Kuolleet vauvat kultakaivos medialle

Jaa kaverilleTilaa Seura
Oulusta löydetyt kuolleet vauvat olivat keskiviikkona uutissivustojen luetuimpien juttujen aiheena.

Keskiviikon klikatuimmat jutut käsittelivät Oulusta löydettyjä kuolleita vauvoja.

Media on tulvinut juttuja oululaisen kerrostalon kellarista löytyneistä vauvojen ruumiista ja kaikesta asiaan vähänkään liittyvästä. Taposta epäillyn äidin taustat on selvitetty ja naapureita haastateltu. Psykiatri Hannu Lauermalla tuli keskiviikkona tuskin työnteosta mitään, kun lehdistö imi hänestä lausuntoja.

Etusivuja ja uutisaukeamia ei tarvitse nähdä, jotta voi arvata, että Eduskuntatalossa keskiviikkona raikunut aiheeton palohälytys ei ole torstain lehtien pääuutinen.

Pelkästään minun vaatimattoman blogini vaatimaton kirjoitus aiheesta keräsi eilen Isän pikajunan mittakaavassa hurjan määrän lukijoita. Päivitys ei edes sisältänyt mitään uutta tietoa, vaan lähinnä vetoomuksen pitää tapahtuneesta noussut keskustelu asiallisena. Voin vain kuvitella, minkälaista rallia uutismedioiden nettisivujen laskurit ovat pitäneet.

 iltis-heinapaassa2Tapahtuneesta otettiin irti kaikki. Vielä kymmenen aikaan keskiviikkoiltana tapasin pyörälenkilläni kaksi Iltasanomien kuvaajaa ja ruotsalaisen median edustajan kuvaamasta ja tarkkailemasta taloa, jonka kellarista kuolleet vauvat löydettiin.

– Kuvasit sitten haaskalintuja, totesi paikalle osunut opiskelukaverini, joka näki minut kuvaamassa kuvaajia.

Mutta onko kyseessä sitten enemmän raaka veriteoilla mässäilevä bisnes vai järkyttyneen, tiedonjanoisen yleisön palveleminen?

Tragediat järkyttävät, kiinnostavat ja myyvät

Media palvelee ihmisiä tutkimalla ja kertomalla tapahtumista ja niiden taustoista. Samalla se kuitenkin saattaa myös kasvattaa asian ympärillä vellovaa kohua, mikä puolestaan lisää yleisön kiinnostusta entisestään.

Ja mitä enemmän kiinnostuneita lukijoita, kuulijoita, katselijoita ja klikkaajia, sitä suurempaa tiliä media tekee.

Uskallan väittää, että keskiviikko oli klikkauksista eläville medioille yksi kuluneen vuoden tuottoisimmista päivistä. Mikä voisi järkyttää ja kiinnostaa enemmän kuin keskeltä kotoista Suomea löydetyt viisi kuollutta vauvaa ja heidän äitinsä, jonka epäilleen riistäneen lastensa hengen?

Tapahtunut järkytti minuakin. Se herätti minussa paljon ajatuksia, joihin palaan varmasti vielä myöhemmin. Ei tuollaiseen voi mitenkään suhtautua viileästi.

Janosin lisätietoa ja sain sitä useista eri lähteistä. Media palveli minua valjastamalla osaavat tekijänsä etsimään, suodattamaan ja järjestämään informaation järkevään muotoon.

Osa tarjolla olleesta tiedosta oli selkeän sensaatiohakuista. Likaisilla yksityiskohdilla reviteltiin tarpeettomasti. Rahaa niiden julkistamisella taatusti tahkottiin, mutta mammonaan tarttui kalman lemu.

Kansalaisten verenhimoon olen tottunut ja osin turtunut. Medialle tragediat ovat onnenpotkuja, joilla pidetään omistajat tyytyväisinä ja rahoitetaan toiminta hiljaisempina uutispäivinä.

Sopisi kuitenkin toivoa, että kaikki pysähtyisivät hetkeksi tuumailemaan ennen kuin soihdut syttyvät ja noidat raahataan rovioille.

Lue myös:
Voiko Oulun kuolleita vauvoja piilotellutta äitiä syyttää?

*************

Isän pikajuna Facebookissa | Bloggaaja Twitterissä

Isän pikajuna Bloglovinissa | Isän pikajuna Blogilistalla

Lisää Isän pikajuna Bloggerin lukulistaan käyttämällä osoitetta http://blogit.kaksplus.fi/isanpikajuna/feed

X