Perinteinen makaronilaatikko – helppo herkku

Jaa artikkeliTilaa Seura

Kuten hiljattain kirjoittelin, syötäisiin meillä varmaankin pelkkää makaronia, jos tytöt saisivat päättää. Viimeksi tänään tyhjeni yksi vuoallinen makaronilaatikkoa. Tällä kertaa siitä riitti yhdelle päivälliselle, kahdelle lounaalle ja yösyöpön isän iltapalaksi.

Vakio-ohjelmistossa meillä pyörii kolme erilaista makaronilaatikkoa: perinteinen, amerikkalaisten mac’n’cheese-herkkua mukaileva ja tomaattinen versio. Kerron tässä, kuinka syntyy niistä se perinteisin.

Mulukkuemännän makaronilaatikossa on munaa. Monissa resepteissä pihistellään syystä tai toisesta kananmunien kanssa, mutta minun mielestäni niitä on oltava tämän kokoisessa annoksessa vähintään kolme, mieluummin neljä.

Vaikka tanakka munamaito on olennainen osa makaronilaatikkoa, saatan joskus korvata maidon kokonaan lihaliemellä. Yleensä itselleni parhaiten maistuu versio, jossa on sekä maitoa että lientä. Lapsille sillä ei tunnu olevan niin merkitystä.

Mausteita en yleensä mittaa kovinkaan tarkasti, vaan toimin näppituntumalta. Sen vuoksi seuraavan reseptin määriä on syytä pitää lähinnä ohjeellisina.

Jos johonkin, niin makaronilaatikon päälle sopii ketsuppi. Jos keittiöpuutarhassa sattuu olemaan satokausi, saatan silputa hieman jotain miedohkoa chiliä omaan annokseeni.

Makaronilaatikko
500 g tummaa makaronia
400 g jauhelihaa
2 sipulia silputtuna
0,5 l maitoa
0,5 l lihalientä
4 kananmunaa
1 tl suolaa
1 rkl paprikajauhetta
2 tl curryjauhetta
1 maustemitta valkopippurijauhetta
Rasvaa paistamiseen ja vuoan voitelemiseen

Laita isoon kattilaan reilusti vettä kiehumaan ja uuni lämpenemään 200 asteeseen.

Paista sipulit ja jauheliha sopivassa määrää rasvaa.
En ruskista makaronilaatikon lihoja yleensä kovin tummaksi, mutta se on vähän makuasia. Voi on paistamiseen maukkain vaihtoehto, mutta itse käytän yleensä juoksevia paistorasvoja.

Lisää mausteet. Sekoita hyvin.
Maustan useimmiten näppituntumalla; paprikaa ja currya laitan tähän ruokaan luultavasti enemmän kuin tuossa reseptissä sanotaan, mutta makuasia sekin.

Lisää lihaliemi pannulle. Jätä hautumaan hiljaisella lämmöllä.
Lihaliemet teen yleensä siten, että kaadan vettä pannulle, ja lorautan hieman vasikanfondia perään. Tämäkin tapahtuu näppituntumalla – määrä on luultavasti noin 1,5 ruokalusikallista.

Veden pitäisi kiehua kattilassa. Pistä makaronit kattilaan.
Keitä makaronit melkein kypsiksi: kuusi minuuttia riittää, jos pakkauksessa on merkitty keittoajaksi kahdeksan minuuttia. Makaronit kypsyvät kyllä uunissa loppuun.

Vispaa munat ja maito.

Voitele uunivuoka.

Kun makaronit ovat melkein kypsiä, kaada kattilasta vesi pois. Kaada lihat ja pannun muu sisältö kattilaan, ja sekoita. Kumoa koko seos vuokaan. Kaada munamaito tasaisesti päälle.

Päälle voi raastaa hieman juustoa kuorrutteeksi.

Laita vuoka uuniin. Ruoka on valmis, kun munamaito on hyytynyt ja juusto saanut väriä. Yleensä tämä tapahtuu noin puolessa tunnissa, mutta jostakin syystä joskus menee kauemmin.

——–

Lue myös:
Kotiruokanatsi

X