Pelastaako kannabis lapsemme?

Jaa artikkeliTilaa Seura

kannabis-kuva-wikimediacommonsOnko lapsistamme kasvamassa viimein suomalainen sukupolvi, joka ei puukottele kiistakumppaneitaan ja  ammuskele perheenjäseniään? Nautiskeleeko jälkikasvumme tulevaisuudessa kannabista ja jättää pullot kauppojen hyllyihin meidän vanhempien iloksi?

Vankilat pullistelevat päihdeongelmaisia. Valtaosalla vangeista on taustalla alkoholin, huumeiden tai molempien väärinkäyttöä.

Viinapäissämme puukotamme ryyppykaveria ja autoilemme suojatietä ylittävän jalankulkijan hengiltä. Subutex-koukussa me ryöstämme lähikaupan velkojen maksamiseksi. Amfetamiinivauhdeissa pilkomme varkaaksi epäilemämme kämppäkaverin.

Kannabiksen laillistaminen tuskin vaikuttaisi tilanteeseen mitenkään. Osasta tämän päivän lapsia tulee joka tapauksessa päihdeongelmaisia.

Mutta ei se sitä tarkoita, että kannabista ei tulisi laillistaa. Itse asiassa laillistamisella on hyvin vähän tekemistä yhteiskunnalle merkittävimpien päihdeongelmien kanssa.

Kannabiskatkuissa ei yleensä juuri puukotella. Sivullisille suurin riski taitaa olla kotikasvattajien viljelmien valaistuksen ja tuuletuksen sähkökytkentöjen aiheuttama tulipalovaara. Poltettuna kannabis on tupakkaa vaarallisempaa, mutta harvempi polttaa askillisen ruohoa päivässä. Sitä paitsi kannabista voi nauttia muutenkin kuin polttamalla.

Tiettävästi varsinkin nuorilla aineen käyttäjillä on muita suurempi riski sairastua psykoosiin, mutta tämäkin vaikuttaisi koskevan eritoten niitä, joilla on jo valmiiksi kohonnut psykoosiriski.

Kannabis ei ole sen vaarallisempaa kuin alkoholi tai tupakka. Näin linjasi hiljattain myös Yhdysvaltojen presidentti Barack Obama.

Mutta tämä ei tarkoita sitäkään, että kannabis olisi välttämättä laillistettava. Tupakasta ja alkoholistakin aiheutuu valtavia ongelmia. Miksi meidän tulisi sallia uusi päihde, kun emme oikein pärjää nykyistenkään kanssa?

Parempi olisi tietenkin, jos päihteitä ei käytettäisi ollenkaan tai ainakaan niin paljoa. Useimmissa Barack Obaman kannabismietteitä käsitelleissä uutisissa jäi mainitsematta, että presidentti huomautti myös, että vaikka aine ei olekaan tupakkaa tai alkoholia kummempaa, ei se silti hyväksikään ole.

Päihtymisellä lääkitään jo olemassaolevia ongelmia ainakin siihen saakka, kunnes on muodostunut riippuvuus, jolloin lääkitään myös sitä. Lapsellisen hurskastelun sijaan olisi keskityttävä siihen, että meillä olisi parempaa tekemistä ja vähemmän syitä vetää pää sekaisin tapahtuipa se sitten millä aineella hyvänsä.

Valitettavasti ei näytä siltä, että päihteiden ongelmakäytölle olisi ainakaan aivan lähiaikoina nykyistä vähemmän hyviä tekosyitä. Syrjäytyminen, työttömyys ja kurjat julkiset palvelut olisivat esimerkiksi sellaisia kohteita, joihin keskittymällä voitaisiin ehkäistä päihteiden ongelmakäyttäjäksi ajautumista.

Katse oikeisiin ongelmiin

Suomalaisnuoret  ja nuoret aikuiset käyttävät kannabista enemmän kuin vanhemmat. Nuoret ja nuoret aikuiset suhtautuvat myös myönteisemmin kannabiksen laillistamiseen kuin vanhemmat ikäluokat.

