No saako sitä viinaa juoda vai ei?

Jaa kaverilleTilaa Seura

Joulupukki sai kenkää, koska hän juo vapaa-aikanaan olutta. Opettajat puolestaan himoitsevat alkoholia lahjaksi lukukausien päättyessä. Saako sitä viinaa juoda vai ei?

Joulupukkisäätiö ja Oy Santa Claus Licensing Ltd estävät palkittua joulupukkia Timo Pakkasta käyttämästä säätiön virallisia tunnuksia. Syynä tähän on Iltasanomien mukaan se, että Pakkanen juo vapaa-aikanaan olutta. Lehden haastattelema Olutliiton puheenjohtaja Heikki Kähkönen luonnehtii menettelyä noitavainoksi.

Toisaalla Helsingin Sanomat kertoi, että opettajat himoitsevat lukuvuoden päättyessä alkoholia lahjaksi. Suosikkilahjoja ovat porukalla kerätty lahjakortti tai oppilaan itse tekemä kortti. Heti sijalta kolme löytyy hapanta:

Pullo kuohuviiniä, cavaa tai punaviiniä. ”On jo aika murtaa myytti, että opettajalle ei sovi antaa alkoholia.”

Sitaatti on ilmeisesti peräisin joltakin Hesarin kyselyyn vastanneelta opettajalta.

Lapsistahan tässä on kyse. Joulupukkisäätiö ja kivan amerikkalaiselta kalskahtava Oy Santa Claus Licensing Ltd eivät salli edes kohtuukäyttöä vapaa-ajalla henkilöltä, joka näyttelee Joulupukkia. Opettajat, jotka ovat oikeita, lapsen elämässä jatkuvasti vaikuttavia henkilöitä, puolestaan peräänkuuluttavat oikeuttaan paitsi juoda myös ottaa oppilailta tai heidän vanhemmiltaan alkoholia lahjaksi.

Koska kyse on viinasta, on pieni kohu paikallaan.

Ensinnäkään en ymmärrä, miksi opettajille pitäisi ylipäätään antaa mitään ylimääräistä. Heille maksetaan palkkaa. Joku kortti voi olla vielä paikallaan, mutta arvokkaammista lahjoituksista tulee jo mieleen, no, lahjonta. En väitä, että kukaan opettaja langettaisi arvosanat oppilaan vanhempien avokätisyyden perusteella, mutta miksei näinkin voisi olla? Sitä paitsi jos arvokkaita lahjoja saadaan, pitäisi niistä maksaa verot. Jos kerran bloggaajien pitää verottajan mielestä pulittaa kymmenykset saamistaan tavaroista, tulee myös opettajien näin tehdä. Lahjathan ovat oppilaiden vanhempien maksamaa lisäpalkkaa opettajan tekemästä työstä.

Toiseksi en ymmärrä, miksi suhtautumisen alkoholiin täytyy olla niin hysteeristä. Miksi ihmeessä elää vielä joku myytti, että opettajat eivät muka voisi nauttia alkoholia? Lasten sitä ei tietenkään pidä kiikuttaa mihinkään tai kenellekään, mutta miksi opettaja ei voisi nauttia alkoholia vastuullisesti siinä missä muutkin aikuiset?

Kahdessa erillisessä jutussa on kyse lasten kanssa työskentelevistä henkilöistä. Kummassakaan tapauksessa ei väitetä, että kukaan olisi ollut päissään töissä. Mikä siinä sitten mättää?

Minä vietän yleensä kaikki päivät lasten kanssa. Minä juon joskus alkoholia. Eikö minutkin pitäisi tuomita näillä samoilla periaatteilla? Vai onko se sitten jotenkin eri asia, jos kyseessä ovat jonkun muun lapset?

Se onkin sopivasti perjantai. Taidanpa ottaa oluen, kunhan nuo lapset saa tuosta nukkumaan.

