Onko hyviä ja kestäviä pannuja olemassakaan?
Eilen oli viimein äijäruokapäivä: pekonia, savuista kinkkua ja niistä kermainen kiusaus. Lopputulos oli erinomainen, vaikka homma ei onnistunutkaan ihan suunnitelmien mukaan.
Ruuan kantavia ideoita on, että kinkkua ja sipulia ruskistellaan pekonista irtoavassa rasvassa. Vaan niinhän siinä kävi, että koko komeus tarttui pohjaan heti alkuunsa. Ruskistamiseen tarvittiin reippaasti ylimääräistä rasvaa. Ruuasta olisi tullut aivan liian rasvainen, ellen olisi korvannut osaa kermasta vedellä. Kuten sanottua, lopputulos oli kompromisseista huolimatta silti hyvä ja maistui lapsillekin.
Pannukauppaan on kuitenkin jälleen lähdettävä.
Olen vuosien varrella testaillut erilaisia pannuja, joissa on tarttumaton pinnoite. Tunnetuimmat merkit on käyty läpi, eikä yksikään ole ollut ylitse muiden. Taloudesta löytyy myös valurautapannu, joka kyllä kestää, mutta useimpiin käyttötarkoituksiin pinnoitepannu on mainio. Erityisesti pidän kasarimallisista pannuista, joissa on kätevä haudutella myös kastikkeet.
Muutaman kympin pannut kestävät noin vuoden. Viimeisin oli tarjouksessa himpun alle satasen ja kesti kaksi vuotta. Minusta se oli vieläpä aika hyvin, vaikka kai nyt satasen vehkeen luulisi vähän pitempään kestävän.
Pannuja käytetään paljon, päivittäin, mutta niistä pidetään myös ihan hyvää huolta. Tämän enempää amatöörivehkeet eivät vain näköjään minun käytössäni kestä. Ammattilaisvälineitä ei tekisi mieli ruveta hankkimaan, mutta lieköhän se sitten ainoa vaihtoehto, ellei halua maksaa paistamisen riemusta sähkön lisäksi viittäkymppiä vuodessa pannujen hinnassa? Ja mikä senkin takaa, että ammattilaisten paistimet kestäisivät sen paremmin?
Otan mielelläni neuvoja vastaan, jos joku osaa suositella hyvää ja kestävää pannua kotiruokanatsin kovaan käyttöön.