Asenteet eivät ole ehkä enää niin kielteisiä kuin aiemmin, mutta yhtä kaikki valtava enemmistö kansalaisista vastustaa laillistamista. Meidän sukupolvemme siihen tuskin ryhtyy, mutta ehkä lapsemme näkevät asian aikoinaan toisin.

Koko yhteiskunnan mittakaavassa eniten ongelmia koitunee jatkossakin alkoholista. Myös kovien huumeiden käyttäjien lisääntyvä määrästä seuraa ikävyyksiä. Heidän terveytensä on suuressa vaarassa, heidän riippuuvuutensa rahoittaa järjestäytynyttä rikollisuutta ja he syyllistyvät itse usein vakaviinkin rikoksiin.

Pelastuisivatko lapsemme päihteiden kiroilta, jos me kuitenkin laillistaisimme kannabiksen?

Eivät. Lapsemme käyttävät tulevaisuudessa kannabista luultavasti meitä yleisemmin riippumatta siitä, onko aine laillista vai ei. Osa käyttää sitä ehkä alkoholin sijasta.  Joka tapauksessa nupit vedetään turvoksiin myös muilla, haitallisemmilla aineilla tulevaisuudessakin, ellemme puutu syihin päihdeongelmien taustalla.

Yhteiskunnan ei kannattaisi nytkään tuhlata vähäisiä voimavarojaan harmittomien pössyttelijöiden jahtaamiseen. Viisaampi olisi suunnata katse oikeisiin ongelmiin.

Itse en rupeaisi kannabista käyttämään, vaikka siitä tulisikin laillista. Olen haalinut itselleni jo muutenkin aivan riittävän kokoelman paheita. Lapsillenikaan en sitä suosittele, mutta en suosittele viinaa tai tupakkaakaan.

Aiheesta internetissä:

The New Yorker / Daviv Remnick: On and off the road with Barack Obama

Väestötutkimus: Huumeet ovat tulleet aikaisempaa tutummiksi
Leena Metso & Torsten Winter & Pekka Hakkarainen: Suomalaisten huumeiden käyttö ja huumeasenteet – Huumeaiheiset väestökyselyt Suomessa 1992–2010

Yle: Kannabis lisää psykoosiriskiä

MTV:n kysely: Kansa ei laillistaisi kannabista

Jaa artikkeliTilaa Seura

Lisää aiheesta

Lue lisää samalta kirjoittajalta

Yhteistyössä

Kommentointi

Hyvä kirjoitus vaikeasta aiheesta! Olen pitkälti samoilla linjoilla. Sukupolvet vaihtuu, tieto päivittyy, asenteet realistisoituvat. Pian ei ole ketään jäljellä kauhistelemassa millaisia narkomaaneja kannabiksen polttajat ovat. Adios amigos!

Samaa mieltä hyvä kirjoitus! Itse olen lopettanut alkoholin käytön lähes kokonaan koska se ei sovi minulle, olen miettinyt että voisin joskus hakea poliisiasemalta listan kaikista mun vanhoista rötöksistä mitä on tullut kännipäissään hölmöiltyä.

Olisi hyvä saada vaihtoehdoksi toinen laillinen vaihtoehto, tälläinen rauhallisempi jolla itseään voisi sitten rentouttaa.

Minusta tosin tuntuu että me suurentelemme ihan liikaa kannabista, se ei ole mikään ihmeellinen asia. Se on ollut maailmassa kautta aikojen ja sitä on myös viljelty muuhun kuin päihdetarkoitukseen mutta nykyään sen hyötyominaisuudet on käytännössä poistettu kun se on leimattu huumausaineeksi.

