”Iso kakka”

Jaa artikkeliTilaa Seura

Kuopus murjaisi ensimmäisen vitsinsä. Esikoinen oli juuri nimitellyt minua issi-pissiksi (äidille on varattu hieman kiltimpi liikanimi äiti-päiti). Nuorempi tyttö yhtyi naureskeluun, taputti minua takapuolelle ja sanoi “iso kakka”. Sitten hän poistui hekotellen paikalta.

Huumori ei ole oikeastaan kovin monimutkainen asia. Järin mutkikkaita kaskuja ei edes kannata rakennella, koska ei niitä kuitenkaan kukaan ymmärrä. Sen sijaan yhden ja saman vitsin muunnelmille jaksetaan räkättää vuosisadasta toiseen.

Kaikkia naurattaa, kun joku pukeutuu ja puhuu hassusti. Mies naisen vaatteissa se vasta hauskaa onkin. Pissa, kakka ja piereskely ovat aina varma valinta.

Muistan hetken, kun havaitsin, että moni hauskuutus perustuu niin yksinkertaisiin juttuihin, että pieni lapsikin huomaa ne. Tuolloin juuri kävelemään oppinut esikoinen askelsi haparoivin askelin keittiöön housut päässään. Ajattelin heti, että jo pelkästään sillä esityksellä hänelle voisi povata vähintään kohtalaista tulevaisuutta suomalaisissa sketsisarjoissa.

Minusta tällaiset yhteiset huumorihetket ovat aivan loistavia. Kolmevuotias on jo melko taitavakin vitsiensä kanssa. Ne sisältävät usein aika monimutkaisia viittauksia ja voivat liikkua parilla eri tasolla. Ne saattavat esimerkiksi perustua itsesään hauskoihin sattumuksiin, jotka saavat vielä uuden merkityksen eri asiayhteydessä.

Voi toki olla, että on niitäkin, joita tyttärieni ilkamointi ei naurattaisi. Ehkä minä ylpeänä isänä tulkitsen lasteni sutkaukset turhan kimurantisti, ja ihastelen sitten maailman älykkäimpien pienokaisten säkenöivää ajatuksenjuoksua. Samalla tietysti onnittelen itseäni siitä, että oma kapasiteettini riittää tuollaisen kehittyneemmän huumorin käsittelemiseen.

Uskallan silti väittää, että ainakin duona toimiessaan minun jälkikasvuni esitykset pesevät mennen tullen useimpien suomalaisten lavakoomikkojen ja imitaattorien repertuaarit. Lisäksi show on varsin salonkikelpoinen, koska se ei sisällä seksiä, rasismia tai häijyä ilkeilyä.

Kuopus sai tiivistettyä huumorin perinteen kahteen sanaan. Tykkään, että lohkaisu oli aika hyvä.

X