Simo Valakari nousi sankarivalmentajaksi Norjassa – Näin jalkapallovalmentajan ura alkoi puolivahingossa vuonna 2009

Suomea ei tunneta maailmalla jalkapallomaana, joten myös suomalaisvalmentajien tie ulkomaille on kivinen. Simo Valakari on kuitenkin onnistunut: hän valmentaa Norjassa Tromssan joukkuetta, jossa pelaa myös hänen poikansa Onni.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Simo Valakari on tyylitietoinen valmentaja. ”Estetiikka on ollut minulle aina tärkeää. Tykkään vaatteista ja asioista, joissa on särmää.”

Suomea ei tunneta maailmalla jalkapallomaana, joten myös suomalaisvalmentajien tie ulkomaille on kivinen. Simo Valakari on kuitenkin onnistunut: hän valmentaa Norjassa Tromssan joukkuetta, jossa pelaa myös hänen poikansa Onni.
(Päivitetty: )
Teksti: Jari Welling

Norjan Eliteserienissa pelaava Tromsö IL on maailman pohjoisin pääsarjaseura. Kun joukkue etsi uutta päävalmentajaa, se ei antanut ennakkoluulojen häiritä.

Tromsö IL teki Simo Valakarin kanssa heinäkuussa 2017 ensin sopimuksen kauden loppuun ja jo kuukauden jälkeen pidensi sopimuksen kolmeen vuoteen.

”Se oli vahvaa johtamista seuralta. Valinnalla annettiin pelaajillekin merkki siitä, että tämä kaveri on tässä kolme vuotta, joten paras alkaa pelata kunnolla”, Valakari, 45, kiittelee.

Meriittejä hänellä toki oli Suomesta. Vuonna 2015 Valakari luotsasi päävalmentajana Seinäjoen Jalkapallokerhon Suomen mestaruuteen.

Vaikka mies sai SJK:sta potkut helmikuussa 2017, hän on kuitenkin erittäin kiitollinen siitä, että hänelle annettiin vuonna 2013 Seinäjoella mahdollisuus nuorena päävalmentajana rakentaa täysin uutta seurakulttuuria.

Valakarin valmentajaura alkoi vuonna 2009 puolivahingossa, kun hänen pelaajauransa loppui TPS:ssa pahaan polvivammaan.

”TPS:n silloisen toimitusjohtajan Marco Casagranden kanssa mietittiin mitä tehtäisiin. En pystynyt pelaamaan, vaikka sopimusta oli vielä vuosi jäljellä. Hän kysyi, kiinnostaisiko Åbo IFK:n apuvalmentajan paikka. Minulla ei ollut silloin vielä paloa valmennukseen, mutta heti ensimmäisten harjoitusten jälkeen huomasin, että valmentaminen on makeaa. Koin, että pystyn auttamaan pelaajia. Jäin koukkuun nopeasti.”

Teot ratkaisevat

Viime kaudella Valakari onnistui pelastamaan Tromsö IL:n sarjapaikan vaikeista asetelmista, ja hänestä tuli sekä 70 000 asukkaan Tromssan että koko maakunnan sankari. Myös tällä kaudella joukkueen sarjapaikka on käytännössä jo lähes varma, kun sarjaa on jäljellä vain muutamia kierroksia.

Valakarin ei enää tarvitse todistella osaamistaan, eikä sillä, mistä maasta valmentaja on kotoisin, ole väliä. Vain osaaminen merkitsee.

”Onhan suomalaisia valmentajia ennenkin ollut maailmalla, mutta valmentajapestejä ei tahdo saada, koska Suomi ei ole pärjännyt jalkapallossa. Täälläkin oli ensin ennakkoluuloja, mutta kun saa mahdollisuuden, asetelman voi kääntää omalla tekemisellään. Nyt täällä ei enää kukaan puhu, että olen suomalainen, vaan minusta puhutaan vain valmentajana.”

