Isi tappaa

isi-tappaaVäärässähän minä olin. Kyllä tappaa saa. Ja pitää. Minäkin tapan.

– Tutkitaan asiaa ensin vähän, esikoinen rallatteli pihalla Pikku Kakkosesta tutulla sävelellä.

En tiennyt, mitä oltiin tutkimassa. Ajattelin, että hyvä kun on kiinnostunut asioista ja ottaa niistä selvää. Myöhemmin kävi ilmi, että tyttö oli kaverinsa kanssa tutkinut, mitä koppakuoriaisen sisällä on. Kuulemma jotakin sinistä.

Myöhemmin samana päivänä otin asian puheeksi iltalenkillä. Kerroin, että mitään eläviä olentoja ei saa kiusata – etenkään niin, että ne menevät rikki. Selitin, että niille käy kipeää, eikä ketään tai mitään saa tahallaan satuttaa.

Täyttä paskaahan minä puhuin.

Ensinnäkään ei ole mitenkään varmaa, että ötökät edes tuntisivat kipua. Toiseksi tappamista on liki mahdotonta välttää.

Asia tuli pian uudestaan ajankohtaiseksi, kun keittiössä hääräillessäni kuulin huudon “isi tappaa”. Parvekkeen ovesta oli lentänyt ampiainen, joka pörräsi pitkin olohuonetta.  (Saattoi se olla joku muukin kuin ampiainen: en minä niitä niin tunne. Joku pistävä otus yhtä kaikki.)

Nappasin pöydältä sanomalehden ja lähdin jahtiin. Sain toisella yrittämällä napakan osuman suoraan lennosta. Pörriäinen sinkoutui sohvan alle, missä se räpisteli ja yritti kerätä voimia uuteen lentoon. Iskin uudestaan, mutta osuma oli huono, ja ötökkä lennähti nyt sohvan taakse. Kolmas lyönti oli kohtalokas. Osin murskaantunut hyönteinen haudattiin talouspaperiin käärittynä vessanpönttöön ja huuhdottiin viemäriin.

Perheen naisväki seurasi teurastusta toiselta sohvalta. Uros suojeli laumaansa. Isi tappoi. Urhea taistelu teki minusta ihaillun sankarin.

Tappamiseen palataan taas viimeistään sitten, kun lähdemme odotetulle onkireissulle. Hengiltähän ne kalat on otettava.

Täytyy miettiä joku uusi tapa esittää tämä elämän kunnioittamisen periaate. Jotakin sellaista, että tappaa saa, jos on ihan pakko, mutta tuottamatta kipua.

Yksinkertainen älä tapa olisi ollut sopivan selkeä ohje pienelle lapselle, mutta sääntöä on luultavasti tarkennettava luomalla ohjeistus siitä, mitä, milloin ja millä tavalla on sopivaa tappaa.

Salaa minä olen vähän iloinen, että pääsin tappohommiin. Nykyaikana ei hirveästi tarjoudu tilaisuuksia sankaritekoihin.

*************

Isän pikajuna Facebookissa: www.facebook.com/isanpikajuna

Bloggaaja Twitterissä: @jussimkorhonen

Isän pikajuna Bloglovinissa: www.bloglovin.com/blog/11750703/isan-pikajuna