Joutuvatko tytöt menemään armeijaan?

Joutuvatko tyttäreni aikoinaan armeijaan? Ulottavatko tulevaisuuden päättäjät tasa-arvon koskemaan myös maanpuolustusta vai saavatko minun lapseni nauttia valinnanvapaudesta, kun miehet pakotetaan vankeuden uhalla palvelukseen? Kysyin asiaa poliittisilta nuorisojärjestöiltä.

Näin tasa-arvon päivänä tuli mieleeni Suomen merkittävin kansalaiset sukupuolen perusteella erotteleva ongelma. Maanpuolustusvelvollisuus koskee käytännössä vain miehiä. Tilanteen tasa-arvoistamisesta on käyty keskustelua, mutta kannoissaan kankeat puolueet tuskin mitään aivan lähiaikoina muuttavat.

Mutta kuinka käy tulevaisuudessa?

Asiaa on syytä kysyä emopuolueitaan räväkämpiä kantoja esittäviltä poliittisilta nuorisojärjestöiltä. Kuinka mahtaisi käydä, jos politiikan nuori polvi saisi päättää?

Herättelin asiasta keskustelua Facebook-sivullani, kun kansanedustaja Anna Kontula (vas) oli vastannut kysymykseeni naisten siviilipalveluksesta. Demarinuorten Pohjois-Suomen piirin puheenjohtaja Liisa Komminaho ehätti kommentoimaan ilman erillistä kutsua.

– Demarinuoret kannattaa sukupuolesta riippumatonta palvelusta, aseetonta tai aseellista, joka olis kaikille saman mittainen. Vielä kun ajatuksen sais tuonne ”aikuisten” puolellekin…ehkä jonakin päivänä, Komminaho kirjoitti.

Kutsuin keskusteluun mukaan eduskuntapuolueiden väriä tunnustavien poliittisten nuorisojärjestöjen puheenjohtajat. Muutos 2011 -puolueelle en löytänyt nuoriso-osastoa, joten se jäi kyselyn ulkopuolelle.

Perussuomalaisten nuorten ja Keskustanuorten puheenjohtajat ilmoittivat järjestöjensä kannattavan kansalaispalvelusta, jossa kaikki suorittaisivat joko aseellisen tai aseettoman palveluksen. Myös Vasemmistonuoret luopuisi sukupuolien erilaisesta kohtelusta hieman monimutkaisemmassa valmiusvelvollisuusmallissaan. Vihreät nuoret järjestäisivät maanpuolustuksen vapaaehtoisvoimin.

– Emme vaadi maanpuolustusvelvollisuudesta luopumista, vaan yleisestä ja epätasa-arvoisesta asevelvollisuudesta luopumista ja sen korvaamista vapaaehtoisuuteen perustuvalla mallilla, täsmentää Maria Ohisalo, joka on toinen Vihreiden nuorten ja opiskelijoiden liiton puheenjohtajista.

Muut puheenjohtajat eivät tämän kirjoituksen julkaisuhetkellä ole vielä kysymyksiini vastanneet. Mukana on jo kolmen suuren ja kahden pienemmän puolueen nuorisojärjestöjen kannat, joten jotakin johtopäätöksiä niistä voi vetää.

Näyttää siltä, että vanhanaikainen järjestelmämme voi hyvinkin ennen pitkää tulla tiensä päähän. Sukupuolten kohtelu tasa-arvoistunee myös maanpuolustuskysymyksissä. Muutokset tapahtuvat kuitenkin tuskallisen hitaasti, ja yleinen mielipide pitää kernaasti kiinni kaikesta vanhasta.

Omat tyttäreni olisivat palvelusiässä noin parinkymmenen vuoden päästä. Pidän hyvin mahdollisena, että nykyjärjestelmää ei olla siihen mennessä muutettu siten, että tuolloinkaan nuoret naiset ja miehet olisivat samalla viivalla.

