Lasten sukuelinten silpominen on lopetettava

Jaa kaverilleTilaa Seura

Turhien ympärileikkausten on loputtava. Jos operaatiolle ei selkeää lääketieteellistä perustetta löydy, ei sellaiseen tule ryhtyä.

Tyttöjen niin sanotut ympärileikkaukset on tuomittu laajasti. Varsinkin Afrikassa tapahtuva silpominen on tunnustettu merkittäväksi ihmisoikeusongelmaksi, ja siihen on monin keinoin pyritty vaikuttamaan.

Pojille ympärileikkaus ei aiheuta niin suurta haittaa kuin tytöille. Leikkauksen vaikutukset ovat joka tapauksessa elinikäiset. Tuntoherkältä alueelta poistetaan osa, eikä toimenpiteen kohteella ole asiaan useimmiten mitään sanomista.

Ei ole pätevä selitys, että “silvotaan ihan vähän vain”. Ei silvota ollenkaan.

Varsinkaan taikauskon nimissä ei pidä kajota kenenkään pyhimpään. Vaikka kuinka olisi ollut tapana tuhansia vuosia käyttäytyä uskomusten varassa, ei sitä tiedon lisääntyessä tarvitse loputtomiin jatkaa. Ja tämä koskee kaikkia kulttuureja.

Emme me hyväksy kaikkia muitakaan pyhissä kirjoituksissa esitettyjä toimintatapoja. Varsinkaan läntisessä maailmassa orjuutta tai kivittämistuomioita ei pidetä kovinkaan suuressa arvossa. Useissa seurakunnissa naisenkaan ei pidä enää vaieta.

Asia on kovasti eri, jos leikkaukseen hakeutuu omalla kustannuksellaan aikuinen, joka on vakaasti harkiten tehnyt päätöksensä. Jokainen ratkaiskoon asian itse, kun on näin merkittävän päätöksen tekemiseen kypsä.

On esitetty, että miesten ympärileikkauksilla voitaisiin hillitä Saharan eteläpuolisen Afrikan hiv-epidemiaa. Näkemys ei kuitenkaan ole asiantuntijoidenkaan parissa täysin kiistaton. Maailman terveysjärjestö WHO on kuitenkin linjannut, että todisteet laajamittaisten ympärileikkausten puolesta ovat vahvemmat ja suosittelee harkitsemaan leikkauksia epidemian pahiten riivaamilla alueilla.

Hiv-epidemiaa vastaan on syytä taistella, mutta ei ihmisoikeuksien kustannuksella. Leikkausten hyödyt syntyvät vasta seksuaalisesti aktiivisessa iässä. Jokainen päättäköön silloin itse, haluaako esinahkansa poistattaa. Kokonaan hiv:n leviämistä ei tälläkään keinolla saada estettyä, joten myös muihiin toimiin on epidemia-alueilla panostettava jatkossakin.

Minut voi varmasti useimmissa kysymyksissä sijoittaa kukkahattukarsinaan. Ymmärrän tai ainakin yritän ymmärtää erilaisia ihmisiä ja kulttuureja ja kunnioittaa niitä. Lasten sukuelinten turha silpominen ei kuitenkaan mahdu minun ymmärrykseeni. Kyseessä on maailmanlaajuisesti tapahtuva, osin järjestelmällinen ihmisoikeusloukkaus.

Mulukkuemäntä jyrisee: tämä ei ole oikein.

X