“Hävetkää. Inhoan teitä jokaista. Herran siunausta.“

Jaa kaverilleTilaa Seura

Keskiviikkoinen kirjoitukseni lapsilisien leikkaamisesta nousi koko blogin selvästi luetuimmaksi päivitykseksi. Moni on lukenut myös toisen, asiaa vähän eri tavalla käsitelleen kirjoituksen.

Kirjoituksiani on kommentoitu aika värikkäästikin. Eräs kaavaili lähettävänsä lapsensa Ruotsiin evakkoon. Yksi saamani viesti oli painokelvottomuudessaan niin katkeraa tilitystä, että en viitsi sitä tähän edes lainata. Lainaan kuitenkin lopun eräästä toisesta kommentista:

“Ja jos teillä ei ole suomessa hyvä olla, niin menkääpä johonkin muuhun maahan. Tulee kovin äkkiä ikävä näitä ”kehnoja” palveluita, jota ”paska valtiomme” teille yrittää parhaansa mukaan syysätä (samalla, kun vaaditte vielä sossutukia, elatusmaksuja ja mitä kaikkea). Raha ei jumalauta kasva puussa, eikö se ole opetettu jo ihmisille tarhaiässä?
Hävetkää. Inhoan teitä jokaista.
Herran siunausta.”

Koko kommentti on luultavasti pitempi kuin alkuperäinen päivitykseni. Suosittelen lämpimästi lukemaan sen kokonaisuudessaan alkuperäisen päivityksen kommenttiosasta. Aivan loistavaa tavaraa.

Olen osallistunut lapsilisäkeskusteluun myös sosiaalisessa mediassa. Lähinnä Facebookissa olen esittänyt näkemyksiäni useilla eri tavoilla poliitikkojen ja muiden vaikuttajien seinillä.

Vastaanotto on ollut vaihtelevaa. Pääosin vaikuttaa siltä, että tavalliset ihmiset ovat leikkauksista yhtä närkästyneitä kuin minä. Moni on kuitenkin suuttunut minulle. Facebook-verkosto on harventunut, kun sanoistani närkästyneet ovat poistaneet minut kavereistaan. Mielensä pahoittaneiden joukossa on poliitikkoja oikealta vasemmalle.

Facebookissa olen turvautunut osin räväköihin sanavalintoihin ja satiiriin. Jotkut kommenteistani ovat olleet hyvinkin provosoivia. Painokkaita ovat olleet myös vastaukset:

“Jussi Korhonen, oletko järjissäsi?” kyseli eräs.

“Toivokaamme kaikki käsi sydämellä, että kansalaistyyppi ”jussi korhonen” ei lisäänny”, vetosi toinen.

Nämä kommentit olivat rivikansalaisten esittämiä. Poliitikkojen lähestymistapa on ollut luonnollisesti hillitympi.

Demareita vaikuttaisi vähän hävettävän. Vihreät yrittävät olla puhumatta lapsilisistä ollenkaan.

Kokoomuksen ja ruotsalaisten kimppuun en ole viitsinyt käydä, koska he eivät edes vakavissaan yritä esittää olevansa tavallisten lapsiperheiden asialla. Kristillisten lapsilla hurskastelu on myös tyhjää puhetta: näillä näytöillä en pitäisi ihmeenä, vaikka he kelpuuttaisivat itsensä sielunvihollisenkin hallituskumppaniksi.

Perussuomalaiset huomasivat viiveellä, että ääniä vapautui vaalimarkkinoille. Puolueen puheenjohtaja Timo Soini esitti torstaina Ylelle puolivillaisen lupauksen perua leikkaukset, jos valtaan pääsee. Sen voi ottaa yhtä vakavasti kuin oppositiokumppani keskustan aiemmat puheet kotihoidontuen leikkausten perumisesta: kumpaankaan lupaukseen ei ole sitouduttu millään tasolla, vaan ne on tulkittava äänisaalista hamuavien sanahelinäksi.

Keskustasta kuului torstaina kriittisiä ääniä, mutta räkytys oli vaimeahkoa. Lupausta lapsilisäleikkausten perumisesta ei esitetty, joten äännähtelyn voi jättää omaan arvoonsa ja lukea normaaliin oppositiopolitiikkaan kuuluvaksi irvistelyksi.

Eniten eduskuntapuolueista tämän tilanteen suhteen pihalla on ollut Muutos 2011. Sen ainoa kansanedustaja on keskittynyt ehdottamaan kansanäänestystä Suomen EU-jäsenyydestä.

Kaikkinensa keskustelu on ollut kiivasta. Se osoittaa, että aivan merkityksettömästä asiasta ei ole kysymys. Monien kohdalla kyse ei ole niinkään euroista vaan periaatteesta.

Minä en ole aikoihin suuttunut mistään politiikkaan liittyvästä niin paljon kuin nyt. Kaikessa surkeudessa olen kuitenkin kiitollinen keskustelun yhteydessä saamistani kommenteista. Jotkut niistä, yllä vain osa, ovat olleet juuri minun huumorintajuuni sopivaa hauskuutusta.

Lapsiperheiden asemaan suhtaudutaan vakavasti. Kansalaiset tuntuvat ymmärtävän, että lapsilta leikkaaminen aiheuttaa vielä kalliin laskun tulevaisuuteen. Poliitikkojen sitä tuntuu olevan hankalampi käsittää.

Lue myös:
Kuka niitä lapsilisiä edes tarvitsee?
Lapsilisäpäivä – ny rillataan!
Tiilikainen: Kotihoidontuki ei ole keskustalle kynnyskysymys

Aiheesta internetissä:
Yle: Soinin vaalilupaus: Lapsilisien leikkaus yritetään perua

X