Puhtaasti itsekkäästi ajatellen nykytilanne olisi omien lasteni kannalta aivan hyvä. Tytöillä olisi mahdollisuus hakeutua armeijaan, jos niin haluavat. Jos he eivät kuitenkaan haluaisi niin tehdä, kuten suurin osa naisista ei halua, olisi maanpuolustus järjestetty ainakin jokseenkin uskottavaksi pakottamalla miehet ehdottoman vankeuden uhalla palvelukseen.

Laajemmasta näkökulmasta katsottuna nykyinen malli on kuitenkin tasa-arvon irvikuva. Sukupuolten välistä kuilua on kurottu kapeammaksi monissa muissa kysymyksissä. On sietämätöntä, että jotkut eivät suvaitse edes keskustelua – todellisista toimista puhumattakaan – siitä, että tasa-arvo ulotettaisiin koskemaan myös maanpuolustukseen liittyviä kysymyksiä.

Kotihoidontukikikkailu on naurettavaa näpertelyä, kun samaan aikaan päättäjiä ei kiinnosta tarttua lakikiveen hakatun tasa-arvon tulehtuneen kauneuspilkun silottelemiseen.

Hyvää Minna Canthin ja tasa-arvon päivää!

——–

Pyysin Facebookissa ja sähköpostilla kommentteja asevelvollisuuden tasa-arvoistamisesta eduskuntapuolueita lähellä olevien poliittisten nuorisojärjestöjen puheenjohtajilta. Rkp:n, Kristillisten, Kokoomuksen ja SDP:n järjestöjen puheenjohtajat eivät ole tämän kirjoituksen julkaisuhetkellä vastanneet.

——-

Päivitetty 19.3.2014 klo 18.43
Kirjoitukseen lisätty Vihreiden nuorten kanta.

Päivitetty 19.3.2014 klo 19.50
Täsmennetty Vihreiden nuorten kantaa ja lisätty Maria Ohisalon kommentti.

——–

Lue myös:
Hienoja naisia
Äitien armeija

Aiheesta internetissä:
Keskustelu Facebook-sivullani
Vasemmistonuoret: Vasemmistonuoret kannattaa valmiusvelvollisuuteen perustuvaa maanpuolustusta
Vihreiden nuorten ja opiskelijoiden liitto: Vihreät nuoret tukee kansalaisaloitetta asevelvollisuuden lakkauttamiseksi

Lisää aiheesta

Lue lisää samalta kirjoittajalta

Kommentointi

Enemmän kuin samaa mieltä kanssasi!

Itse olen tuossa asevelvollisuusiässä (suurin piirtein) mutta kannatanpa sittenkin yleistä asevelvollisuutta, sukupuolesta riippumatta. Todella monet niin miehet kuin naisetkin tuntuvat edelleen vastustavan tätä näkökantaa, mutta luulen ja uskon asian todella vielä muuttuvan. Nainen ei enää ole ikkunan takana kyyhöttämässä pitsiverhojen kätkössä lasten ja vanhusten kanssa, nainen osaa tehdä myös rankkaa bisnesduunia ja johtaa miljoonapäisiä valtioita, kuten mieskin. Ehkäpä uskallamme myöntää vielä, että nainen osaa pitää myös asetta ja ampua? Että miesten ei tarvitse eikä pidä tehdä sitä yksin? Maailma muuttuu. Ja vaikka näen saastejuosteiden kiipeävän yhä lähemmäs ikkunanpiluksiani, olen toisinaan näistä muutoksista hyvin onnellinen. Ehkä tämäkin asia muuttuu, ”tasa-arvoistuu”, ehkä me myönnämme että nainenkin osaa, että tasa-arvo koskee myös miehiä. Ehkä naiset ja miehet seisovat tulevaisuudessa suorissa riveissä, jääkärimalliin oikein, samalla viivalla. Naurettaviin perinteisiin perustuvien käytäntöjen poistaminen tasoittaisi näitä rivejä edes vähän.

Hyvää tasa-arvon päivää sinullekin!