Kaksi suomalaista

Valakari on uskaltanut ottaa päävalmentajana isojakin riskejä. Ensin hän hankki alkukesästä joukkueeseen jyväskyläläistaustaisen Robert Taylorin ruotsalaisesta Solna AIK:sta ja myöhemmin elokuussa oman poikansa Onni Valakarin Turun Palloseurasta.

Sekä Taylor että Valakari ovat osoittaneet olevansa luottamuksen arvoisia, eivätkä joukkueen fanit epäile, että he ovat joukkueessa vain suomalaisuutensa takia.

”Onnin ottaminen tänne oli ennen kaikkea seuran päätös. Haluamme pelaajia, jotka eivät ole vielä puhjenneet täyteen kukkaansa. Emme pysty kilpailemaan rahalla, mutta pystymme tarjoamaan hienon kasvualustan.”

Valakari on erityisen tarkka siitä, että hän ei puhu suomalaispelaajiensa tai fysiikkavalmentajansa Jaska Ulvilan kanssa työasioissa suomea.

”Meillä on joukkueen yhteisenä kielenä englanti. Eivät joukkueemme kaksi senegalilaispelaajaakaan puhu pukukopissa omaa äidinkieltään. Se on reilua kaikille.”

”Norjan lahjakkain”

Englannin Valioliigassa lähes 300 ottelua Blackburnissa pelannut Tromsö IL:n kulttipelaaja Morten Gamst Pedersen kehuu auliisti päävalmentajaa.

”Meillä on ollut seurassa vaikeita aikoja, mutta pidän tyylistä, jolla Simo on vienyt joukkuettamme eteenpäin. Vaikka olen erittäin kokenut pelaaja, nautin Simon alaisuudessa jokaisesta minuutista. Hän on yksi parhaista valmentajista, mitä minulla on ollut.”

Gamst Pedersen on varma, että Valakari pääsee valmentajaurallaan pitkälle. Hänen mielestään Valakari on tällä hetkellä Norjan liigan lahjakkain valmentaja. Hän on myös pitänyt tavasta, jolla kolmen ja puolen vuoden sopimuksen tehnyt Onni Valakari on tullut isänsä joukkueeseen.

”Onni ja Simo ovat hoitaneet suhteensa fiksun ammattimaisesti. Joukkueessa ei näy mitenkään, että he ovat isä ja poika.”

Vaikka Onni Valakari on vasta 19-vuotias, hän on osannut vetää selvät rajat uudessa joukkueessaan.

”Media ja muut ulkopuoliset yrittävät ehkä tehdä ongelmaa siitä, että pelaan isäni joukkueessa, mutta joukkueen sisällä sitä tuskin nähdään minkäänlaisena ongelmana. Olen täällä yksi pelaaja muiden joukossa, ja asun omassa talossani enkä isäni kanssa”, Onni Valakari sanoo.

Isä pojalleen

Vaikka Simo Valakari on Onnin ”pomo”, hän uskaltaa olla Tromssassa pojalleen myös isä.

”Käymme välillä shoppailemassa ja ravintoloissa syömässä sekä katsomme joskus yhdessä futista tai leffoja. Kyllä ihmiset ymmärtävät, kun näkevät meidät kaupungilla, että olemme isä ja poika. Eivät he varmaankaan ajattele niin, että hengailen vapaa-ajallani pelaajan kanssa.”

Kovana musiikkimiehenä tunnettu Simo Valakari on myös oppinut keskimmäiseltä pojaltaan paljon uusista suomalaisista artisteista.

Jo omalla pelaajaurallaan Skotlannissa, Englannissa ja Yhdysvalloissa suomalainen musiikki oli Valakarille yksi keino pitää yhteyttä kotimaahan.

”Valmentajan homma on 24/7-työtä, mutta koska lennämme kaikki vieraspelimatkat, on lennoilla aikaa kuunnella suomalaista musiikkia ja lukea. Luen paljon elämäkertoja ja ammattikirjallisuutta johtamisesta.

