyt

Myös Suomen tähtikärkipelaaja Teemu Pukki naurahti, kun Seura kysyi häneltä Ateenassa Unkari-pelistä.

”En tainnut vielä silloin seurata jalkapalloa niin tarkkaan”, 28-vuotias Pukki totesi.

”Olen kyllä nähnyt siitä maalista aika monta videoklippiä.”

Kanerva mainitsi aiemmin Seuralle, että osa nykyisen maajoukkueen pelaajista oli juuri ja juuri syntynyt Unkari-pelin aikaan.

”Nyt mennään Kreikka-matsi edellä. Se on tärkein. Silti se ei tarkoita, ettemme olisi valmistautuneet Unkari-peliin. Kun mennään kentälle, keskitytään siihen peliin täysillä.”

Kanerva muistaa erittäin hyvin 21 vuoden takaisen Unkari-pelin. Se ei karmeasta lopustaan huolimatta ollut vain lannistava.

”Olin katsomossa, ja koin sen pettymyksen. Mutta silloin tuli fiilis, että kyllä me sinne vielä mennään. Olisihan se upeaa, kun sen voisi tämän tiimin kanssa toteuttaa.”

X