Koulupakko nelivuotiaille?

Jaa artikkeliTilaa Seura

SDP esittää varhaiskasvatuksen aloittamista nelivuotiaana. Asiasta on linjattu puolueen sivistyspoliittisessa ohjelmassa, jonka hyväksymisestä päättää toukokuun puoluekokous. Esityksestä kertoi Demari.

En löytänyt kansanedustaja Ilkka Kantolan vetämän työryhmän laatimaa asiakirjaa mistään, joten kommentoin Demarin lyhykäisen uutisen perusteella.

Mitään koulupakkoahan meillä ei paperilla ole, mutta käytännössä melkein kaikki opetus tapahtuu laitoksissa. Lasten ja nuorten puolipakolliset laitosvuodet pitenevät jo tehdyillä päätöksillä, kun hallitus pidentää SDP:n vaatimuksesta oppivelvollisuutta vuodella loppupäästä ja esikoulu muuttuu pakolliseksi.

Samaan aikaan opiskelijoita hakataan piikikkäällä kepillä. Yliopistoissa ja ammattikorkeakouluissa opetuksen tasoa heikennetään, kun talouspaineessa opettajille ja muulle henkilökunnalle annetaan kenkää. Opintotukea ja opiskelijaterveydenhuoltoa heikennetään ja opiskelija-asumisesta tehdään kalliimpaa. Lukukausimaksujakin esitetään jo ihan vakavissaan.

Samaan aikaan päiväkodeissa tuskaillaan, kun resurssit riittävät vain lasten säilyttämiseen. Sairastuneen tilalle ei oteta sijaisia. Vähäisen henkilökunnan koulutus ei läheskään aina vastaa työn vaatimuksia. Mihinkään materiaalihankintoihin ei ole rahaa. Lapsia ei kyetä huomioimaan yksilöinä. Mahdollisuudet opettavaisen ohjelman järjestämiseen riippuvat yksittäisten työntekijöiden kekseliäisyydestä ja jaksamisesta.

Demareiden esitys kuulostaa hyvin oudolta näinä aikoina. Jo hiljattaiset päätökset opintien pidentämisestä sekä alku- että loppupäästä vaikuttavat erikoisilta, kun nykyinen järjestelmäkin pysyy pystyssä vain huojuen.

Koulutus on hyvä asia ja siihen kannattaa satsata. Lapsiin sijoitetut rahat eivät mene hukkaan. Esitys näyttäytyy kuitenkin kaksinaamaisena, kun ottaa huomioon demareiden hallituksessa osoittaman kiiman kurittaa lapsiperheitä lähes kaikilla muilla kuviteltavilla tavoilla.

Ei maa pelkästään sillä pelastu, että lapset ja nuoret pakotetaan laitoksiin. Ensin täytyisi pitää huolta, että laitoksilla on mahdollisuus järjestää tarkoituksenmukaista toimintaa. Ensin täytyy varmistaa, että opiskelu on taloudellisesti mahdollista muillekin kuin rikkaille. Ensin on huolehdittava, että perheet voivat hyvin.

Ensin otetaan järki käteen, ja korjataan virheet, joita tehdään koko ajan kiihtyvällä innolla. Ensin täytetään tynnyrit hyödyllisellä sisällöllä. Sitten ruvetaan kolistelemaan.

Aiheesta internetissä:
Demari: SDP: 4-vuotiaat esiopetukseen – ”Saattaa löytyä tulevia neroja”
MTV: SDP:n visio: Ilmainen päivähoito, varhaiskasvatusta neljävuotiaille

——————————–

Isän pikajuna Facebookissa: www.facebook.com/isanpikajuna

Bloggaaja Twitterissä: @jussimkorhonen

Isän pikajuna Bloglovinissa: www.bloglovin.com/blog/11750703/isan-pikajuna

Lisää Isän pikajuna Bloggerin lukulistaan käyttämällä osoitetta http://blogit.kaksplus.fi/isanpikajuna/feed

X