Valakari tunnetaan tyylitietoisena valmentajana, joka nähdään vaihtopenkillä usein persoonallisesti pukeutuneena – ei puvussa tai verkkareissa, kuten monet muut valmentajat.

”On tärkeää, että valmentajana olen oma itseni enkä esitä mitään roolia. Estetiikka on ollut minulle aina tärkeää, ja tykkään vaatteista sekä asioista, joissa on särmää. Helsingissä Käpylä on kotipaikkani, mutta olen aina tykännyt myös Kallion hämyisistä kujista.”

Simo ja Onni Valakari

Simo Valakari hämmästelee sitä, että Onni-poika on jo isäänsä pidempi. Isä on kuitenkin Norjassa vielä kaksikosta tunnetumpi. © AUDUN BRAASTAD / LEHTIKUVA

Pohjois-Norjan Kärpät

Suomessa Norja tunnetaan ennen kaikkea hiihtomaana, mutta jalkapallokin on siellä erittäin iso laji. Ja koska Norja on rikas, myös jalkapalloon on varaa satsata reilusti. Tämä näkyy pelaajissa.

”Täällä kaikki on askeleen isompaa kuin Suomen liigassa. Tempo ja fyysisyys ovat pelissä kovempia. Pelaajat ovat kauttaaltaan parempia kuin Suomessa. On kuitenkin paljon suomalaisia pelaajia, jotka pystyisivät pelaamaan Norjan liigassa”, Valakari painottaa.

Hänen mukaansa suurin ero Suomeen on siinä, että norjalaiset ovat todellista urheilukansaa.

”Täällä pelaajat eivät ikinä valita, vaan harjoittelevat aina tunnollisesti. Suomessa joskus vain tullaan harjoituksiin, mutta täällä tullaan joka päivä kehittymään.”

Valakari on huomannut, että Tromssan joukkue on Norjan pohjoisosille samanlaisessa asemassa kuin jääkiekon puolella Oulun Kärpät pohjoiselle Suomelle.

”Tromsö IL on iso juttu Pohjois-Norjalle, ja koko Norjassa se on monelle ikään kuin se kakkosseura, jota kannatetaan oman alueen seuran ohella.”

Joukkueen stadion on Valakarin mukaan vaatimattomin Norjan liigassa, ja muutenkin vierasjoukkueet pitävät Tromssaa ilkeänä paikkana pelata.

”Stadion on avonainen, ja tänne on pitkä matka. Täällä on myös kylmää, pimeää ja kosteaa.”

Minne seuraavaksi?

Valakari muistuttaa, että Tromsö IL on jo satavuotias seura, joka on europeleissä voittanut esimerkiksi englantilaisen jättiläisen Chelsean.

”Täällä on menty paljon perinteiden mukaan, eikä oppia aikaisemmin ole otettu aina välttämättä ulkopuolelta.”

Norjan entinen päävalmentaja, legendaarinen Drillo Olsen haukkuikin jokin aika sitten Valakarin vetämän Tromsö IL:n pelitavan Norjan mediassa.

”Pidin hienona juttuna, että Drillolla on aikaa kommentoida meidän tekemisiämme. Olen saanut kokeilla täällä omia juttujani, ja seura on suhtautunut rauhallisesti, vaikka paineita ulkopuolelta tuleekin.”

Valakarin on huhuttu siirtyvän Norjan ykkösseuran Rosenborgin peräsimeen tai Liverpooliin juniorivalmentajaksi. Valakarin mukaan Rosenborgista ei ole oltu häneen yhteydessä, mutta

Liverpool-kytkyssä on hieman perääkin.

Seuraavaksi Valakari odottaa, että Tromsö IL saisi harjoitushallin, jotta ympärivuotiset olosuhteet olisivat kunnossa.

”Haluan viedä tämän seuran niin pitkälle kuin mahdollista. Kun jonain päivänä lähden täältä, toivon, että seura on silloin entistä vahvempi.”

X