Voiko Oulun kuolleita vauvoja piilotellutta äitiä syyttää?

Jaa artikkeliTilaa Seura

Oululaisen kerrostalon kellarikomerosta löytyi viiden vauvan ruumiit. Poliisi on pidättänyt 35-vuotiaan naisen, joka on kertonut synnyttäneensä vauvat kuolleina kotonaan 5–10 vuotta sitten. Naista epäillään taposta. Asiasta kertoi esimerkiksi Kaleva.

*************

Tapaus on järkyttävä ja herätti internetissä heti vilkkaan keskustelun. Poliisi arvelee, että tapauksen tutkinta kestää kuukausia, mutta kansalaisia tämä ei estänyt arvuuttelemasta teon taustoja ja motiiveja heti tuoreeltaan. Sopivia rangaistuksiakin on jo keksitty. Muun muassa loppuelämä pimeässä kopissa vedellä ja näkkileivällä ravittuna sai kannatusta.

Itseäni jäi mietittymään, että kuinka kukaan ei ole huomannut naisen raskauksia. Ilmeisesti hän ei ole asioinut neuvolassa, koska muuten tuskin olisi voinut näin monta kadonnutta vauvaa jäädä huomaamatta.

Nainen kertoo synnyttäneensä vauvat kuolleina. Herää kysymys, että olisiko kuolemat voitu välttää, jos raskautta olisi seurattu normaaleilla neuvolakäynneillä.

Tässä mielessä vaikuttaisi luontevalta sysätä vastuuta kuolemista äidille, vaikka tapauksen yksityiskohtia ei vielä tarkemmin tiedetäkään. Sitä tosin ei tiedetä, miksi äiti on näin toiminut. Ennen tuomiota nämä asiat on selvitettävä.

Kaikkien lynkkaajien olisi syytä vetää henkeä. Hyväksyä ei tarvitse – järkyttyä saa ja pitääkin. Syiden ja syyllisyyksien pohdinta olisi nyt viisain jättää poliisille ja myöhemmin tuomioistuimille. Varsinkin epäillyn naisen omaisten kannalta olisi tärkeää hillitä yletöntä meuhkaamista.

Päivitys 27.11.2014
Otsikossa esitettyyn kysymykseen on saatu vastaus: Oulun kuolleita vauvoja piilotellutta äiti voi syyttää. Häntä syytetään viidestä murhasta ja viidestä hautarauhan rikkomisesta. Syyttäjän mukaan surmatapa puoltaa tappoa vakavampaa murha-nimikettä. Asiasta kertoi esimerkiksi Iltalehti.

Lue myös:

Kuolleet vauvat kultakaivos medialle

Voiko äiti olla perhesurmaaja?

Tappajaäiti ansaitsee ymmärrystä, mutta mies on luopio

Aiheesta internetissä:

Kalevan jutut Oulusta löytyneistä vauvojen ruumiista

MTV: Raskaana olevaa ei pakoteta neuvolahoitoon

Iltalehti: Oulun vauvasurmat: Äidille syytteet viidestä murhasta

*************

Isän pikajuna Facebookissa | Bloggaaja Twitterissä

Isän pikajuna Bloglovinissa | Isän pikajuna Blogilistalla

Lisää Isän pikajuna Bloggerin lukulistaan käyttämällä osoitetta http://blogit.kaksplus.fi/isanpikajuna/feed

Jaa artikkeliTilaa Seura

Lisää aiheesta

Lue lisää samalta kirjoittajalta

Yhteistyössä

Kommentointi

Kysymykset ovat usein parempia kuin vastaukset

Tuo on viisaasti sanottu.

Tosi hyvä kirjoitus. Yksi pikku juttu: Linkki Kalevaan toiminut. Varmaan pitäsi olla tämä: http://www.kaleva.fi/aiheet/oulusta-loytyneet-vauvojen-ruumiit/

Kiitos, kun huomautit. Aiemmin päivällä linkki vielä pelasi, mutta Kaleva on kai vaihtanut juttukokoelman osoitetta.

