Lakiehdotus pakottaisi lapset kotitöihin

Jaa kaverilleTilaa Seura

Espanjassa on tekeillä laki, joka pakottaisi alle 18-vuotiaat lapset ja nuoret tekemään kotitöitä. Laki velvoittaisi lapset osallistumaan muutenkin perhe-elämään ja kunnioittamaan vanhempiaan ja sisaruksiaan.

Toteutuessaan laki velvoittaisi lapset kunnioittamaan koulujen sääntöjä ja opiskelemaan edellytetyllä tavalla. Opiskeluasenne määrättäisiin positiiviseksi, ja opettajia ja muita opiskelijoita tulisi kohdella kunnioituksella.

Lakiluonnoksessa ei kuitenkaan määritetä rangaistuksia määräyksiä rikkoneille.

Asiasta kertoi englanniksi verkkosivuillaan brittiläinen Daily Mail, joka pohjasi tietonsa espanjalaislehti ABC:n nettisivuilla olleeseen juttuun.

———–

Nuoriso on tunnetusti rappiolla. Näin on myös Espanjassa. Vanhempia ei kunnioiteta; koulunkäynti ei maistu. Päivät kuluvat jatsin, rautalankamusiikin ja milloin minkäkin muoti-ilmiön pyörteissä.

Uusi sukupolvi ei taivu nurisematta edeltäjiensä vaivalla rakentamiin muotteihin. Vanhemmat ovat avuttomia vastarinnan edessä. Maailma on vaarassa muuttua, ja vain laki voi estää sen.

On korkea aika ruveta verestämään pahoin rapistuneita espanjan taitojani. Haluan ehdottomasti seuraamaan oikeudenkäyntiä, jossa vanhemmat hakevat tuomiota – edes rangaistuksetonta – siivousvuorostaan livenneelle teinille.

Daily Mail revitteli samalla asialla kuin minäkin tässä. Lukion espanjan tunneista rupeaa olemaan jo pian kaksikymmentä vuotta, joten jouduin turvautumaan Google-kääntäjään, kun tutkin ABC:n alkuperäistä juttua. Automaattikäännöksen perusteella vaikuttaisi, että lapsille tulevat velvoitteet olisivat vain osa suurempaa kokonaisuutta, jossa puututtaisiin myös muun muassa lastensuojeluasioihin ja moniin muihin lapsia ja nuoria koskeviin kysymyksiin.

Ajatus lakisääteisistä kotitöistä ja perheenjäsenten kunnioittamisesta on kuitenkin kieltämättä aika herkullinen: voidaanko perheet pakottaa lailla pysymään tiiviinä yksikköinä? Tarvitseeko Joulupukki enää tonttuja, jos kaikki lapset määrätään lain nimessä kilteiksi?

Olisi kiintoisaa tietää tarkemmin, olisiko lain tarkoituksena pysyttää nykytilanne vai onko Espanjassa todellinen huoli ydinperheiden dynamiikan järkkymisestä. Onko espanjalaisvanhempien auktoriteetti rapautunut koko yhteiskunnan mittakaavassa siinä määrin, että valtiovallan on puututtava tilanteen kehitykseen lailla?

Suomessakin siunaillaan jatkuvasti nuorison turmeltuneisuutta. Vikaa vieritetään vanhemmille. Ikävät yksittäistapaukset yleistyvät vanhemmuuden kriisiksi. Nykyvanhemmat ovat uusavuttomia ja otteet liian lepsuja. Kaiholla muistellaan sodassa traumatisoituneiden miesten väkivaltaisia raivokohtauksia. Syyttävät sormet osoittavat tavallaan minuakin, koska kuulun siihen kukkahattujengiin, joka ei suostu hakkaamaan lapsiaan tavoille.

Koska vanhemmat eivät pysty pitämään järjestystä kodeissaan, pitäisikö meidänkin säätää laki, jossa määritellään perheiden työnjako ja lapselle sopiva käytös?

Lue myös:
En ymmärrä lapsiani

Aiheesta internetissä:
Daily Mail: Spain considering laws that would FORCE children to do household chores (and make not being polite illegal)
ABC: «Deberes» por ley para los niños: ayudar en casa y respetar el mobiliario urbano

——————————–

Isän pikajuna Facebookissa: www.facebook.com/isanpikajuna

Bloggaaja Twitterissä: @jussimkorhonen

Isän pikajuna Bloglovinissa: www.bloglovin.com/blog/11750703/isan-pikajuna

Lisää Isän pikajuna Bloggerin lukulistaan käyttämällä osoitetta http://blogit.kaksplus.fi/isanpikajuna/feed

 

X