Korkeatasoista viihdeohjelmaa ravintoloille: yhteisötaideteos Maapallojalka 12.6.-13.7.2014

Jaa artikkeliTilaa Seura

Ravintoloille ei myönnetä jatkoaikoja jalkapallon vuoksi. Emme me suomalaiset edes pidä jalkapallosta – me rakastamme taidetta. Kutsun kaikki ravintolat ja suomalaiset tai suomessa oleskelevat osallistumaan ravintoloissa järjestettävään viihteelliseen ja korkeatasoiseen yhteisötaideteokseen Maapallojalka 12.6.-13.7.2014 järjestäjinä, näyttelijöinä ja yleisönä.

Suomalaiset ovat taide- ja kulttuurikansaa. Varsinkin kesäisin me laskemme pitkän ja pimeän talven aikana sisäämme patoutuneen luovan energian valloilleen. Hankien saartorenkaan hellittäessä me löydämme jälleen yhteisömme.

Suomen kovia kokenut kansa kokoaa rivinsä. Yhdessä meissä on voimaa. Yhdessä me luomme suurta.

Yhteisötaide on meidän kanavamme julistaa yhteenkuuluvaisuudentunteemme koko maailmalle. Yhteisötaiteessa kiteytyy maamme sankarien periksiantamattomuus, Arvid Järnefeltin luja vakaumus, Sibeliuksen jylhyys. Yhteisötaide on suomalaisuuden ydin.

Helsingin Sanomat kertoi tiistaina 10.6.2014 Ylen ruotsinkieliseen juttuun pohjautuen, että urheilubaarit eivät saa jatkoaikaa jalkapallon MM-kisojen vuoksi. Baareissa televisioista tai screeneiltä esitettävä urheilukilpailu ei täytä vaadittuja edellytyksiä, jotta ravintolalle myönnettäisiin lupa olla avoinna myöhäisempään kuin puoli kahteen yöllä. Anniskelun jatkoaika voidaan sallia, jos ravintola tarjoaa korkeatasoista viihdeohjelmaa.

On hyvin ymmärrettävää, että maassamme on tällainen määräys. Emmehän me edes pidä urheilusta. Eräät meistä toki seuraavat viihdyttäviä talviperformansseja kuten jääkiekkoa ja ampumahiihtoa, jotka saattavat pikaisella vilkaisulla etäisesti urheilua muistuttaa. Jalkapallon kaltaisista oikeista urheilulajeista ei juuri kukaan ole kiinnostunut, mikä selviää esimerkiksi tutkimalla jalkapallo-otteluiden yleisötilastoja.

Jos sitten vaikka joku hullu jalkapallosta pitäisikin, niin miksi ihmeessä hän katselisi mitään merten takana potkittavaa turnausta? Eihän siellä ole edes Suomi mukana.

Oikeasti suomalaiset eivät myöskään viihdy baareissa. Me pysyttelemme ennemmin kotioloissa juomassa Virosta joko itse tuomaamme tai trokarien meille välittämää viinaa. Tämä selviää ravintola-alalta jatkuvasti kuuluvista hätähuudoista.

Mutta taiteesta me pidämme kovasti. Varsinkin korkeatasoisesta ja viihdyttävästä taiteesta. Aina parempi, jos voimme itse osallistua teoksen luomiseen.

Tämän vuoksi annan Suomen kansan ja ravintolayrittäjien vapaaseen käyttöön luomani viihdyttävän ja isänmaallisen yhteisötaideteoksen Maapallojalka 12.6.-13.7.2014. Sen tarkoitus on osallistaa kansalaiset ympäristöystävälliseen yhteisökulttuuriin laadukkaan taidekokemuksen välityksellä. Se on kunnianosoitus suomalaisuudelle ja yhteisen kulttuuriympäristömme tulevaisuudelle.

Yhteisö vaatii selviytyäkseen yksilöiden epäitsekkäitä tekoja. Tätä kuvastaakseen teoksen vapaaehtoisista koostuva näyttelijäkaarti kokoontuu iltaisin ravintoloihin ja ostaa ravintoloiden tuotteita omilla rahoillaan, vaikka olisivat  mieluummin kotona juomassa halpaa virolaista viinaa. Näyttelijät uhraavat symbolisesti itsensä katselemalla televisioista tai screeneiltä esitettävää jalkapalloa. He pyrkivät parhaansa mukaan esittämään, että olisivat kiinnostuneita näkemästään. He yrittävät käyttäytyä, kuten heidän näkemyksensä mukaan urheilusta kiinnostunut käyttäytyisi.

Esityksen yleisö näkee perusteoksen joka ilta muuttuvan variaation, joka sisältää muun muassa intensiivistä jännitystä mukailevaa, riemua tapailevaa ja vastakkaisia näkemyksiä kuvailevaa tulkintaa teoksen näyttelijöiltä. Näyttelijät pyrkivät käyttäytymään kuten ravintolan tavalliset asiakkaat, mutta he eläytyvät jalkapallosta kiinnostuneiden rooliin.

Ravintoloilta yhteisötaideteokseen osallistuminen ei edellytä muuta kuin puitteiden järjestämisen. Ravintolalla tulee olla televisio tai televisioita tai muita tasaisia pintoja, joilta esittää jalkapallo-otteluita, joita näyttelijät voivat esittää katsovansa kiinnostuneina. Muuten ravintoloiden tulee toimia kuten ne toimisivat, jos ihmiset oikeasti haluaisivat viettää iltaa ravintolassa jalkapalloa katsellen.

