Valmentaja Urpo Ylönen paljastaa: Näin maalivahti näyttelee itsevarmaa

Jaa artikkeliTilaa Seura
Tapparan maalivahti Juha Metsola ottelussa HIFK-Tappara Helsingissä marraskuussa 2013. © Heikki Saukkomaa/LK
Legendaarinen maalivahtivalmentaja Urpo Ylönen paljastaa, miten maalivahti peittää pelissä epävarmuutensa.

Legendaarinen TPS:n maalivahtivalmentaja Urpo Ylönen veikkaa, ettei illan superjännittävissä jääkiekon SM-liigan semifinaaleissa juuri maaleja tehtailla.

”Kaikki joukkueet panostavat täysillä puolustukseen. Siksi ne joukkueet, jotka onnistuvat tekemään illan ensimmäiset maalit, saavat huomattavan henkisen edun otteluun”, Ylönen sanoo.

Koska otteluiden ensimmäiset maalit ovat huipputärkeitä, niiden torjunnassa epäonnistuneet maalivahdit joutuvat painajaismaiseen tilanteeseen.

”Vaikka päässä pyörisi mitä, tärkeintä on esittää ulospäin, että ei paljon paina, homma on hallinnassa” Ylönen sanoo.

Maalivahdin on tärkeää säilyttää ulkoinen itsevarmuutensa nimenomaan oman joukkueensa silmissä. Muuten maalivahdin epävarmuus tarttuu kenttäpelaajiin.

Mutta miten maalivahti sitten antaa ulkoisesti ymmärtää, että  homma on hanskassa, vaikkei  ihan siltä oikeasti tuntuisikaan?

1. Pörhistele kuin lintu

Kun maali sujahtaa verkkoon, maalivahdin kannattaa ponnahtaa  heti ylös jään pinnasta. Missään nimessä ei saa käpertyä kasaan. Se ilmaisee alistumista ja epätoivoa.

”Heti jaloille. Sen jälkeen pitää näyttää siltä, että pystyy halutessaan täyttämään koko maalin, ainakin henkisesti”, Ylönen sanoo.

Eli maalivahdin kannattaa pörhistellä kuin linnut?

”Juuri niin. Pitää yrittää näyttää niin isolta kuin mahdollista. Ja tarkkailla samalla tiukasti pelikenttää. Juomapullosta voi hörpätä juomaa nopeasti ja terävästi.”

2. Älä vilkuile vieraissa

Ylösen mukaan on huomattava ero, pelaako maalivahti koti- vai vierashallissa. Niissä käyttäydytään eri tavoin. Kotipeleissä maalivahti voi olla oma itsensä, koska hän on ikään kuin turvassa omiensa joukossa.

”Maalin jälkeen kotihallin maalivahti voi halutessaan vaikka vilkaista hidastuksesta näytöltä, miten se kiekko sinne meni. Vieraspeleissä niin ei koskaan tehdä. Siellä pitää maalin jälkeen vain nostaa leuka pystyyn ja tuijottaa tiukasti kentälle. Ympärille ei saa vilkuilla yhtään.”

Tänään kotihalleissa pelaavilla joukkueilla, Kärpillä ja Tapparalla, on Ylösen mielestä huomattava etu puolellaan. Hän veikkaakin niiden voittavan.

”Mutta toivon hartaasti, että olen väärässä, ja Lukko pääsisi finaaleihin.”

3. Mene vaihtoon rinta rottingilla

Lukon Ryan Zapolskia lukuun ottamatta kaikkien finaalipaikasta tänään taistelevien joukkueiden ykkösmaalivahdit on otettu vaihtoon kesken pelin.

Se mahtaa olla maalivahdille nolo tilanne?

”Ei maalivahtia vaihdeta kesken pelin siksi, ettei hänen kykyihinsä enää uskottaisi vaan siksi, että hän pääsee vaihdon ansiosta heti nollaamaan käynnissä olevan, usein jo menetetyn pelin. Ja siten latautumaan jo seuraavaan”, Ylönen sanoo.

”Ei maalivahdin taito siitä mihinkään katoa, että hän päästää useammankin kiekon verkkoon. Syitä maaliin on niin monia.”

4. Ohjaa ajatukset muualle

Kesken pelin maalivahti ei voi eikä ehdi ajatella kuin peliä. Ajatukset täytyy pitää tiukasti nykyhetkessä.

Ottelun jälkeen kullakin on omat keinonsa nollata pieleen mennyt peli. Jokainen tekee sen omalla tavallaan.

”Itse nollasin ikävät pelit touhuamalla lasten kanssa. Sain ajatukset pois pelistä heti, kun kävin leikkimään tai lähdin vaikka hiihtämään lasten kanssa.”

5. Puhu halki ja poikki

Tärkeää on myös puhua asiat halki.

”Kun itse pelasin, meillä ei ollut tarjolla samanlaista henkistä valmennusta kuin nykyisin on. Periaatteessa on sama, käykö peliä läpi vaimon vai valmentajan kanssa. Tärkeää on, että luottaa kuuntelijaan ja voi puhua suoraan ja rehellisesti.”

Kuka on Ylösen suosikki?

Entä kuka on Ylösen suosikki illalla finaalipaikasta kamppailevien joukkueiden maalivahdeista?

”Tykkään kaikista, mutta erityisen paljon pidän Tapparan Juha Metsolan pelityylistä. Hän liikkuu paljon, koska on aika pienikokoinen maalivahdiksi. Isot järkäleet pystyvät peittämään maalin jo olemuksellaan, mutta se ei ole niin mielenkiintoista katsottavaa. Heille riittää, kun menevät kyykkyyn ja ylös.  Pienemmät joutuvat liikkumaan enemmän ja kehittyvät siksi suurempia ketterämmiksi.”

Mutta yhdessä asiassa Metsolalla on opittavaa.

”Hän voisi parantaa mailapeliään, syötellä paremmin niitä kiekkoja. Metsolan yhteispeli pakkien kanssa ei ole paras mahdollinen.”

 

X