Multasormilapsi, cayennenpippuri ja chilikauden ennakkomurinaa

Jaa artikkeliTilaa Seura

cayenneTukehu pullaas -blogissa päiviteltiin tiistaina, että Lidlistä ostettu chilimajoneesi ei ollut maistunut järin tuliselta. Eikä ihme: tuoteselosteen mukaan majoneesi sisälsi chiliä vain 0,18 prosenttia. Selosteessa tosin mainittiin, että tuote sisälsi myös “cayennenpippuria”, mutta sen prosentuaalista osuutta ei eritelty.

Uskon, että Lidlin majoneesi ei ollut tulista. Tuoteselosteen tiedoista ei kuitenkaan voi kovinkaan luotettavasti päätellä, kuinka tulista pakkauksen sisältämä aine on. Jos listassa ilmoitettaisiin, kuinka paljon tuote sisältää kapsaisiinia, voisi tieto kertoa enemmän.

Minä en ole mikään chilien erikoisasiantuntija. Jonkin verran olen kuitenkin ottanut asioista selvää harrastuneisuuttani.

Tulisuuden aiheuttaa kapsaisiini, jota on erityisesti chilin sisällä olevassa valkoisessa osassa, johon siemenet kiinnittyvät. Erilaisia kapsaisiinia sisältäviä paprikalajikkeita on lukematon määrä. Niiden tulisuus vaihtelee suuresti. Miedoimpien chilien tulisuus on Scovillen asteikolla lähellä nollaa, kun taas toistaiseksi tulisimmaksi chiliksi luotettavasti mitatun Trinidad Moruga Scorpionin lukema voi olla jopa noin kaksi miljoonaa.

Tulisuus voi kuitenkin vaihdella suuresti eri kasvien ja jopa saman kasvin eri marjojen välillä. Näin ollen tieto siitä, että joku tuote sisältää jonkun tietyn määrän chiliä ei kerro tulisuudesta juuri mitään.

Lidlin majoneesin sisältämä caynnenpippuri, joka yleensä kirjoitetaan muotoon cayennepippuri, on kuivatusta tulisesta paprikasta valmistettua jauhetta. Toisin sanoen sekin on chiliä. Niissä purkeissa, joissa minä olen cayennepippuria ostanut, on mainittu tuotteen sisältävän nimenomaan cayenne-chiliä, mutta tiettävästi cayennenä myydään myös joistakin aivan muista chililajikkeista valmistettuja jauheita.

Cayenne on keskitulinen chili. Se ei ole minun mielestäni erityisen herkullinen, mutta ihan kelpo chili silti. Omassa parvekepuutarhassani niitä kasvaa parikin kappaletta. Yllä olevan kuvan kasvi rupesi kukkimaan vähän turhan aikaisin, mutta tuottakoon nyt ensimmäiset chilinsä heti kauden alkuun. Luultavasti siitä irtoaa vielä toinen sato ennen kuin myöhään syksyllä on jälleen aika leikkoa kasvit talvikuntoon.

Tykkään poimia cayennet vähän raakoina, jolloin niiden maku on vielä paremmin erotettavissa. Kun ne kypsyvät punaisiksi, peittää tulisuus maun alleen. Aavistuksen punertavina ne sopivat aivan hyvin vaikka leivän päälle. Kypsinä ne ovat luultavasti parhaimmillaan juurikin kuivattuna ja jauhettuna.

Talven minun chilini viettivät loisteputkivalaisimen alla juomalasin kokoisissa astioissa. Vain pari kasvia mahtui kasvamaan hieman suuremmissa purkeissa. Ensimmäisen kerran vein kasvit parvekkeelle nautiskelemaan auringosta jo maaliskuussa, jolloin lämpötila siellä nousi yllättäen yli kahdenkymmenen asteen. Suurempiin purkkeihin ja uusiin multiin ne pääsivät kuitenkin vasta aivan hiljattain, koska jotkut päivät ovat edelleen olleet niin kylmiä, että kasveja ei ole voinut parvekkeelle viedä. Sisällä ei ole mahdollista järjestää sellaista valaistusta, että isoissa purkeissa majailevat kasvit saisivat riittävästi valoa.

mullanvaihtoEn voi väittää olevani mikään viherpeukalo, mutta sen verran olen innostunut chilien kasvattamisesta, että innostus on tarttunut osin lapsiinkin. Chilejä he eivät ole vielä toistaiseksi syöneet, mutta kasveja hoidellaan monesti yhdessä.

Esikoinen tarkkailee kasveja ja kertoo, milloin on satoa korjattavaksi ja leikkaa sopivaksi kypsyneet marjat talteen. Kuopuksen kanssa vaihtelimme yhdessä multia maanantaina. Sotkua tuli ehkä hieman enemmän kuin jos olisin hoitanut homman yksin, mutta muuten multa lapioitui purkkeihin melko mallikkaasti.

Tälle kaudelle hankitut uudet lajikkeet kasvavat harmillisen hitaasti. Tulossa pitäisi olla myös lapsillekin sopivia, hyvin mietoja chilejä, mutta saa nähdä, kuinka paljon satoa noista rimpuloista irtoaa.

Lue myös:
Kotikasvattajan lapset

Aiheesta internetissä:
Tukehu pullaas: Chilimajoneesissa chiliä 0,18 %

——————————–

Isän pikajuna Facebookissa: www.facebook.com/isanpikajuna

Bloggaaja Twitterissä: @jussimkorhonen

Isän pikajuna Bloglovinissa: www.bloglovin.com/blog/11750703/isan-pikajuna

Lisää Isän pikajuna Bloggerin lukulistaan käyttämällä osoitetta http://blogit.kaksplus.fi/isanpikajuna/feed

X