Emme voi tuomita, selvästi nainen on sairas ja on ollut jo kauan. Hän tarvitsee hoitoa ja tuskin koskaan paranee. Asiattomat kommentit voi jättää omaan arvoonsa.

Olisihan tämä voitu välttää jos äiti olisi käynyt neuvolassa. Se ei kuitenkaan ole pakollista, joten no can do. Vakavasti sairas ihminen hän on, toivottavasti pääsee hoitoon. Rauha lapsille, onneksi pääsevät hautaan.

Voi ja helposti. En ymmärrä aivan, miksi olet ottanut puolustajan roolin tai toppuuttelijan roolin. Niinhän se vaan on, että kun tällaisia kaameuksia tapahtuu, milloin mitäkin, eikä tämäkään jää pahimmaksi tapaukseksi tulevaisuudessa, niin joka junaan löytyy päivittelijöitä, lynkkaajia, ja puolustajiakin jotka haluavat ymmärtää.

Ehkä totta, että naisen läheisiä ajatellen mediamylläkkä voisi olla pienempi, mutta miten se voisi olla pienempi?

Syiden ja syyllisyyden pohtiminen on inhimillistä ja normaalia, sen sanominen, että hei, älkää miettikö tapahtumiin johtaneita syitä on jokseenkin pateettista.
Olethan sinäkin monen kirjoituksen verran ruotinut asiaa ja ottanut oikein haaskalinnuista valokuvia..ihan vahingossa pyörälenkkeilit kameran kanssa sinne.. no, mutta pääasia, että pääset sanomaan, että pitäkäähän tytöt ja pojat keskustelu asiallisena.

En kai minä niin ole sanonut, että älkää miettikö? Sitä minä yritän sanoa, että tässäkin – kuten muissakin – asioissa pysyttäisiin kohtuudessa. Asiasta saa ja pitää puhua. Totta kai. Siitä minä en perusta, että riennetään julistamaan tuomio heti ensimmäisten tietojen tultua julki. Siitäkään minä en pidä, että tragedialla mässäillään. Minusta olisi ihan hyvää käytöstä, että tällaisina hetkinä muistettaisiin toimia hienovaraisesti.

En muuten pyörälenkkeillyt sattumalta löytöpaikalle. En tiennyt tarkalleen, missä se sijaitsee, mutta arvasin, että tunnistan sen paikalta löytyvistä median edustajista. Kameraa minulla ei ollut mukana, mutta puhelin kuitenkin.

Koiraa ulkoiluttamassa ollut, lähistöllä asuva tuttuni luonnehti kuvaajia haaskalinnuiksi. Minä en ehkä ihan niin rankasti heitä tuomitsisi, vaikka ymmärrän senkin näkemyksen. Olen kaikkinensa aika tyytyväinen siihen tapaan, kuinka tapauksesta on tietoa välitetty. Jonkun verran selkeän sensaatiohakuista mässäilyä olen nähnyt, mutta pääpiirteittäin uutisointi on ollut asiallista.

Olen nyt käsitellyt asiaa kahdessa kirjoituksessa. Tapauksesta nousi mieleeni vielä useita muitakin kysymyksiä, joista kirjoittelen varmasti vielä tulevaisuudessa, mutta luultavasti yleisemmällä tasolla.

Nimenomaan. Nyt hienovaraisuutta. Olen törmännyt keskustelupalstalla karmviin kommentteihin. asiasta vitsaillaan. En pysty koskaan ikinä ymmärtämään ihmistä joka pystyy vitsailemaan tällasiesta asiasta. Olen normaalisti kuitenkin mustan huumorin ystävä, mutta en näin sysimustan.

Nykymaailmassa ei enää mikään järkytä ei ainakaan minua,senverran maailmaa oon jo nähny että kaikenmoiset median paisuttelut myöskään ei minua kiinnosta.
Eihän se kivaa ole kun jotain tapahtuu mutta kun minun elämää se ei liikuta mihinkään päin

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

X