Ystävä kertoo: Tällainen on Huuhkajien ikitaistelija Paulus Arajuuri – ”Hänessä on kasvanut soturimentaliteetti”

Huuhkajien puolustuksen johtohahmo Paulus Arajuuri on ystävän kuvauksen mukaan pelaaja, joka innostaa muita esimerkillään.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Paulus Arajuuri kuuluu Suomen puolustuspelin johtajiin.

Huuhkajien puolustuksen johtohahmo Paulus Arajuuri on ystävän kuvauksen mukaan pelaaja, joka innostaa muita esimerkillään.
Teksti:
Jukka Vuorio

Suomen jalkapallomaajoukkueen tärkeimpiä lenkkejä on jo vuosien ajan ollut puolustuksen työmyyrä ja johtaja Paulus Arajuuri. Nyt miehen esittelee Seuran lukijoille suomalaisen jalkapallon monitoimimiehenä tunnettu Boris Wistuba-Marino.

Chileläissyntyinen ja suomalaistunut Wistuba-Marino työskentelee HJK:n huoltajana sekä valmentaa tällä hetkellä 14-vuotiaita tyttöjä Espoon Palloseurassa. Kaikkiaan hänellä on eri-ikäisten tyttöjen ja poikien valmentamisesta 25 vuoden kokemus espoolaisissa ja helsinkiläisissä seuroissa. Lisäksi hän juontaa yhdessä muiden tekijöiden kanssa suosittua jalkapalloaiheista podcastia Pallo & Pullo.

”Sydämeni sykkii lasten ja nuorten jalkapallolle. Jos en olisi valmentaja, olisin varmaan nuorisotyöntekijä. Valmentajana yhdistyy sekä oma kilpailuvietti että halu auttaa ja inspiroida lapsia ja nuoria.”

Vuonna 2004 Wistuba-Marino valmensi (silloisen jalkapallojoukkueen) Jokereiden b-junioreita, kun eräänä päivänä hänelle tuli yllättävä ja täysin poikkeuksellisen puhelinsoitto.

Soittaja oli tuolloin Nummelan Palloseurassa pelannut teini-ikäinen Paulus Arajuuri, joka esitteli itsensä ja kertoi haluavansa tulla antamaan näyttöjä.

”Se oli tosi harvinaista. 25 vuoden valmentajaurani aikana minulle on vain yhden toisen kerran tullut suoraan pelaajalta itseltään puhelu, että haluan tulla näyttämään osaamistani.”

Itsevarma Arajuuri sanoi olevansa iso ja taitava pelaaja. Hyvä pelaaja.

”Kuuntelin häntä ja sanoin, että meillä on kohta yksi turnaus, tule sinne pelaamaan. Että jos olet sitä mitä sanot, saat kyllä meiltä pelipaikan.”

Arajuuri tuli, ja oli sitä mitä oli luvannut olevansa. Siitä alkoi Arajuuren ja Wistuba-Marinon yhteistyö ja ystävyys.

Vaativa johtaja

Jo juniorina Arajuuri oli pelaaja, joka antoi aina kaikkensa ja kantoi kapteeninnauhaa. Aikuisena Arajuuri on menestynyt jalkapallourallaan hyvin, ja saavuttanut seurajoukkuetasolla pokaaleja muun muassa Puolassa ja Tanskassa.

Wistuba-Marino kuvailee ystäväänsä Paulus Arajuurta kaksijakoisesti. Kentän ulkopuolella todella leppoisa kaveri, kentällä vaativa johtaja.

”Paulus on ihmisenä aito, mukava, kannustava ja helposti lähestyttävä. Pelaajana hänellä on vahva kilpailuvietti, oikeastaan niin vahva, että et halua olla se jätkä, joka pettää hänet kentällä. Mutta en tarkoita sitä negatiivisesti, päinvastoin. Hän innostaa esimerkillään taistelemaan. Ehkä vuosien myötä hänessä on kasvanut soturimentaliteetti.”

Wistuba-Marinon mukaan Arajuuri kunnioittaa aidosti kaikkia ympärillään olevia ihmisiä, mutta myös vaatii johtajana muilta pelaajilta paljon.

”Samaan aikaan hän itse on valmis ottamaan vastaan luodin koko jengin puolesta. Paulus on hyvä johtaja, hänellä on luontaista osaamista tunneälyssä.”

Jokereista sekä Wistuba-Marino että Arajuuri jatkoivat matkaansa Espooseen. Arajuuri pelasi FC Espoossa ja Hongassa, josta taival jatkui muutaman vuoden kuluttua HJK:n organisaatioon Klubi 04 -joukkueeseen.

Kun Arajuuren seuraava askel uralla ei ollut tullakseen, pelaaja kysyi Wistuba-Marinon mielipidettä, mitä pitäisi tehdä.

”Sanoin, että mielestäni sinun pitäisi mennä pienempään Veikkausliigan organisaatioon. Sellaiseen, jossa on selkeästi paremmat mahdollisuudet päästä kentälle kuin HJK:ssa.”

