80 pulloa viinaa ja karaokea

Jaa artikkeliTilaa Seura

Olin lauantaina juhlissa. Ruoka oli hyvää. Palanpainikkeeksi illan isäntä oli varannut kahdeksankymmentä pulloa kirkasta viinaa.

En ole aivan varma, kuinka monta ihmistä juhlissa oli, mutta ei ollut varmaankaan kovin kaukana, että kaikille olisi riittänyt oma pullo hapanta. Meille krantummille juhlijoille tarjolla oli lisäksi 500 tölkkiä olutta ja tuntematon määrä siideriä ja lonkeroa. Ei päässyt suu kuivumaan.

Bileissä esiintyi minulle aikaisemmin tuntematon Outolintu-yhtye. Akustisen trion pelimannihenkinen soitto svengasi mainiosti. Löysin netistä muutaman videotaltioinnin bändin meiningeistä, ja tämä hieman isommalla kokoonpanolla esitetty kappale Kivi vastaa ehkä parhaiten lauantain hyväntuulista esiintymistä.

Päivänsankarin tuntien pelkäsin etukäteen, että makaan tarjoilun vuoksi ennen iltakahdeksaa juhlapaikan lattialla tajuttomana. Onneksi kekkereiden musiikkiesitysten jälkeen polkaistaan käyntiin jamit. Soiton ohessa nautiskelu jäi edes jokseenkin kohtuulliseksi.

Puolenyön aikoihin kurvasimme vielä taksilla kaupungille. Oulun kaikista baareista jatkopaikaksi valikoitui perinnekapakka Sarkka. Siellä oli karaokea. Lauloin Salatun surun, ja totesin olevani niin päissäni, että katsoin viisaimmaksi lähteä kotiin ennen kuin hölmöilisin sen enempää. 800 metriä taksilla.

Minulla on muuten porttikielto Sarkkaan. Siellä vaaditaan perinteiseen tyyliin, että ovimiehelle annetaan poistuttaessa rahaa. En tiennyt asiasta, kun vierailin kapakassa ensimmäisen kerran. Totesin portsarille, että tylysti vaatimalla ei minulta tippiä heru ja poistuin maksamatta. Kun jäimme kadulle päivittelemään portieerin käytöstä, tuli mies vielä perään huutamaan, että Sarkkaan ei olisi enää sen koommin asiaa.

Noudatin porttikieltoa uskollisesti yli kymmenen vuoden ajan lauantaihin saakka. Nähtävästi se oli päässyt kapakassa unohtumaan.

Muuten Sarkka on kyllä ihan kokemisen arvoinen paikka. Se avattiin vuonna 1942 ja on vanhin nykyisistä oululaisravintoloista. Kovin paljoa vuosien varrella ei ole tainnut muuttua. Uusinta uutta Sarkassa edustaa karaoke, mutta muuten meininki on kuin menneiltä vuosikymmeniltä. Alkoholin lisäksi saatavilla on paikan nettisivujen mukaan oululaisia perinneruokia, kuten rössypottua ja leipäjankkia. Luen aikoinaan porttikiellon antaneen portsarin tökerön käytöksenkin osaksi Sarkassa ylläpidettävää kulttuuriperinnettä. Lauantaina henkilökunta oli tosin hyvin ystävällistä.

Kaikkiaan oli varsin hauska ilta. Kannatti lähteä, vaikka sunnuntai sujuikin hieman nuutuneissa merkeissä.

Lue myös:Olispa kiva olla päissään
Olispa kiva juoda olutta
Kulttuuriviikonloppu piristi

X