Sun syy

Jaa artikkeliTilaa Seura

Tuo aloitti. En minä mitään väärää tehnyt. Oma vika. Sun syy.

Lapsilta tuollaisen ymmärtää. Iän karttuessa ihminen oppii ottamaan vastuun omista teoistaan. Virheet huomataan  parhaassa tapauksessa tilaisuuksiksi oppia. Suuremmassa mittakaavassa organisaatiot kehittyvät aiempaa vahvemmiksi, kun vastuulliset aikuiset siirtävät elämänkokemuksen tuoman viisauden yritysten ja laitosten henkiseksi pääomaksi.

Tai sitten ei.

Aina löytyy joku syntipukki, jos jotain menee pieleen. Sillä ei ole niinkään väliä, mitä on tapahtunut ja kuinka asiat korjataan. Tärkeintä on löytää syyllinen. Vielä tärkeämpää on, että se on joku muu.

Pelkän aamukahvilueskelun aikana tuli silmille useita esimerkkejä siitä, kuinka vastuuta vältellään, epäonnistumisiin vastataan selittelyllä ja kuinka halpamaisimmat vierittävät syyllisyyden jopa vakavien rikosten uhrien kontolle.

Takahuhdin kiusausselittelyt

Tampereen Takahuhdin koululta viestitään, että lapsen kiusaamiseen voi olla jokin sellainen syy, joka tekee siitä vähemmän surullista. Lausahdus oli luultavasti onneton ja ajattelematon lipsahdus, mutta se hyppää silti silmille muuten ympäripyöreän selittelyn ja syyttelyn sävyttämässä kirjoituksessa. Koulu onnistuu lyhyessä vastineessaan arvostelemaan vanhempia ja arvostelua esittänyttä bloggaaja. Varmemmaksi vakuudeksi tölvitään vielä kaikkia muitakin bloggaajia. Vasta, kun on liuskallisen verran selitelty ja syytelty, myönnetään, että jossakin ehkä saattaisi koulullakin mahdollisesti olla vielä petrattavaa.

Takahuhdin koulu vastasi kirjoituksellaan Elena Uusitalon blogikirjoitukseen, joka levisi ensin sosiaalisessa mediassa ja huomioitiin kohun myötä myös perinteisessä mediassa.

Raiskausta kerjäävät känninaikkoset

Raiskatut naiset saavat edelleen joidenkin mielestä syyttää itseään kohtalostaan. Viimeisimmässä kohussa henkilöstöjohtaja pelästyy syytöksiä ja puolustaa laivayhtiötä vierittämällä vastuun rikoksen uhreille. Yhtiö pesi kätensä johtajan lausunnosta nopeasti. Raiskaajia ei ole monikaan huomannut syyttää, kun syytä rikoksille on haettu uhreista ja rikospaikasta.

Turpiin oikein Amerikan malliin

Amerikassa piestiin lapsi. Äiti ja kaksi muuta naista löivät 11-vuotiasta kasvoihin ja pieksivät vyöllä. Pahoinpitely videoitiin ja ladattiin internettiin. Luonnollisesti kaikelle oli hyvä selitys: nöyryytyksen ja väkivallan syy oli lapsen Facebook-kirjoituksissa.

Puolustautuminen välittömässä vaarassa on tietysti ainut hyväksyttävä syy väkivallalle, mutta ainakin joissakin Yhdysvaltojen osavaltioissa lasten ruumiillinen kurittaminen on edelleen hyväksyttyä. Kenenkään ei silti kuvittelisi edes pahimman väkivaltahurmoksen vallassa perustelevan lapsen silmitöntä pieksämistä kasvatusnäkökohdilla. Silti Suomessakin vielä moni uskoo, että pahoinpidelty lapsi on itse syyllinen kohtaloonsa.

Oulussa selitellään murhaajan kevätjuoksuja rahapulalla, vaikka kivitalon johtajisto löytäisi todellisen syyllisen vilkaisemalla peiliin. Lastensuojelu vastaa arvosteluun hyökkäämällä arvostelijan kimppuun.

Ja niin edelleen. Selkärangatonta sakkia.

En mainitse tässä yhdenkään esimerkkitapauksen yhteydessä nimiä, vaikka ne tiedossa ovatkin. Johtajat ja rehtorit edustavat yrityksiään ja laitoksiaan. Kannat ja syytökset ovat näitä yksittäisiä johtajia suurempien yksiköiden näkemyksiä.

Yksittäisiltä ihmisiltä vastuun vältteleminen on vielä jokseenkin ymmärrettävää. Julkiset laitokset ja liikeyritykset joutaisivat kuitenkin kantamaan vastuun virheistään.

Kuinka tällaisessa maailmassa voi opettaa lapsiaan vastuullisuuteen, kun edes julkiset laitokset eivät pysty myöntämään, että virheitä on tehty? Tai edes sitä, että toiminnassa on rutkasti parannettavaa. Tai jos ei sekään käy, niin puhuisivat edes itse asiasta sen sijaan, että tuhlaavat energiaa muiden syyttelyyn.

Virheitä sattuu, kun ihmiset toimivat. Kukaan ei ole kone. Virheistä oppii. Myönnetään epäonnistumiset. Otetaan vastuu.

Pieni lapsikin siihen pystyy – miksi ei aikuinen, miksi ei organisaatio?

 

Lue myös:
Kosto elää
Kuinka paljon lasta saa kehua?
Lastensuojelun ylimielisen selittelyn on loputtava

Aiheesta internetissä:
Elena Uusitalo: Tampereen Takahuhdin koulu hyväksyy koulukiusaamisen
Takahuhdin koulun lausunto koskien blogi-kirjoitusta
Helsingin Sanomat: Tallink Siljan henkilöstöjohtaja: Naisten ajateltava omaa juomistaan laivoilla
The Raw Story: Three arrested after video of them whipping child with belt goes viral on Facebook

X