Koti-isä on selityksen velkaa

Jaa kaverilleTilaa Seura

Jotakin vikaa siinä on oltava, jos mies jää kotiin hoitamaan lapsia. On se niin ämmämäistä, että vähintäänkin hyvä selitys on löydyttävä. Lapset ovat aina olleet äitien omaisuutta ja ovat vastakin.

On merkillistä, missä määrin koti-isyyttä joutuu selittelemään. Tässä blogissa jo kolmas kommentti vaati perusteluja ratkaisulle. Muuallakin erilaiset tahot ovat penänneet minulta lukemattomia kertoja todellisia syitä. Harvoilta kaltaisiltani olen kuullut vastaavia tarinoita.

Jopa julkisissa palveluissa toimii henkilöitä, joiden ymmärrykseen koti-isyys ei sovi. Voisi kuvitella, että ylemmän korkeakoulututkinnon suorittanut osaisi edes poliittisen korrektiuden nimissä olla töissä ihmisiksi, vaikka henkilökohtainen ajattelu olisikin jumiutunut menneisyyteen kuuluviin sukupuolirooleihin.

Joskus olen jaksanut selitellä omaa valintaani tarkemmin, monesti en. Perusteluksi pitäisi riittää se, että olemme päättäneet pitää lapset kotihoidossa heidän varhaisimman lapsuutensa, mutta kyselijöiden mieltä kaihertaa usein se, että hoitaja on väärää sukupuolta.

Toisaalta sekin on vähän vaivaannuttavaa, kun ihmiset ihastelevat. Koti-isä on niin harvinainen elikko, että hän kerää huomiota: “On se niin söpö; mies ja lasta hoitaa, ehana.”

Voin hyvin ymmärtää, miltä rekkakuskinaisesta tuntuu, kun hän kuule äijien murisevan: “Kato ko tyttö ajaa – peruuttaa ja kaikkea.”

Selitysvastuusta huolimatta suhtautuminen on ollut pääasiassa kuitenkin hyvää. Ihastelut mainitaan usein ääneen, mutta tuomitsevammat kannat on yleensä luettava rivien välistä tai kuultava hiljaisuudesta: joskus tiedän olevani tunkeilija äitien maailmassa, eikä oikeata vastausta kysymyksiin ole olemassakaan. Omassa pihapiirissämme en tällaiseen ole kuitenkaan onneksi törmännyt.

Ei minua kiinnosta lainkaan olla mikään edelläkävijä tai näyttää kenellekään esimerkkiä. Ei sellaisen pitäisi olla edes tarpeellista vuonna 2014. Bloggauksen aloittamista mietiskellessäni ajattelin, että jonkun kai se silti on kerrottava, että ei se sen kummempaa ole, vaikka kotona onkin mies, ja minun olisi se tehtävä, koska muitakaan ei juuri ole.

En usko, että kirjoitukseni muuttavat mitään miksikään, mutta onpahan olemassa jotain todistusaineistoa, että minunlaisianikin on. Valitettavasti tulevatkin koti-isät joutuvat luultavasti selittelemään ratkaisujaan.

Tämä sukupolvi ei koti-isiä vielä selityksittä hyväksy, mutta toivottavasti se ei estä ketään sellaiseksi ryhtymästä.

Lue myös:
Kuinka minusta tuli koti-isä?

Jaa kaverilleTilaa Seura

Yhteistyössä

Kommentointi

Olin äitini omaishoitaja 23 vuotta, kun hän olisi muuten ollut laitoshoidossa. Sama juttu: sain selitellä ratkaisua – 23 vuotta. Jos olisin laittanut äidin normaalisti laitokseen, olisin säästynyt selittelyiltä. Silloin tällöin kirjoitin samalla vapaana toimittajana artikkelin tai kaksi, hyvin vähän kirjoitin. Mutta aina, kun joku minut tunteva esitteli minut kolmannelle henkilölle, alku meni näin: ”Veikko on vapaa toimittaja”. Ei koskaan näin: ”Veikko on omaishoitaja.” Minusta arvojärjestys on just toisinpäin kuin normaalissa esittelyssä.

Itse en ole osa-aikaisena koti-isänä juurikaan törmännyt negatiivisiin kommentteihin (edes rivien välissä). Sen sijaan kaikissa päiväsaikaan tapahtuvissa lapsen harrastuksissa huomaan kyllä olevani se ainoa mies. Välillä se asettaa minut vähän ulkopuoliseen rooliin.

Pihan mammaporukkaan olen parissa kuukaudessa kohtuullisen hyvin päässyt mukaan. Vaikka olenkin eri sukupuolta kuin muut, ei se tunnu olevan kenellekään mikään ongelma. Sen sijaan ajoittain erottava tekijä on kohdallani se, että kaksivuotiaallani ei ole pienempää sisarusta. Muut samassa tilanteessa olevat lapset tuntuvat olevan aika systemaattisesti päivähoidossa.

Onneksi se negatiivisuus on harvemmassa. Itse olen oppinut sitä vähän välttelemäänkin, mutta toisinaan siihen törmää. Toisaalta osa ihmisistä käyttäytyy muutenkin huonosti. Myös meillä on tosiaan pihapiirissä loistavaa sakkia, eikä sukupuoli ole mikään kysymys.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

X