Suomi-futikselle apua Espanjasta: Mullistaako tuntematon firma suomalaisen valmennuksen?

Suomalaisen jalkapallon tulevaisuus on espanjalaisen pikkuyrityksen käsissä.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Suomen alle 21-vuotiaiden maajoukkueen avauskokoonpano Suomi–Ruotsi-maaottelussa Helsingissä kesäkuussa 2015.

Suomalaisen jalkapallon tulevaisuus on espanjalaisen pikkuyrityksen käsissä.
Teksti:
Mikael Vehkaoja

Tv-selostaja Matti Härkönen voihki, kun Romania tasoitti EM-karsintaottelun lisäajalla: ”Tämä on jo ihan masokismia.”

Unelma jalkapallon arvokisoista romuttui jälleen kerran tutun kaavan mukaan.

Mixu Paatelaisen synkän kauden jälkeen huippujalkapalloon haetaan taas vetoapua ulkomailta. Vuodenvaihteessa Huuhkajien päävalmentajana aloittaa ruotsalainen Hans Backe.

Kulisseissa on kuitenkin käynnissä toinen, isompi remontti.

Kolmivuotinen sopimus

Sami Hyypiä Akatemia on Eerikkälän urheiluopiston yhteydessä toimiva suomalaisen huippujalkapallon henkinen koti. Akatemian tehtävä on auttaa nousevia huippupelaajia ja huippuvalmentajia kehittymään. Kysymys on eräänlaisesta täydennyskoulutuksesta.

”Olemme hankkineet ulkomailta osaajat siihen, missä suomalainen jalkapallon valmennuskulttuuri ei ole vahvimmillaan”, Sami Hyypiä Akatemian johtaja Kyösti Lampinen sanoo.

Viime vuonna Hyypiä Akatemia solmi kolmevuotisen yhteistyösopimuksen espanjalaisen Soccer Services Barcelona -yhtiön kanssa. Akatemia on sitoutunut käyttämään sen menetelmiä omassa valmennuksessaan.

Espanjalaisfirman oppien avulla Suomeen halutaan kouluttaa lisää huippupelaajia. Mutta mikä tämä firma oikein on?

Menetelmä nimeltä ekkono

Soccer Services -yhtiön taustalta löytyy katalonialaisvalmentaja nimeltä Carles Romagosa. Hän on työskennellyt Barcelonan junioriakatemiassa ja valmentanut siellä Cesc Fabregasin, Carles Puyolin, Jordi Alban ja Gerard Piguén kaltaisia suuruuksia.

Kokemuksiensa pohjalta Romagosa on kehittänyt valmennusmetodin, jonka nimi on ekkono. Se on jo käytössä Japanin ja Kiinan palloliitoissa.

Ekkono perustuu siihen, että pelkkä tekninen harjoittelu ei riitä. Pelissä ratkaisut tehdään nopeasti. Valmentajan tärkeä tehtävä on vahvistaa pelaajan pelikäsitystä.

”Ekkono lähtee siitä, että valmentaja pyrkii koko ajan herättämään kysymyksiä. Hän osoittaa, mikä on ongelma ja miten saman asian voisi tehdä paremmin”, Sami Hyypiä Akatemian valmentaja Hans Lahti sanoo.

Hän summaa suomalaisten valmentajien yleisen ongelman:

”Moni pyrkii vain toistamaan samoja harjoituksia kuin Liverpoolissa tai jossain muualla. Harjoitteen aikana unohtuu kysyä, mikä on se ongelma, jota pyritään ratkaisemaan.”

Lahti ei osaa nimetä eurooppalaisia valmentajia, jotka käyttävät ekkono-menetelmää omassa työssään.

”Mutta Carles Romagosa valittiin juuri Paris Saint Germainen uudeksi tekniseksi johtajaksi. Se on meille merkki siitä, että nämä metodit ovat toimivia ja niitä kannattaa käyttää.”

Mutta hetkinen. Onko tämä hyvä vai huono uutinen?

Pieni yritys

Espanjan kaupparekisterin mukaan Soccer Services Barcelonana on pieni yritys, jonka liikevaihto on 400 000 euroa vuodessa. Vuonna 2013 yrityksessä oli kolme työntekijää, viime vuonna kuusi.

Jos Romagosa on Pariisissa, kuka suomalaisia sitten opettaa?

”Carlesin lähtö ei vaikuta yhteistyöhömme. Hän vaikuttaa edelleen yhtiön taustalla. Ja siellä on muita työntekijöitä, joilla on pedagoginen koulutus. He osaavat kyllä opettaa tätä menetelmää. Etenemme suunnitelmien mukaan”, Kyösti Lampinen sanoo.

Hyypiä Akatemiasta peräänkuulutetaan nyt kärsivällisyyttä. Menestys luodaan systemaattisella työnteolla.

Ensi syksyn MM-karsintoja odotellessa katseet kannattaa siis kääntää uuteen huuhkajien sukupolveen. Alle 21-vuotiaiden maajoukkue taistelee parhaillaan pääsystä Puolan EM-kisoihin 2017.

Pikkuhuuhkajat ovat jo napanneet Venäjän päänahan. Kahden ottelun jälkeen joukkue komeilee oman lohkonsa ykkösenä.

Ehkä Suomi-futiksen tulevaisuus ei olekaan sysimusta.

X