“Tarvin sinun aikaa, isi”

Jaa artikkeliTilaa Seura

vetoketjuOlimme juuri lähdössä ulos, kun esikoinen sanoi vaativasti: “Tarvin sinun aikaa, isi.”

Hyvänen aika, olenko laiminlyönyt lapseni niin, että hän joutuu erikseen vaatimaan yhteistä aikaa? Enkö minä todellakaan ole muistanut tai jaksanut kiinnittää tarpeeksi huomiota häneen? Olenko ollut liian itsekäs, kun olen kulkenut kaikenlaisissa menoissa viihdyttämässä itseäni?

Todellakin, siitä on aikaa, kun olemme viimeksi tehneet mitään kahdestaan. Emme ole aikoihin käyneet syömässä leivoksia, pyörälenkillä, juomassa lähikaupan pihalla pillimehua tai leikkipuistossa. Edes pihalle ei olla menty ilman, että nuorempikin tyttö on ollut mukana.

Viime viikonloppuna olin peräti kolmena iltana peräkkäin jossakin menossa. Se piristi minua, mutta oli tietysti lapsilta pois. Oma aika on tärkeää, mutta kuinka tasapainoilla sen kanssa niin, että vireessä pysyvät sekä vanhemmat että lapset?

Kuopuksen kanssa kerkeän puuhailemaan kaikenlaista kahdestaan kolmena aamuna viikossa, kun vanhempi tyttö on kerhossa. Mitään järin erikoista me emme harrasta: luetaan kirjoja, käydään ehkä pihalla keinumassa tai herkutellaan salaa lähikaupan croissanteilla.

Esikoisen kanssa tuollaista säännöllistä yhteistä aikaa ei ole. Ensimmäisen koti-isyyteni aikana me puuhailimme kaikki päivät jotakin yhdessä. Siskonsa syntymän jälkeen hän on joutunut luopumaan suuresta osasta huomiota.

Toisaalta kuopus ei ole koskaan saanut olla huomion keskipisteenä samalla tavalla kuin isosiskonsa. Hän on pienestä pitäen joutunut opettelemaan pitämään puoliaan taistelussa vanhempien ajasta. Sitä hän osaa tarvittaessa hyvinkin kipakasti vaatia.

Meillä ei ole kuin kaksi lasta, ja tässäkin asiassa se määrä riittää sekoittamaan minun pasmani. Monissa perheissä lapsia on enemmän. Entäpä jos meilläkin olisi viisi? Tai kymmenen? Minä en taitaisi selvitä.

Kävi ilmi, että lähtöhetkellä aikaa tarvittiin pukemisessa avustamiseen. Kauluri oli huonosti ja haalarin vetoketju jumissa. Ei olisi varmasti kuitenkaan pahitteeksi, jos ottaisin oikein asiakseni järjestää yhteisiä hetkiä vanhemmankin tytön kanssa.

Lue myös:
Kulttuuriviikonloppu piristi
Jo joutui armas oma aika

X