Äitiys on ihmeellistä

Jaa artikkeliTilaa Seura

Jo pelkästään se, että ihminen kasvattaa sisällään toisen ihmisen on minun mielestäni niin suuri ihme, että sitä kannattaa juhlia vähintään kerran vuodessa. Lisäksi eritoten historiassa äitien työ kasvattajina ja kotien rakentajina jäi turhan usein miesten urotöiden varjoon. Oma juhlapäivä oli enemmän kuin oikeutettu.

Äitejä ja äitiyttä on juhlittu läpi historian, mutta nykyaikaisen äitienpäivän juuret ovat Yhdysvalloissa. Päivästä on paljolti kiittäminen naista nimeltä Anna Jarvis, jonka vuosien työn jälkeen ensimmäistä äitienpäivää vietettiin vuonna 1908. Kansalliseksi juhlapäiväksi äitienpäivän julisti presidentti Woodrow Wilson vuonna 1914.

Suomessa äitienpäivää vietettiin ensimmäisen kerran vuonna 1918. Sen toi Suomeen kouluneuvos Vilho Reima, joka oli tutustunut juhlaan vieraillessaan Yhdysvalloissa vuonna 1910.

Suomessa äitien asema ja sukupuolten välinen tasa-arvo on harpponut itsenäisyytemme ensimmäisistä vuosista valtavan matkan. Äitiyttä arvostetaan, mutta turhan usein arvostus jää puheisiin. Rahan määräämillä työmarkkinoilla äitiys tai mahdollinen tuleva äitiys on riski, jota ei haluta ottaa.

Isät osallistuvat perheiden ja kotien asioihin nykyisin jo paljon enemmän kuin esimerkiksi vielä omassa lapsuudessani. Tekemistä meillä kuitenkin vielä on. Yhä useamman miehen tulisi ottaa nykyistä enemmän vastuuta lapsistaan. Useamman isän tuli käyttää vanhemmille suunnattuja, yhteiskunnan tukemia vapaita.

Liput liehuvat äitienpäivänä. Se on yksi niistä harvoista päivistä, jolloin laki velvoittaa valtion virastot ja laitokset liputtamaan. Esimerkiksi isänpäivänä tällaista pakkoa ei ole, vaikka silloinkin on tapana nostaa siniristit salkoihin.

Meillä äitienpäivää juhlitaan herkutellen. Valmistan toiveruokia, joita maistellaan koko perheen voimin. Aamulla lapset luovuttivat juhlallisesti ja ylpeinä äidille valmistamansa kortit. Esikoisen kerhossa taiteilema sydänkortti vei viimein halloweenlepakoiden paikan verhotangossa.

Erinomaista äitienpäivää kaikille äideille!

Lue myös:
Hienoja naisia
Hyvää kiitospäivää, ystävät

Aiheesta internetissä:
Wikipedia:
Äitienpäivä
Mother’s Day
Luettelo Suomen liputuspäivistä
Anna Jarvis
Woodrow Wilson
Vilho Reima

***********

Isän pikajuna Facebookissa: www.facebook.com/isanpikajuna

Bloggaaja Twitterissä: @jussimkorhonen

Isän pikajuna Bloglovinissa: www.bloglovin.com/blog/11750703/isan-pikajuna

Lisää Isän pikajuna Bloggerin lukulistaan käyttämällä osoitetta http://blogit.kaksplus.fi/isanpikajuna/feed

X