Urheilukorruptio on räjähtänyt käsiin: ”Vedonlyöntiin liittyy paljon järjestäytynyttä, kansainvälistä rikollisuutta”

Jaa artikkeli
Sepp Blatter
Fifan Sepp Blatter sai niskaansa leikkidollareita tiedotustilaisuudessa Zürichissa heinäkuussa. Joulun alla Fifa julisti hänet 8 vuoden toimitsijakieltoon yli kahden miljoonan dollarin lahjusten otosta. © Fabrice Coffrini/Lehtikuva
Maailman suurimmat urheiluinstituutiot natisevat nyt liitoksissaan.

Viime vuoden marraskuussa kansainvälinen antidopingtoimisto Wada julkaisi 300-sivuisen raportin, jonka pohjalta Venäjä suljettiin yleisurheilun kansainvälisiltä kilpakentiltä toistaiseksi.

Tuomio tuli järjestelmällisestä ja jopa valtiojohtoisesta dopingin käytöstä.

Tammikuun puolivälissä Wada julkaisi raportin toisen osan, jonka mukaan korruptio on juurtunut syvälle kaikkialle Kansainvälisen Yleisurheiluliiton IAAF:n toimintaan. Nyt mentiin Venäjää laajemmalle alueelle, ja sponsorit ymmärrettävästi huolestuivat maineestaan.

Kuluvan kuun loppupuolella Adidas, eräs maailman suurimmista urheiluvaatefirmoista, uhkasi vetää sponsorirahansa kokonaan pois yleisurheilumaailmasta IAAF:n liitettyjen doping- ja korruptioepäilyjen vuoksi.

BBC:n julkaiseman uutisen mukaan Adidaksen vetäytyminen merkitsisi kansainväliselle yleisurheiluliitolle noin 30 miljoonan sponsoritulojen menetystä.

Lahjontaa kisapaikoista

Yleisurheilu ei kuitenkaan ole ainoa likainen laji. Viime vuonna lehdistössä riepoteltiin vahvimmin jalkapalloliittojen johtajia, jotka eri puolilla maailmaa ovat syyllistyneet korruptioon.

Pelaajina jalkapallon supertähdiksi nousseet ranskalainen Michel Platini ja saksalainen Franz Beckenbauer ovat viime vuoden aikana ryvettyneet perin rumasti. Fifan eettinen komitea määräsi Platinin yhdessä Fifan entisen puheenjohtajan Sepp Blatterin kanssa peräti kahdeksan vuoden toimitsijakieltoon kaikkiin jalkapalloon liittyviin tehtäviin. Syynä olivat miljoonaluokassa liikkuneet lahjusrahat.

Saksalainen Spiegel-lehti kirjoitti lokakuussa 2015, että Saksa olisi saanut vuoden 2006 jalkapallon MM-kisat lahjomalla. Saksan kisojen hakukomitean puheenjohtajan Franz Beckenbauerin väitetään olleen tietoinen noin seitsemän miljoonan euron suuruisesta summasta, jolla ostettiin Aasian maiden ääniä Fifan äänestyksessä kisaisännästä.

Lisäksi Beckenbauerin allekirjoitus on sopimusluonnoksessa, jossa luvataan palveluksia Fifan lahjusskandaalissa jo hieman aiemmin maineensa menettäneelle liittojohtaja Jack Warnerille.

Yllättäen, pyytämättä

Suomen Palloliiton puheenjohtaja Pertti Alaja sanoi lokakuussa Ylen MOT-ohjelmassa, että Fifan korruptioskandaali tuli täytenä yllätyksenä ja ”niin puskista kuin voi olla”.

Alaja on kuitenkin pitkän uransa varrella toiminut useita kertoja erilaisissa Fifan työtehtävissä, joten hän tuntenee Blatterin, Warnerin, Platinin ja muun sisäpiirin toimintatavat hyvin.

MOT-ohjelmassa Alaja myönsikin, että ”huhuja on ollut asioiden ympärillä ja niistä on keskusteltu erilaisissa kokouksissa”, mutta konkreettisia todisteita hän ei ollut nähnyt.

Kaiken lisäksi tulevat jalkapallon maailmanmestaruuskisat Venäjällä 2018 ja Qatarissa 2022 ovat saaneet jo nyt lukuisia kansalaisjärjestöjä raivoihinsa. Järjestöt ovat esittäneet syytöksiä esimerkiksi lahjonnasta ja stadioneita rakentavien työntekijöiden oikeuksista.

