Näin syö triathlonisti Kaisa Lehtonen – tarkka suunnittelu kaiken A ja O

Jaa artikkeliLähetä vinkki
Kaisa Lehtonen
Kaisa Lehtonen treenaa 25 tuntia viikossa. © Tommi tuomi/Otavamedia
Kaisa Lehtonen

Kaisa Lehtonen treenaa 25 tuntia viikossa. © Tommi tuomi/Otavamedia

Triathlonisti Kaisa Lehtonen on yksi maailman parhaista. Hän oli Havaijin legendaarisessa Ironmanissa viime vuonna viides. Sunnuntaina 3.4.2017 hän osallistuu Etelä-Afrikan Ironman-kilpailuun. Nyt Lehtonen kertoo ruokavaliostaan.

Lehtonen on elintarviketieteiden maisteri, joten hän tietää mistä puhuu.

Kun harjoittelee yli 25 tuntia viikossa, miten ihmeessä energiavarastot saa täyteen?

”En itse asiassa kuluta niin paljon, mun elimistöstä on tullut diesel. Jos juoksen tunnin reippaasti, ei mulla kulu niin paljon energiaa, mitä monella muulla. Olemme puhuneet tästä monen Ironman-urheilijan kanssa ja heillä on sama juttu. Toki syön paljon tällaiseksi 50-kiloiseksi naiseksi, mutta ei se määrä ole niin paljon, mitä luulisi. Elimistö on tottunut taloudelliseksi”, Lehtonen kertoo mielenkiintoisen faktan.

Triathlonisti Kaisa Lehtonen ei käytä lisäravinteita

Toinen kiinnostava juttu on, ettei hän käytä juuri lainkaan lisäravinteita – aineita, joita perusharrastajillekin kaupataan välttämättöminä.

”Normaalista ruoasta saan riittävästi, lisäravinteita käytän todella vähän. Itse priorisoin tavallisen ruoan ravintoarvoa enemmän. Mutta jos olisin jollain dieetillä tai jättäisin vaikka hiilarit ja leivät pois, loppuisi energia aivan varmasti.”

Kun kilpailu kestää yhdeksän tuntia, on mietittävä tarkkaan, miten paljon ja millaista energiaa suorituksen aikana tankkaa.

”Mietin aina tarkkaan, kuinka paljon hiilihydraatteja, suoloja ja proteiinia tarvitsen kisan aikana. On mentaalisesti tärkeää miettiä huolellisesti, missä vaiheessa syön mitäkin, koska mulla on taipumus unohtaa ne hommat kisan aikana.”

”Mulla on pyörässä pullo ja edessä ohjauskahvojen edessä toinen pullo täynnä nesteitä, ja pyörän rungossa on erilaisia patukoita ja geelejä niin paljon, mitä siihen saa liimattua. Niitä sitten vedellään säännöllisin väliajoin kisan aikana.”

Ääritiukkuus ei sovi Kaisalle

Takavuosien huipputriathlonisti Pauli Kiuru kertoi aikanaan irrottelemalla onnistuneen suorituksen jälkeen syömällä pari Sisu-pastillia. Lehtonen palkitsee itsensä hiukan armollisemmin.

”Mä olen aika paljon pahempi kuin Pauli Kiuru, voin juoda vaikka lasin viiniä ja syödä kolme palaa suklaata oheen. Kyllä urheilija voi syödä herkkuja ja nauttia elämästä, kun se pysyy kohtuudessa. Ääritiukkuus ja turha puristaminen ei ainakaan minulla toimi, olen kokeillut. Rennolla meiningillä yritän mennä.”

 

Lue jutun kirjoittajan blogia Lex Hollo

 

Lisää Kaisa Lehtosesta Seuran numerossa 13/2017.

Mitä Kaisa Lehtonen syö ennen kilpailua ja sen aikana?

Torstai ja perjantai: Hiilihydraattitankkaus

Lauantai: Normiruokaa

Kisa-aamu, sunnuntai: Kahvia, vaaleaa leipää, kananmunia, maissi-kaurapuuroa, maustamatonta jogurttia, mustikkahilloa ja punajuurimehua.

Juuri ennen kilpailua: Pari desiä vettä. Palanen hiilihydraatti-proteiinipatukkaa, viisi minuuttia ennen starttia puolikas kofeiinigeeli. Kisaa edeltävän puolentoista tunnin aikana vähän vettä sekä pari desiä itse kehitettyä elektrolyytti-energiajuomasekoitusta.

Kilpailun aikana:

Uinti, 3,8 kilometriä

Korkeintaan loraus merivettä, sekin vahingossa.

Pyöräily, 180 km

Hiilihydraatteja noin 75 g ja proteiinia noin 5 g tunnissa. Vettä noin litra ja natriumia noin 500-700 mg tunnissa. Kofeiinia 250 mg.

Juoksu, 42,195 km 

Kun huoltopaikkoja on kahden kilometrin välein, yksi energiageeli joka toisella juottopaikalla ja joka toisella vain vettä, desi kerralla.

 

X