Hox, maanpetturi!

Jaa artikkeliTilaa Seura

maanpetturiPihalla ei saa pelata. Lasten ja nuorten liikuntaharrastuksista tehdään poliittisella päätöksellä hintavampaa. Urheilevat varusmiehet eivät saa oikeanlaista ruokaa. Jos olisin perussuomalainen, haukkuisin kaikki kyylät ja keskustalaiset maanpettureiksi.

Kyylän murjotus häiriintyy ilakoivien lasten metelöinnistä. Siksi kaikki liikkuminen pihapiirissä on mahtikäskyllä kiellettyä. Kuinka muuten valveutunut kansalainen jaksaa herätä aamulla valittamaan siitä, jos jollakin muulla on elämä?

Jos jotkut vanhemmat haluaisivat kuitenkin tyydyttää lastensa luontaisen innostuksen liikkumiseen, ei sekään oikein käy. Urheiluharrastus maksaa maltaita. Työpaikat on saneerattu Filippiineille. Raha on tiukassa. Lapsilisiä leikataan, ja poliittiset päättäjät paikkailevat riskisijoitusten ryydyttämiä kuntatalouksia tekemällä lasten ja nuorten liikunnasta entistäkin kalliimpaa. Halvemmaksi tulee ostaa Playstation.

Jos joku nuori yhteiskunnan päättäväisistä toimista huolimatta saa kipinän liikuntaan, tehdään toppi viimeistään armeijassa. Huippu-urheilijoista pidetään huoli, mutta muuten puolustusvoimat keskittyvät laihduttamaan pelikonsolin ääressä muodottomiksi lihoneita nuorukaisia. Tavoitteellisesti saa urheilla vain, jos kukkaro kestää.

Sitten tuo liikuntakieltokyltin taloyhtiön seinään juntannut kyylä soittaa radioon ja valittaa, kuinka rapakuntoiset nykynuoret eivät pärjää edes armeijassa.

*************

Hiljattain kohistiin Suomen Unicefin julkaisemasta kuvasta, jossa joku taloyhtiö kieltää lapulla pallopelit taloyhtiön pihassa. Kävi ilmi, että kyseessä ei ollut yksittäistapaus. Samanlaisia kieltoja on ympäri maata. Kielloille löytyi ymmärrystä: pelaavat lapset metelöivät ja hajottavat paikkoja.

Jos pihalla ei voi harrastaa, on mentävä liikkumaan jonnekin muualle. Meillä Oulussa alle 18-vuotiaat ovat saaneet käyttää kaupungin liikuntapaikkoja tähän asti ilmaiseksi. Tähän on kuitenkin tulossa muutos: kaupungin keskustajohtoinen sivistys- ja kulttuurilautakunta esittää, että jatkossa tämä etu poistetaan.

Lasten ja nuorten liikunta muuttuu Oulussa tulevaisuudessa entistäkin kalliimmaksi. Työttömyyden riivaamassa kaupungissa harrastukset tekevät jo nyt merkittävän loven monien vanhempien talouteen. Poliitikot tekevät parhaansa, että liikunta on entistä harvempien ulottuvilla.

Armeija-aikanakin tavoitteellinen urheilu on varusmiehen omasta lompakosta kiinni. Valtion tarjoama leipä ei riitä täyttämään niitä tarpeita, joita urheilevan nuorukaisen tuloskehitys vaatisi.

– Jokainen urheilua aktiivisesti ennen armeijaa harrastanut tiedostaa, että asepalveluksen aikana lihasmassa heikkenee riippumatta palvelustehtävistä, mikäli omatoiminen ravitsemus ei ole kohdallaan, Varumiesliiton Facebook-sivulla jyristään.

Liitto muistuttaa, että sen kanta ei koske pelkästään Iltalehden uutisoimaa yksittäisten varusmiesten valitusta, vaan ongelma on laajempi.

*************

Lapset haluavat liikkua. Se on tärkeää heidän kehitykselleen. Se ei vaadi kalliita laitteita ja laitoksia, vaan jo pelkkä tila riittää. Pihalla voi juosta ja pelata, vaikka siellä ei sen kummempia välineitä olisikaan.

Kaupunkiympäristössä on siedettävä muita ihmisiä. Mikäli meno ei miellytä, on maaseudulla tilaa. Jos vaikka taloyhtiöt eivät aktiivisesti lähtisikään tukemaan lasten liikkumista, ei niiden pidä nähdä vaivaa sen estämiseksikään. Jos joku valmiiksi katkeroitunut kyylä pahoittaa mielensä siitä, että pienet jalat astelevat nurmikolla, niin suurta vahinkoa ei pääse tapahtumaan. Muuttakoon metsään – monikaan tuskin jää kaipaamaan.