Totta sillä on myös huumaavia vaikutuksia, mutta mitä sitten? Ihminen tulee myös alkoholin kanssa toimeen vaikka se aiheuttaa paljon enemmän tuhoa, ei tämä yhteiskunta ole alkoholin laillistamisenkaan jälkeen kaatunut. Ihminen vaan on sellainen olento että se sopeutuu luonnostaan lähes mihin tahansa elinympäristöön.

Suomessa alkoholihaitoista kärsii vissiin nyt joku 600 000 henkilöä, ja uskoisin että kannabiksen laillistamisen jälkeen tuokin lukumäärä pienenee huomattavasti mikä on vain hyvä asia.

Meillä on aina keskuudessamme ongelmakäyttäjiä vaikka kaikki päiheet olisivat kiellettyjä!

No huh huh, että on toimituksella vellit ja puurot sekaisin.

Kannabis on täällä ja ollut jo pitkään. Se ei tule uutena huumeena tänne, jos se laillistettaisi, mutta nyt ihmiset haluavat sitä, että se edes dekriminalisoitaisiin. Se tarkoittaa sitä, että pienestä määrästä kannabista ei tulisi merkintää rekisteriin tai rangaistaisi, jotta esim. työnhaku ei olisi mahdotonta, sekä että pienimuotoinen kotikasvatus olisi sallittua. Nyt kaikki on valvomatonta toimintaa ja rikollista, jonka kasveista et voi tietää mitä on siihen voitu lisätä. Olen kuullut hiuslakan lisäämisestä kasviin, että saadaan enemmän rahaa painossa. Eikö se olisi reilua, että kasvin kasvattamisesta ei rangaistaisi, kuten sinullakin on varmasti samanlaisia normaaleja kotikasveja kotona. Ajattele jos ne olisivat laittomia. Miten luonoto voi olla laitonta?

Sekä mitenkä voitte sanoa jostakin huumeesta noin yleistäen, että esim. subutex aiheuttaisi ryöstelyä? Samoin kuin väittäisi, että lastenrattaiden työntäminen ajotielle on sun lapsesi vika. Kaikki täällä ollaan ihan erilaisia toisiimme verrattuna. Jotkut tekevät typeryyksiä, mutta ei se ole pelkästään minkään kannabiksen vika, vaan mm. sekakäytön, kuten alkoholin ja laillisten lääkkeiden sekoituksessa tehtyjä typeryyksiä. Ei siis edes tarvita mitään laitonta, että saadaan pää sekaisin, eikä sellainen ihminen ole mikään rauhallinen kannabiksen käyttäjä.
Kannabis on sedaktiivi, eli se rauhoittaa, ei kiihdytä käyttäjää. vie kipuja pois, palauttaa ruokahalua, toimii lääkkeenä useaan eri sairauteen. Kannabiksen käyttäjä tuskin on sohvassa makaessa väkivaltainen, kun se ukko joka juo ja hakkaa. Monet on lopettaneet alkoholismin kannabiksella, siitä ei tule vieroitusoireita, krapulaa tai muutenkaan ole sokeriakaan vaarallisempaa kasvia.
Ihmiset tuntuu Suomessa tietävän kaiken kannabiksesta, vaikka eivät ole edes nähneet mitään konkreettisesti tai muutakaan huumetta. Puhutaan vaan mutu-tuntumalla ja spekuloidaan minkä keretään. Jotkut käyttävät sitä kemiallisten kipulääkkeiden sijaan ja auttaa paljon paremmin eikä aamulla tarvitse edes ottaa lisää.
kannabis ei myöskään passivoi. Kannbiksen vaikutuksessa voi tehdä kaikkea mitä muutenkin normaalisti. Jos sulla on alkoholi onglema, niin se ei tee sinusta kannabisonglemaista, jos sitä alkaisit käyttää alkoholin sijaan. Kyllä se kohta on laillista täälläkin, kun koko maailma laillistaa sen minkä kerkeevät. Miksi, jos se olisi vaarallista?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

X