Kuluvan vuoden alussa BBC esitti väitteen, jonka mukaan useat tenniksen ammattilaispelaajat ovat manipuloineet otteluiden tuloksia jopa kymmenen vuoden ajan. Väitteen ohessa ei esitetty nimiä, mutta jutun mukaan mukana olisi ollut jopa suurimpien turnausten eli Grand Slam -turnausten voittajia ja edelleen uraansa jatkavia pelaajia.

Vuonna 2014 formulan F1-sarjan toimitusjohtaja Bernie Ecclestone maksoi 75 miljoonan euron sovintorahan välttääkseen lahjussyytteet Saksassa.

Ryvettynyt moraali

Nämä esimerkit ovat vain jäävuoren huippu, eikä Suomessa mene yhtään paremmin.

Pesäpallo ja jalkapallo ovat läpikäyneet omat korruptioskandaalinsa, jääkiekon hienosyisemmät hyväveliverkostot ovat toistaiseksi välttyneet rikosepäilyiltä.

Suomessa on syksystä 2015 alkaen toiminut Urheilun eettisten asioiden neuvottelukunta. Sen tarkoituksena on toimia urheilun ja julkisen vallan yhteistoiminnan seuraajana ja kehittäjänä urheilun eettisissä kysymyksissä sekä seurata kansainvälistä yhteistyötä urheilun eettisten ongelmien ratkaisemiseksi.

Kariseeko usko urheilun puhtauteen, Urheilun eettisten asioiden neuvottelukunnan puheenjohtaja Heikki Halila?

”Kyllä usko koetuksella on. Urheilun ihanne on aina ollut reilu peli, mutta samaan aikaan rinnalla on kulkenut rajojen kokeilu. Nyt se on räjähtänyt käsiin.”

Halilan näkemyksen mukaan korruption määrää on lisännyt ammattilaisurheilun ympärillä toimiva jättimäinen vedonlyöntibisnes.

”Vedonlyöntiin liittyy niin paljon järjestäytynyttä, kansainvälistä rikollisuutta. Joskus pelaajia lahjotaan rahalla, joskus heitä tai heidän perheitään uhkaillaan. Kaikenlaiset vastatoimet ovat tässä todella tarpeen.”

Miljonäärikin lahjotaan

Halila on siviiliammateiltaan urheiluoikeuden professori ja juristi. Hän vaatii kotimaan toimijoilta sataprosenttista riippumattomuutta aina, ja etenkin silloin, kun käsitellään valtionapuja tai muuta julkista rahaa.

”Toki. Aina kun jaetaan julkista rahaa, pitää säilyttää täysi riippumattomuus. Silloin jakajan asemassa oleva henkilö ei missään nimessä saa miettiä, että kuinka hyvä kaveri hän tukirahan kohteiden kanssa on.”

Jalkapallon Veikkausliigassa koettiin vuonna 2011 käänteentekeviä hetkiä. Singaporelainen vedonlyönnin välittäjä ja talousrikollinen Wilson Raj Perumal tuomittiin kahden vuoden ehdottomaan vankeuteen Rovaniemen Palloseuran ottelutulosten järjestämisestä vuosina 2008–2011 pelaajia lahjomalla. Lahjotut pelaajat olivat kaikki lähtöisin EU-alueen ulkopuolelta.

Jälkikäteen pelaajat selittelivät lahjusten ottamista pienillä palkoillaan, jotka mitättömiä tosin olivatkin. RoPS:n jalkapalloammattilaisten kuukausipalkat olivat tuohon aikaan vain reilut tuhat euroa kuukaudessa.

Pienipalkkaisen, tyytymättömän ja vieraassa ympäristössä olevan pelaajan lahjominen lieneekin kansainväliselle ammattirikolliselle helppoa. Mutta kaikkien kohdalla huono tulotasokaan ei voi olla selittävä tekijä.

Tennisskandaalin pelaajista jotkut ovat Gran Slam -voittajia, eli käytännössä erittäin hyvin toimeentulevia miljonäärejä. Mikä heitä voisi vetää sopupelien maailmaan?

”Ei siinä mitään tolkkua ole. Ehkä suuriin rahoihin voi jollakin tavoin tottua. Ovathan presidentitkin ottaneet lahjuksia, vaikka ei varmasti tarvitsisi.”

10_Laatikko_otsikko

10_Laatikko_teksti

X