TE: Veltto vapauttaisi kannabiksen, kokoomuksen Lauslahti panostaisi kotikasvatukseen

Jaa artikkeliTilaa Seura

Useat kansanedustajat kitkisivät päihteistä aiheutuvia haittoja hankaloittamalla alkoholin saantia. Edustajat ratkoisivat ongelmia myös antamalla kunnille nykyistä suuremmat valtuudet rajoittaa alkoholin nauttimista julkisilla paikoilla, suitsimalla alkoholin mainontaa ja nostamalla sen hintaa.

Päihdeasioista keskusteltiin keskiviikkona EHYT ry:n ja Ehkäisevän päihdetyön verkoston järjestämien Päihdepäivien loppuseminaarissa Helsingissä. Asiasta kertoivat verkkosivuillaan eilen Talouselämä-lehti ja tänään EHYT ry.

Kaikki seminaariin osallistuneet kansanedustajat olisivat valmiita lopettamaan oluen myynnin kaupoissa sunnuntaiaamuisin. Lisäksi he hyväksyisivät alkoholipulloihin lisättävät varoitusmerkinnät.

Myös lapset ja kasvatus nousivat keskustelussa esiin. Keskustan Inkeri Kerola painotti EHYT ry:n mukaan päihdehaittojen vähentämisessä kasvatustyön ja varhaiskasvatuksen merkitystä. Kokoomuksen Sanna Lauslahti korosti vanhempien vastuuta: hän panostaisi kotikasvatukseen ja mallin näyttämiseen lapsille.

Perussuomalaisten Pertti Virtanen edusti paneelissa vapaamielisintä linjaa. Hän olisi valmis laillistamaan kannabiksen.

Seminaariin osallistuivat Kerolan, Lauslahden ja Virtasen lisäksi ainakin kansanedustajat  Eila Tiainen (vas.), Merja Mäkisalo-Ropponen (sd.) ja Jouko Jääskeläinen (kd.).

*********

Meillä ei alkoholia yleensä lasten nähden nautita. Eikä paljon muutenkaan. Vaikka paljon viinasta puhunkin, juon sitä aika vähän – puolisoni ei senkään vertaa. Minäkin siemailen juomani yleensä baarissa.

On aivan selvää, että lasten ei tule nähdä yletöntä päihteiden käyttöä. Tiukka kieltojen kulttuuri ei ole kuitenkaan oikea tie. Tarvitsemme luontevaa suhtautumista päihteisiin. On ymmärrettävä, että esimerkiksi alkoholi on aikuiselle sopivina määrinä nautittuna aivan hyvä, jopa terveellinen nautintoaine. Avainsana on kohtuus.

Luontevaa olisi myös ymmärtää ja myöntää, että kaikki päihteet eivät ole samanlaisia.

Vaikuttaisi siltä, että kännäys ei ole monien nuorten silmissä ollenkaan niin hohdokasta kuin vielä joskus takavuosina. Päihdeongelmiin ajautuvien nuorten taustoista löytyy hyvin usein kirjava joukko käyttöä selittäviä ongelmia: aineilla lääkitään muista syistä johtuvia vaivoja. Sama pätee aikuisiin.

Näitä vaivoja meidän tulisi keskittyä hoitamaan. Lääkkeet taatusti löydetään, vaikka kaljaa ei sunnuntaiaamuna kioskista saisikaan.

Meidän olisi myös pidettävä huolta, että jokainen päihdeongelmainen saisi halutessaan riippuvuuksiinsa hoitoa.

*********

Lopuksi vinkki Talouselämälle: näin teette jutustanne seksikkäämpää roskaa.

Ensin otsikoidaan uusiksi samaan muotoon kuin tämän minun päivitykseni otsikko:

Veltto vapauttaisi kannabiksen, Lauslahti panostaisi kotikasvatukseen

Sitten pyöritellään jutun asiat uuteen järjestykseen ja korostetaan puolueita:

Perussuomalaisten kansanedustaja Veltto Virtainen laillistaisi kannabiksen. Kokoomuksen Sanna Lauslahti puolestaan panostaisi kotikasvatukseen. Hän korostaa myös mallin näyttämistä lapsille sekä kitkisi katukauppaa ja alkoholin välittämistä nuorille.

Tämän jälkeen voisi sitten kertoa päihdekeskustelusta asiallisemmin.

Veron maksaja 59 lukisi jutusta pelkän alun ja kiirehtisi sosiaaliseen mediaan tuomitsemaan kaikki persut ja kokoomuslaiset huumehörhöiksi. Samalla hän jakaisi linkkiä. Klikkauksia satelisi.

Persuedustajan nimen voisi tietysti kirjoittaa myös oikein, mutta onhan tuo Talouselämän käyttämä muoto Veltto Virtainen jotenkin muka hauskempi.

Aiheesta internetissä:
Talouselämä: Kansanedustajat kannattivat oluen sunnuntaimyynnin lopettamista
EHYT ry: Päihdepäivien paneeli: kansanedustajat suostuvaisia lopettamaan oluen sunnuntaiaamun myynnin

http://www.talouselama.fi/uutiset/kansanedustajat+kannattivat+oluen+sunnuntaimyynnin+lopettamista/a2247864

*********

Isän pikajuna Facebookissa: www.facebook.com/isanpikajuna

Bloggaaja Twitterissä: @jussimkorhonen

Isän pikajuna Bloglovinissa: www.bloglovin.com/blog/11750703/isan-pikajuna

Lisää Isän pikajuna Bloggerin lukulistaan käyttämällä osoitetta http://blogit.kaksplus.fi/isanpikajuna/feed

X