Jalat levälleen, nainen

Jaa artikkeliTilaa Seura

levallaan-webKirjoittelin naistenpäivänä, että Suomessa sukupuolten välinen tasa-arvo on edennyt jo aika hyvälle mallille. Olin väärässä. Tietenkin. Olenhan mies.

Oikeasti asiat ovat surkealla tolalla. Miehet alistavat naisia ja käyttävät valtaa arkipäivän tilanteissa niin ovelasti, että moni nainenkaan ei ole luultavasti huomannut tulevansa jatkuvasti sorretuksi. Nyt tämä vaiettu salaisuus on tuotu päivänvaloon myös Suomessa.

Annamari Sipilä kertoo Helsingin Sanomien kolumnissaan Mies, istu nätisti, että jalat levällään istuvat miehet valtaavat kaiken tilan julkisilla paikoilla. Turkissa tilanne on erityisen paha, koska siellä naiset eivät mahdu istumaan joukkoliikennevälineissä. Edistyksellisessä Ruotsissa on kuulemma tartuttu ongelmaan kovalla kädellä, ja tilan varastavia miehiä nöyryytetään lähettämällä heidän rikoksistaan kuvia sosiaaliseen mediaan.

– Tilankäyttö ja tilan ottaminen ovat vallankäyttöä, Sipilä oivaltaa.

Meidän suomalaismiesten kunniaksi hän kuitenkin mainitsee, että meillä ongelma ei ole niin paha. Jalkojen sijaan me kuitenkin Sipilän mukaan levittelemme käsiämme selkänojille. Tästä on tasa-arvo kaukana. Näin kahden tyttölapsen isänä tilanne on tietysti minunkin mielestäni sietämätön.

Sipilä pohdiskelee ongelmaan ratkaisua, mutta hylkää ajatuksen, että tyttöjä ei enää opetettaisi istumaan nätisti. Aivan oikein: miksi odottaa?

Naiset: antakaa meidän sortajien nauttia omaa lääkettämme, ja levittäkää välittömästi itsekin jalkanne. Opimmepas, miltä tuntuu, kun maailmasta viedään tila.

(Ja älköön kukaan miettikö, että voisiko miesten leveämmälle istuma-asennolle olla biologisista syistä juontuvia selityksiä.)

Ja me miehet. Haastan kaikki isät työntelemään joukolla lastenvaunuja pöyräteille ja jalkakäytäville. Matelemme kolme vaunu-isä-yhdistelmää rinnakkain ja otamme itsellemme osan siitä tilasta, joka on jäänyt äitijoukkojen haltuun.

Kyllä muuten minuakin sorretaan. Iltapäivälehtien nettisivuilta sain lukea, että minua tavallaan kiusataan, kun kukaan ei ole lähettänyt arkikuvahaastetta. Olen ilmeisesti tylsä tyyppi, eikä minulla ole kavereita.

Tuolla ylemäpänä olevan kuvan minä postaisin ihan ensimmäisenä, jos joku vain arkikuvahaastaisi. Tuolla tavalla istuskellen minä kaikki päivät vietän.

Ei ole helppoa tämä elämä.

Lue myös:
Hienoja naisia

Aiheesta internetissä:
Helsingin Sanomat / Annamari Sipilä: Mies, istu nätisti
Iltasanomat: En saanut arkikuvahaastetta – mikä minussa on vikana? Asiantuntijat vastaavat
Iltalehti / Mari Pudas: Mitä tehdä kun kukaan ei arkikuvahaasta?

——————————–

Isän pikajuna Facebookissa: www.facebook.com/isanpikajuna

Bloggaaja Twitterissä: @jussimkorhonen

Isän pikajuna Bloglovinissa: www.bloglovin.com/blog/11750703/isan-pikajuna

Lisää Isän pikajuna Bloggerin lukulistaan käyttämällä osoitetta http://blogit.kaksplus.fi/isanpikajuna/feed

 

 

X