Juuri niin tapahtui.

Arajuuri teki sopimuksen IFK Mariehamnin kanssa, sai mahdollisuuden – ja käytti sen.

Ahvenanmaalla Arajuuri pystyi tekemään läpimurron Suomen korkeimmalle seuratasolle Veikkausliigaan.

Boris Wistuba-Marinolla on chileläis-argentiinalaiset sukujuuret. Juniorivalmentajana hän on toiminut jo 25 vuotta. © Boris Wistuba-Marino

Diego Maradonan jäljillä

Wistuba-Marino sanoo haluavansa inspiroida nuoria jalkapalloilijoita. Siinä hän onnistui Arajuuren kanssa, kun ystävykset tekivät kuuden viikon jalkapallomatkan Etelä-Amerikkaan. Kyseessä ei ollut ensimmäinen kerta, kun valmentaja otti mukaansa kiinnostuneita nuoria haistelemaan Etelä-Amerikan jalkapallotunnelmaa.

Chileläissyntyisen Wistuba-Marinon vuonna 1985 syntynyt pikkuveli asuu Argentiinassa. Hänen kanssaan nuori Arajuuri pääsi treenaamaan ja pelaamaan futista paikallisten kanssa, mutta tärkeintä matkalla taisi kuitenkin olla se, kun Boris ja pojat kävivät katsomassa Buenos Airesin legendaarisen Boca Juniorsin otteluita. Seura on Etelä-Amerikan ulkopuolella tunnettu ennen kaikkea Diego Maradonan nuoruuden seurana.

”Siellä Paulus näki, mitä jalkapalloammattilaisuus voi olla. Buenos Airesin paikalliskamppailu on niin kova juttu, ettei sellaista ole varmaan missään. Jokainen tv-kanava kertoo pelistä ennen ja sen jälkeen, seuraavan päivän lehti kirjoittaa seitsemän aukeamaa. Ne pelaajat ovat ihan rocktähtiä, sitä on Suomessa vaikea ymmärtää. Lattareissa urheilija ei ole vain urheilija, vaan inspiroija ja esimerkki siitä, mihin voi slummista nousta.”

Paulus Arajuuri oli lepposissa tunnelmissa lehdistötilaisuudessa kolme päivää ennen Suomen ensimmäistä EM-ottelua. © Mike Kireev / Lehtikuva

Mihin Huuhkajat voi liitää?

Nyt Arajuuri pelaa Suomen maajoukkueessa EM-kisoissa. Mitkä ovat Huuhkajien mahdollisuudet näissä kisoissa Wistuba-Marinon mielestä?

”Suomen lohko on pirun kova. Tanska ja Belgia ovat kummatkin joukkueita, jotka on helppo povata kahdeksan parhaan sakkiin. Ja kaikki me näimme 2018 MM-kisoissa, mihin Venäjä parhaimmillaan pystyy. Siitä huolimatta futis on peli, jossa mitä tahansa voi tapahtua. Kreikka voitti EM-kultaa vuonna 2004, ja vaikka moni sanoi, että joukkueen pelaaminen oli kauhea antikliimaksi, niin ei se varmaan yhtään ketään Kreikassa haitannut.”

Hyvänä päivänä kaikki on Suomelle mahdollista, eikä pisteiden raapiminen Wistuba-Marinon mukaan olisi edes mikään jättiyllätys.

”Futiksen historiassa on pilvin pimein esimerkkejä siitä, että pienempi voittaa isomman. On mahdollista, että otamme alkulohkosta neljä pistettä, mikä olisi tosi kova juttu. Sillä voi mennä jatkoon ja jos Suomi pelaa yhdenkin jatkopelin, niin… No, olisi aika kiva pitää maajoukkuepaitaa päällä.”

Paulus Arajuuri on tehnyt pitkän ja hyvän ammattilaisuran, ja täyttää kesällä 33 vuotta. Hänen sopimuksensa kyproslaisen joukkueen kanssa päättyi äskettäin. Olisiko jo sopiva hetki sille, että Arajuuri nähtäisiin ensi kaudella – tai jo tällä kaudella – pelaamassa Helsingissä?

”Jos Paulus tulisi meidän koppiimme, se olisi helvetin upea juttu. Minulle henkilökohtaisesti, mutta varmasti myös koko seuralle. Aivan varmasti hän auttaisi meitä esimerkiksi europeleissä. Toisaalta en usko, että sen aika on vielä. Hän on hyvässä kunnossa, ja varmasti pystyy pelaamaan kovempitasoisissa liigoissa vielä muutaman vuoden.”

Lue myös: Futishuuma tiivistyy EM-kisojen otteluissa – Erkka V. Lehtola: ”Ilman tunnetta jalkapallossa ei ole oikein mitään”

Lue myös: Huuhkajien maalivahti Lukas Hradecký ponnisti huipulle niukoista oloista: ”Rahalla tai ihonvärillä ei ole merkitystä”

X