Dopingruletti uhkasi tiputtaa Venäjän Rion olympialaisista – Suomessakin osataan, Martti Vainion käry 1984 pantiin talonmiehen piikkiin

Valtiojohtoinen dopingruletti uhkasi suistaa Venäjän pois Rion olympiakisoista. Koko sotkussa on viisi huomionarvoista pointtia.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Venäläisiä on ilahduttanut, että aiemmin kärynnyt mutta nyt dopingpaljastuksissa auttanut juoksija Julia Stepanova jäi KOK:n linjauksessa ulos Rion kisoista.

Valtiojohtoinen dopingruletti uhkasi suistaa Venäjän pois Rion olympiakisoista. Koko sotkussa on viisi huomionarvoista pointtia.
Teksti: Antero Raevuori

1 Kaksi miestä

Sotshin talviolympiakisat olivat lähtölaukaus. Kisojen laboratoriossa suojeltiin aikaisemmin dopingista kärähtäneitä venäläisurheilijoita. Laborantti työnsi heidän näytepullonsa seinässä olevan reiän kautta toiseen huoneeseen, jossa johtava lääkäri vaihtoi ne aiemmin kerättyihin puhtaisiin näytteisiin. Valeasussa häärinyt turvallisuuspalvelu FSB:n agentti Jevgeni Blohin kiikutti puhtaat näytteet laborantille.

Tulee mieleen vuosi 1984 ja Martti Vainio, jonka dopingkärylle löydettiin selkeä syy: talonmies Nyrönen oli antanut vahingossa dopingruiskeen B-vitamiinipiikin sijaan. Blohinin ammattinimike ei kuitenkaan ollut talonmies vaan putkimies.

2 Kummalliset kullat

Venäjä sai Sotshin kisoissa 13 kultamitalia. Kymmenen tuli lajeista, joissa se ei ollut kelkkailua lukuunottamatta ennen menestynyt: freestyle-hiihdossa ja lumilautailussa kaksi kultaa kummassakin, short track -luistelussa ja kelkkailussa kolme kultaa kummassakin. Kyseisissä lajeissa dopingin merkitys on pieni tai lähes olematon. Dopingille alttiissa ampumahiihdossa ei Venäjä sen sijaan menestynyt. Maastohiihdossakin se jylläsi vain miesten 50 kilometrillä (kolmoisvoitto). Kaikki oli ikään kuin päälaellaan.

3 Reviisori

Sotshin lapsellinen operaatio sopii venäläiseen kansanluonteeseen. Laiminlyöntejä yritetään peitellä kaikin tavoin. Nikolai Gogolin vuonna 1836 kirjoittamassa Reviisori-näytelmässä siperialaiseen pikkukaupunkiin on tulossa tarkastaja. Korruptoituneissa virkamiehissä leviää joukkohysteria. Kaikki on hoidettu soromnoo eli hälläväliä-tyyliin, joten päitä saattaa putoilla. Niinpä sairaalan potilaille vaihdetaan  putipuhtaat vaatteet ja puolinälkiintyneille syötetään kauhakaupalla rasvaista keittoa.

4 Kuri ja järjestys

Kommunistisessa Itä-Saksassa aikanaan valtionuskonnoksi nostettu dopingjärjestelmä toimi tehokkaasti.  Maa oli maailman kolmas johtava olympiamaa Yhdysvaltojen ja Neuvostoliiton jälkeen. Saksalaisuuden perusydin eli Ordnung und Disziplin, järjestys ja kuri, esti mahdolliset dopingsähläykset.

Itä-Saksassa ei pistetty asialle talonmiehiä eikä putkimiehiä. Vladimir Putin on sen sijaan sen verran pinteessä, että tuntuu ottavan maansa dopingongelman vakavasti. Pesä on putsattava. Ainakaan maan yleisurheilijat eivät Rioon pääse. Muiden lajien kohtalo on KOK:n päätöksen mukaan kansainvälisten lajiliittojen käsissä.

”Hyvin perusteltu ratkaisu”, sanoo dopingasioiden selvitysmies, ministeri Lauri Tarasti.

5 Norjan tilanne

Pesän putsaus saattaa olla edessä myös Norjassa. Verdens Gang -lehden tuoreen tutkimuksen tulos pysähdyttää: maastohiihdon vuoden 1992 jälkeisistä 61 norjalaisesta olympiamitalistista 42 on käyttänyt keuhkojen toimintaa parantavia astmalääkkeitä.

Huhupuheiden mukaan kaikki Norjan hiihtäjät kuuluvat Norjan astmaliittoon. Ristiin on naulittu vain maailmanmestari Martin Johnsrud Sundby, joka sai viikko sitten astmalääkkeiden liikakäytöstä kahden kuukauden kilpailukiellon. Onkohan seuraava käryäjä astmalääkkeiden ahkera käyttäjä hiihtokuningatar Maarit Björgen?

Tilaa Seura

X