Teksti:
Jussi Korhonen

juusto-makaronilaatikkoViime viikolla lapset olivat kipeänä. Yritin parhaani mukaan pitää huolta, että koko ajan oli saatavilla kaikenlaisia herkkuja ja suosikkiruokia. Ruokatoiveista kaksi oli ylitse muiden: keltaista muussia ja makaronia. Onneksi vähään aikaan ei ollut tullut tehtyä kolmatta varianttia makaronilaatikosta, joten sellaista sitten tarjoiltiin.

Tämä muunnelma sai alkunsa amerikkalaisten mac’n’cheese-ruuasta. Olen testaillut siitä joitakin eri versioita, mutta olen tullut siihen tulokseen, että ilman jauhoja ja kananmunia on parempi.

Muuntelujeni jälkeen, kanoineen ja sipuleineen, tämä ei enää jenkkievästä juurikaan muistuta, mutta hyvää tämä on.

Tällä kertaa mitoitin sapuskan mahtumaan pienempään vuokaan. Yleensä teen tupla-annoksen.

Juusto-kana-makaronilaatikko

250 g makaronia
n. 100 g kanaa
1 sipuli silputtuna tai suikaloituna
1 dl juustoa
2 dl kermaa
1 dl kanalientä
suolaa
pippuria
paprikajauhetta
Rasvaa paistamisen ja vuoan voitelemiseen

Pistä uuni lämpenemään 200 asteeseen.

Laita vesi kiehumaan isoon kattilaan.

Ruskista kana kevyesti.
Itse tapaan käyttää broilerin fileitä. Tällaiseen annokseen niitä menee yksi iso tai kaksi pienempää. Paistan fileet suurehkoiksi palasiksi leikattuna, jotta ne pysyvät mehevinä. Palasten ei tarvitse kypsyä paistettaessa – ne kyllä kypsyvät haudutusvaiheessa tai viimeistään uunissa. Lapsille pilkon niitä sitten pienemmiksi.

Mausta suolalla, pippurilla ja paprikajauheella.
Mausteiden määrä on sopeutettava siihen, mitä juustoa käyttää. Itse käytin viimeksi miedohkoa goudaa, jolloin suolaa meni vajaa teelusikallinen, pippuria jokunen rouhaisu ja paprikajauhetta ehkä pari teelusikallista.

Lisää pannulle sipulit ja sekoita hyvin.

Lisää kerma ja kanaliemi. Sekoita. Jätä hiljalleen hautumaan.
Itse käytän tässäkin ruuassa menetelmää kaataa pannulle vettä ja hieman, ehkä vajaan ruokalusikallisen kanafondia perään.

Laita makaronit kiehumaan.
Jälleen kerran: keitä makaronit melkein kypsiksi. Jos paketissa keittoajaksi mainitaan kahdeksan minuuttia, keitän kuusi.

Voitele uunivuoka.

Lisää melkein kaikki raastettu juusto kastikkeeseen. Sekoita niin kauan, että juusto on sulanut.

Sekoita melkein kypsät makaronit ja kastike keskenään.

Kaada seos uunivuokaan.

Ripottele päälle loput juustoraasteet.

Laita vuoka uuniin. Valmista on, kun pinta on saanut kauniin värin. Tähän menee parisenkymmentä minuuttia.

Lue myös:
Mulukkuemännän makaronilaatikossa on munaa
Toisessa makaronilaatikossa on tomaattia

Myrkytinkö lapset?

X