Naiset ovat älykkäämpiä kuin miehet

Jaa artikkeliTilaa Seura

Naiset ovat älykkäämpiä kuin miehet. Minä olen mies ja sen verran tallukka, että en edes huomannut, kun havainnosta jo pari vuotta sitten kerrottiin.

Vielä takavuosina me miehet olimme edellä, mutta vaikka mekin olemme aikaisempaa älykkäämpiä, on naisilla kehitys ollut nopeampaa. Nyt me olemme älykkyystutkimusasiantuntijan mukaan todistetusti se tyhmempi sukupuoli. Uusiseelantilaistuneen amerikkalaistutkijan James Flynnin havainnoista kertoi heinäkuussa 2012 brittiläinen Telegraph. (Flynnin näkemyksiä oiottiin myöhemmin; katso päivitys tämän jutun lopusta.)

Kirjoittelin sunnuntaina tutkimuksesta, jonka mukaan tytöt pärjäävät poikia paremmin koulussa kaikissa oppiaineissa ja kaikkialla maailmassa.

Tämä havainto olisi helppo selittää sillä, että naiset ovat kerta kaikkiaan vain älykkäämpiä. Olen kuitenkin taipuvainen kallistumaan kanadalaistutkijoidenkin esittämään arvaukseen, että ero koulumenestyksessä selittyy sillä, että tytöt toimivat luokkahuonetilanteissa enemmän opettajia miellyttävällä tavalla, ja saavat siitä hyvästä parempia arvosanoja.

En pidä älykkyystestejä juuri minään. Niillä pystytään parhaimmillaankin esittämään vain arvioita ihmisen älykkyydestä, koska testeissä pystytään mittaamaan suoriutumista vain tietyn tyyppisissä tehtävissä. Menestystä sosiaalisessa kanssakäymisessä, taiteellista lahjakkuuta tai vaikkapa kokkaustaitoja on hankalampi pisteyttää, vaikka ne ja monet muut asiat ovat minun mielestäni erottamattomia osia ihmisen älykkyyttä.

Älykkyystesteillä on toki mahdollista selvittää summittaisemmin, onko ihminen poikkeuksellisen nerokas tai heikkolahjainen. Tarkoilla pistemäärille ei kuitenkaan kannata antaa kovin suurta arvoa. Niistä voi päätellä lähinnä sen, kuinka hyvin ihminen on jonakin tiettynä hetkenä onnistunut jossakin tietyssä kokeessa.

Laajojakaan aineistoja tutkittaessa älykyystesteillä ei ole saatu mitattua sellaisia sukupuolten välisiä älykkyyseroja, että ne selittäisivät tyttöjen paremman koulumenestyksen. Naiset ohittivat miehet älykkyystestituloksissa vasta aivan hiljattain, kun koulumenestystä tutkittiin käyttämällä vuosilta 1914-2011 kerättyä aineistoa. Valtaosan tuosta ajasta miehet ovat olleet testitulosten valossa älykkäämpiä. Erot ovat lisäksi hyvin pieniä.

Sukupuolten väliset erot koulumenestyksessä johtuvat muista syistä. Edes se, että tytöt kehittyvät poikia nopeammin ei riitä selittämään eroa, koska tutkimuksessa otettiin huomioon myös reippaasti murrosiän ohittaneiden korkea-asteen opiskelijoiden saamia arvosanoja.

Uskon, että opettajat palkitsevat poikia rauhallisemmat tytöt paremmilla arvosanoilla. Samalla uskon, että koulujen ja koulutusratkaisuja suunnittelevien pitäisi toden teolla ruveta huomioimaan sukupuolten väliset erot.

Yksi mahdollisuus olisi pistää tytöt ja pojat omiin kouluihinsa. Tällainen tuskin onnistuu 2000-luvun Suomessa. Tavalla tai toisella kouluista on kuitenkin tehtävä sellaisia paikkoja, joissa myös pojat viihtyvät ja pärjäävät.

Syrjäytyminen, nuorisotyöttömyys ja päihdeongelmat koettelevat pahimmin poikia ja nuoria miehiä. Tähän kehitykseen olisi mahdollista vastata ennaltaehkäisevästi kehittämällä sen tyhmemmän sukupuolen mahdollisuuksia menestyä koulussa.

Näin kahden tyttölapsen isänä on tietysti kiva tietää, että olen onnistunut siittämään älykkäämmän sukupuolen edustajia, jotka pärjäävät koulussa paremmin ja elävät pitempään ja terveemmin.

Vähän käy kuitenkin meitä miehiä sääliksi. Kuinka meille tässä vielä käy?

*************

Tarkastelin koulumenestystutkimusta uudemman kerran, ja huomasin, että Suomessa pojilla itse asiassa näyttäisi ainakin joidenkin huomioitujen tutkimusten mukaan olevan pieni etumatka matematiikassa. Suomi oli niputettu kanadalaistutkijoiden meta-analyysissä yhteen muiden Pohjoismaiden kanssa. Siinä mittakaavassa pojat eivät pärjänneet edes matematiikassa. Koko maailman osalta ero oli vielä selkeämpi.

*************

Päivitys: Flynnin näkemyksiä oiottiin myöhemmin Scott Barry Kaufmanin blogissa Psychology Today -sivustolla. Kaufman kertoi Flynnin korostaneen eräällä luennollaan, että miesten ja naisten älykkyyserot ovat korkeintaan minimaalisia. Naiset keskittyvät testeissä paremmin ja saattavat tämän vuoksi myös saavuttaa parempia tuloksia. Flynnin mukaan sama ilmiö on havaittavissa myös luokkahuoneiden opetustilanteissa. Hän moitti Telegraphin juttua tarkoitushakuiseksi.

Jätetään nyt huvin ja viihteellisyyden vuoksi tämä huomioimatta ja eletään siinä kuvitelmassa, että naiset ovat todistetusti älykkäämpiä. Maailma on paljon hauskempi sillä tavalla, ja minäkin voin kiroilla, kuinka sukupuoltani sorsitaan ihan vain sen vuoksi, kun satumme olemaan todistetusti tyhmiä.

Lue myös:
Tytöt poikia parempia koulussa – kaikissa aineissa ja kaikkialla
Hienoja naisia

Aiheesta internetissä:
IQ tests: women score higher than menScott Barry Kaufman: Men, Women, and IQ: Setting the Record Straight

*************

Isän pikajuna Facebookissa: www.facebook.com/isanpikajuna

Bloggaaja Twitterissä: @jussimkorhonen

Isän pikajuna Bloglovinissa: www.bloglovin.com/blog/11750703/isan-pikajuna

Isän pikajuna Blogilistalla: www.blogilista.fi/blogi/isan-pikajuna-perheblogit/118071

Lisää Isän pikajuna Bloggerin lukulistaan käyttämällä osoitetta http://blogit.kaksplus.fi/isanpikajuna/feed

X