Tämä tausta vaikuttaa siihen, että Pekka Rinne on maailman paras – kultamaalivahti Jarmo Myllys kertoo

Jaa artikkeliTilaa Seura
Pekka Rinne Suomen ja Slovenian välisessä ottelussa 7. toukokuuta. © Laszlo Balogh/LK
Tukholman 1995 kultajoukkueen sankarimaalivahti Jarmo Myllys nostaa Pekka Rinteen tämän hetken parhaaksi maalivahdiksi maailmassa.

Viime kauden Itävallan Klagenfurtissa valmentanut ex-huippumaalivahti Jarmo Myllys ei ole yllättynyt Pekka Rinteen ja Juuse Saroksen hurjasta torjuntavireestä.

”Rinne pelaa varmasti uransa parasta aikaa. Ura on ollut nousujohteinen jo NHL:ssa, ja myös MM-pelit ovat sujuneet erinomaisesti”, Myllys arvioi.
Rinteeltä löytyy useita huippuveskarin ominaisuuksia.

”Isokokoinen, peittävä ja hyvin liikkuva”, toukokuun lopulla 40 vuotta täyttävä Myllys luettelee.

Suomen MM-menestyksen takuupelaajat ovat huimassa pelivireessä olevat maalivahdit. Suomen neljän viimeisen ottelun maalisaldo on häikäisevä 15–0.

Mitä Suomen maalivahtien huipputaitojen taustalla on?

Myös huiput valmentavat junnuja

Jarmo Myllys korostaa, että kyse on kokonaisuudesta.

”Ehkä taito on jo geeneissä. Maalivahdit ovat yksilöurheilijoita, ja meillä Suomessa on tehty maalivahtivalmennusta 1970-luvulta lähtien. Kokonaisuus on kunnossa”, Myllys arvioi.

Myllyksen mukaan Suomessa on oivallettu maalivahtivalmennuksen merkitys jo junnutasolla.

Junnuveskarit ovat saaneet seuroissaan erikoisvalmennusta usein entisiltä huipuilta. Taitoperintöä on siirretty onnistuneesti uusille sukupolville.

”Onhan se positiivinen ongelma, kuinka paljon suomalaisia maalivahteja pelaa pääsarjoissa eri puolilla maailmaa. SM-liigasta viedään koko ajan parhaat maalivahdit muualle”, Myllys myhäilee.

Tulevaisuus näyttää valoisalta. Nuoret huippumaalivahdit, esimerkiksi juuri Saros, ovat näyttäneet kykynsä myös kansainvälisesti.

Jatkuuko ennätystahti?

NHL-veskari Pekka Rinne, 32, ja 13 vuotta nuorempi Juuse Saros ovat nousseet torjunnoilla MM-kisojen pääpuheenaiheeksi. Suomalaiset ovat laittaneet jopa Kansainvälisen jääkiekkoliiton IIHF:n polvilleen.

IIHF uskoi tiedotteessaan suomalaismaalivahtien torjuvan tarvittaessa myös avaruudesta putoavan tappavan asteroidin. Jälki MM-jäällä on ollut sen verran viileää.

Rinne ja nuori Saros ovat pitäneet Suomen maalin puhtaana putkeen neljä edellistä MM-ottelua. Suomen maaliin ei ole tehty yhtään täysosumaa 242 minuuttiin ja 38 sekuntiin ennen maanantain Valko-Venäjä-ottelua. Saavutus on MM-kisojen ennätys.

Edellinen ennätys oli Slovakialla, jonka Suomi kaatoi lauantaina3–0.

Myllyksen tulevaisuus?

Myllyksen oma sopimustilanne on toistaiseksi auki Itävallan pestin jälkeen. Hän toimi kolmisen vuotta sitten maalivahtivalmentajana myös Suomen junnumaajoukkueessa.
”Olen vasta palannut Itävallasta. Katsotaan tilannetta kaikessa rauhassa”, metsästysretkeltä tavoitettu Myllys sanoo.

X