Lue myös:
TE: Veltto vapauttaisi kannabiksen, kokoomuksen Lauslahti panostaisi kotikasvatukseen
Verokarhu ja lahjaton bloggaaja
Olispa kiva juoda olutta

Aiheesta internetissä:
Iltasanomat: Joulupukkisäätiö katkaisi välit Suomen kuuluisimpaan joulupukkiin – mieltymys olueen syynä!
Iltasanomat: Olutliitto: Joulupukkisäätiö aloitti noitavainot
Helsingin Sanomat: Näitä lahjoja opettajat inhoavat eniten

 

Jaa kaverilleTilaa Seura

Yhteistyössä

Kommentointi

Minusta vähän hassu ajatus tuo, että jollekulle opettajalle viety lahja voitaisiin nähdä ”lahjontana”. Käytännössä kyse on perheen tapakulttuurista: joissakin perheissä on tapana viedä lahjoja ystäville ystävänpäivänä, jouluna, syntymäpäivinä ym., toisissa perheissä moiset kuitataan huomioimatta, säästäen tämäntapaiset huomionosoitukset oman perheen keskuuteen. Meillä kuulutaan tähän löysäranteisempaan jengiin. Esikoisen alakouluaikaisien opettajien kanssa olimme tiiviissä yhteistyössä mm. koulukiusaamisten vuoksi, ja näille opettajille keksimme joka jouluksi ja kevään päättäjäisiksi jonkun pienen lahjan, jonka tarkoitus oli yksinkertaisesti näyttää, että olemme huomioineet hänen tekemänsä työn ja että arvostamme sitä. Mm. tyttären ollessa kuutosluokalla luokka oli jo sangen murrosikäistä ja äänekästä. Ostimme sitten opettajalle joululahjaksi kuulosuojaimet. Alkoholia en kumminkaan pistäisi lasta viemään opettajalle, ihan jo siksi, ettei lain mukaan alaikäisen haltuun sitä saisi antaa. Voisin kuvitella, että suurin opettaja tuollaisesta lahjasta kyllä ilahtuisi, mutta joukkoon varmaan mahtuu sellaisiakin, jotka loukkaantuisivat.

No tuskin sentään sitä lahjontana tulee kukaan ajatelleeksi, mutta sellainenhan siinä kuitenkin on vaarana. Eihän sekään varsinaisesti lahjontaa ollut, kun ABC tarjosi poliiseille ilmaisia tai puoli-ilmaisia ruokia, mutta sellaisena se joillekin näyttäytyi. Virkamiehien heidän asemansa vuoksi saamat lahjat ovat vähän ongelmallisia.

Jos opettajasta tulee ystävä, niin sittenhän asia on ihan eri.

Kyllä minä olen elämäni aikana törmännyt niihinkin opettajiin, jotka ruskeakielisinä olivat mielinkielin niille vähän parempiosaisille lapsille, joiden vanhemmat erottuivat joukosta kiikuttamalla lahjoja. Niin, vielä minun lapsuudessani se ei ollut mikään oletus, että opettajille tosiaankaan viedään muuta kuin ehkä kortti kiitokseksi. Kaipa se on sitten siinä karannutkin käsistä, ensin rikkaat ja sitten ne, jotka halusivat osoittaa, että on meilläkin varaa. Ei muitakaan ammatikuntia lahjota, vaikka tärkeää työtä tekevätkin. Kuka vie poliiseille lahjoja keväällä, kun tekevät vaarallista, pienipalkkaista ja erittäin tärkeää työtä. Ei kukaan ole kiikuttamassa kyttälaitokselle kynttilöitä ja Kalevala Koruja konstaapeleille. Tämä on karannut ihan käsistä koko touhu! Lapsen pitäisi tosiaan itse tehdä kortti ja antaa hrkitut kiitokset, nyt tuntuu, että tässäkin asiassa vain ostetaan hyväksyntää rahalla

Kyllä tässä välillä tulee mieleen, että mitenköhän mahtaa olla asiat vaikka parinkymmenen vuoden päästä, jos yhteiskuntaluokat vielä kovin erkanevat toisistaan. Tällä menolla parempi väki erottaa jälkikasvunsa yksityiskouluihin ennen pitkään.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

X