Valitetaan, että varusmiespalvelukseen astuu nykyään entistä heikommassa kunnossa olevia nuoria miehiä. Heidän kuntonsa kohentaminen on otettu harmaissa vakavasti, ja ilmeisesti satsauksella on saavutettu tuloksiakin. On irvokasta, että samaan aikaan unohdetaan ne, jotka ovat valmiiksi innostuneet urheilusta.

Jos jonkun niin puolustusvoimien luulisi kannustavan urheilemiseen. Hyväkuntoisten sotilaiden voisi kuvitella olevan eduksi maanpuolustukselle. Ainakaan ruuasta homma ei saisi jäädä kiinni: väitän, että urheilemista paremmin tukeva ruoka ei tekisi suurtakaan lovea maanpuolustusbudjetin kokonaisuuteen.

Oulun sivistys- ja kulttuurilautakunnan ehdotus lasten ja nuorten liikuntaharrastuksen kurittamisesta on torjuttava. Esimerkiksi lapsilisiin kohdistuneita leikkauksia on puolusteltu sillä, että ne eivät tee yksittäisen perheen talouteen suurta lovea. Samaa puolustusta voisi tietysti käyttää liikuntamaksuistakin, mutta kun kaikkia toimia ruvetaan ynnäämään, muuttuu pienten höyläysten kokonaisuus pian merkittäväksi.

Erityisen irvokas esitys on siksi, että Oulun sivistys- ja kulttuurilautakunta on Keskustan johdossa: puolueen, joka on valtakunnan tasolla pitänyt hirvittävää meteliä lapsiperheiden tukiin kohdistetuista leikkauksista. Nyt se on omilla toimillaan konkreettisesti heikentämässä varsinkin vähävaraisten perheiden asemaa. Keskusta on tekemässä Oulussa liikunnasta nykyistäkin enemmän rikkaiden perheiden lasten etuoikeuden. *

*************

Valtion rahoista uppoaa merkittävä osa terveysmenoihin. Kansa sairastaa, ja se tulee meille kaikille kalliiksi. Jokainen tietää, että liikunta on hyväksi terveydelle – laajemmassa mittakaavassa kansanterveydelle. Edes niukat resurssit eivät ole järkevä peruste leikata ihmisten terveydestä, koska se se vasta kalliiksi tuleekin.

Jos olisin perussuomalainen, haukkuisin kaikki kyylät ja keskustalaiset maanpettureiksi: lasten liikunnan estäminen tuottaa sairaita läskejä, joista ei ole maanpuolustajiksi.

Puhumattakaan sitten siitä, että Suomella ei ole koskaan asiaa jalkapallon MM-kisoihin, ellei asenne liikuntaa ja urheilua kohtaan muutu.

*************

* Oulun sivistys- ja kulttuurilautakunnan ehdotus on jätettävä kokonaisuudessaan huomioimatta jo senkin vuoksi, että lautakunnan johdossa istuu henkilö, joka on toimillaan osoittanut halveksuvansa äänestäjien tahtoa ja demokratiaa yleensä. Koska hän ei aio jättää paikkaansa vapaaehtoisesti, on koko lautakunta pistettävä uusiksi. Uusi lautakunta esittäköön uudet ehdotukset.

Oulun sivistys- ja kulttuurilautakunnan puheenjohtajan Matias Ojalehdon (kesk.) puoluetoveriinsa kohdistama julkea painostus tapahtui kaupunginvaltuuston sekavassa äänestystilanteessa, joka on nähtävissä Oulun kaupungin YouTubessa julkaisemasta videosta.

Lue myös:
Kyylä
Sota-ajan sapuska olkoon pelkkää historiaa
Oulu säästää päiväkodeista, sijoittaa ydinvoimaan?

Aiheesta internetissä:
Kaleva: Oulu nipistää sivistyksestä, liikuntapaikkojen ilmaiskäyttöä esitetään pois nuorilta
Varusmiesliiton kannanotto Facebookissa
Iltalehti: Varusmiehiltä valitusta ruoan laadusta – ”Näilläkö Suomea puolustetaan?”
Oulun kaupunki / YouTube: 2. Sanginjoen ulkometsän suojelu ja hoito 3/3

*************

Isän pikajuna Facebookissa | Bloggaaja Twitterissä

Isän pikajuna Bloglovinissa | Isän pikajuna Blogilistalla

Lisää Isän pikajuna Bloggerin lukulistaan käyttämällä osoitetta http://blogit.kaksplus.fi/isanpikajuna/feed

X