Kokonaisteos koostuu ympäri Suomea järjestettävistä osakokonaisuuksista. Ravintolat toimivat osakokonaisuuksien järjestäjinä. Pyynnöstä ravintolat voivat saada teoksen luojalta tulostettavan sertifikaatin, josta käy ilmi, että yhteisötaiteilija on henkilökohtaisesti hyväksynyt ravintolan osakokonaisuuden järjestäjäksi. Lupaa ei kuitenkaan tarvita, jotta ravintola voi osallistua esitykseen.

Ravintolat ilmoittavat haluamallaan tavalla mahdollisuudesta osallistua teokseen näyttelijöinä tai yleisönä.

Wikipedia kertoo erään Suomen tunnetuimman yhteisötaideteoksen, vuonna 1994 Helsingissä esitetyn Ilmainen aamiainen -teoksen luojan Minna Heikinahon näkemyksistä yhteisötaiteesta seuraavasti:

Lapin yliopiston Kide-lehdessä Heikinaho sanoo, että yhteisötaide on erilaisuuden etsimistä ja uudenlaisen taiteilijaidentiteetin luomista uuden nimikkeen alla. Yhteisötaide on toimintaa suhteessa ympäristöön ja sen ihmisiin, ihmisten mukaanottamista taiteelliseen prosessiin. Ihmiset voivat olla osana teosta tai sitten he voivat olla tekijöinä myös itse. Yhteisötaide nostaa esiin arkipäivän kysymyksiä taiteen kielen kautta sekä toisaalta hahmottaa taiteilijan roolissa tapahtuneita muutoksia.

Heikinahon linjauksien hengessä toteutettava Maapallojalka 12.6.-13.7.2014 on korkeatasoinen ja viihteellinen yhteisötaidekokemus. Se on ravintolan tarjoamaa korkeatasoista viihdeohjelmaa. Ravintolat voivat hakea esityksen ajaksi jatkoaikaa anniskeluoikeuksilleen.

Mikäli aluehallintavirastojen byrokraatit eivät tähän suostu, voi heidät hyvällä syyllä leimata taidetta vihaaviksi pikkusieluiksi, jotka toimillaan haluavat estää ympäristötietoisen suomalaisuuden ilmentymän maamme toistaiseksi merkittävimmässä yhteisötaideteoksessa.

Kutsun kaikki ravintolat ja suomalaiset tai Suomessa oleskelevat osallistumaan 12.6.-13.17.2014 järjestettävään viihteelliseen ja korkeatasoiseen yhteisötaideteokseen järjestäjinä, näyttelijöinä ja yleisönä.

Jussi Korhonen
yhteisötaiteilija

isanpikajuna@gmail.com

Aiheesta internetissä:
Yle: Myndighet: Fotboll är inte högklassig underhållning
Helsingin Sanomat: Baarit eivät saa jatkoaikaa jalkapallon MM-kisaotteluiden vuoksi
Wikipedia: Yhteisötaide

*************

Isän pikajuna Facebookissa | Bloggaaja Twitterissä

Isän pikajuna Bloglovinissa | Isän pikajuna Blogilistalla

Lisää Isän pikajuna Bloggerin lukulistaan käyttämällä osoitetta http://blogit.kaksplus.fi/isanpikajuna/feed

Jaa artikkeliTilaa Seura

Lisää aiheesta

Lue lisää samalta kirjoittajalta

Yhteistyössä

Kommentointi

Ketsupin juju on Siinä on täydellinen sekoitus tomaatin umamia, tomaatin ja etikan hapanta, sitä suolaa, ja toki roimat määrät sokeria. Muttä äärimmäisen vähän karvasaineita joille pienet ovat kaikkein herkimpiä, ja sen sokeri-suola-sekoituksen tähden myös niin tuima annos suolaa puolihuomaamattomassa muodossa, että ketsuppi vie muistakin ruoista karvauden mukanaan. Tuo on myös se syy miksi supermaistajat mättävät vielä aikuisinakin ketsuppia kaikkeen kaurapuuroa myöten.

Syy miksi ketsuppia on vaikea saada tehtyä kotioloissa on se älytön määrä osittain kuivattua, äärimmäisen kypsää tomaattia (ei löydy kaupasta yleensä) joka siihen ängetään, se että se tomaatti on pohjimmiltaan kuorittu ja siemenet/sisus poistettu niin että happo vähenee ja sokeripitoisuus nousee, plus tietty se että siihen kuuluu aika vängät ja hankalat mausteet, lähtien vaikka jostain neilikasta.

Ja ei, en osaa tehdä itsekään. Itse asiassa perin harvat osaa: itsellä ei tahdo mennä alas kuin Heinz, joka tunnetusti varjelee reseptiään kuin valtiosalaisuutta. 🙂

Siinäpä riittävän tyhjentävä vastaus. Kiitos. En yritä tehdä enää koskaan itse.

On muuten näköjään livahtanut väärän jutun alle kommentti: Sampo Syreeni tarkoitti kommenttinsa varmaankin tämän päivityksen yhteyteen: Kesputtia

BTW, nakeilla on vähän samankaltaisia ominaisuuksia, massiivisen piilosuolamääränsä takia. Ja kuinka ollakaan, piltit on aivan hulluina niihinkin, aina siinä määrin että pitää erikseen varoa nitriittien saantia.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

X