Rotat jättävät Oulun – pakenisinko itsekin?

Jaa artikkeliTilaa Seura
Kuva otettu Nokian puhelimella, jossa on Microsoftin käyttöjärjestelmä.
Kuva otettu Nokian puhelimella, jossa on Microsoftin käyttöjärjestelmä.

Kuva on otettu Nokian puhelimella, jossa on Microsoftin käyttöjärjestelmä.

Mitä jää jäljelle, kun rotat jättävät Oulun? Olisiko meidän muidenkin syytä paeta hyvän sään aikana?

Microsoft ilmoitti antavansa kenkää lopuillekin entisille nokialaisille Oulussa. Tämän ei pitäisi yllättää ketään.

Oulu on kasannut kaikki munansa jo pitemmän aikaa samaan koriin. Asiat olivat mainiolla tolalla, kun Nokia tahkosi rahaa. Kaupunki kukoisti, ja muunlaiset ajat eivät käyneet mielessäkään. Nyt katukuvaan ilmestyy vielä nykyistäkin enemmän työttömiä insinöörejä. Muuta täällä ei juuri ole. Kaupunki kuihtuu tällä menolla tuppukyläksi.

Ouluun avataan pian Ideapark. Kerrotaan, että se synnyttäisi kaupunkiin välillisesti jopa 500 uutta työpaikkaa. Määrä on suunnilleen sama kuin Microsoftin vapauttama työvoimareservi.

Onnea vain yritykseen, Toivo Sukari. Kyllä kelpaa varmasti kauppakeskusta pyörittää kaupungissa, jossa ei ole kohta enää kenelläkään varaa käydä ostoksilla.

Yksi kaupungin kompastuskivistä on sen kulttuurivihamielisyys. Oulun päättäjiin on pesiytynyt suuri määrä vaikutusvaltaisten suurperheiden valtakirjoilla asioista päättäviä. Ääriuskonnollisten maailmankuvien ja pikkusieluisten niuhoittajien kuristusotteessa kaupunki on vuodesta toiseen päättäväisesti yrittänyt hankaloittaa elävän kaupunkikulttuurin kehittymistä. Siinä se on monesti onnistunut valitettavan hyvin.

Kun kova bisnes katoaa, mitä jää jäljelle? Yliopisto, joka keskittyy edelleen kouluttamaan väkeä jo kuopatun yrityksen tarpeisiin? Valtava parkkihalli autoille, joita vielä joskus ennen ihmisillä oli varaa omistaa?

Oululla on edessään ankeat ajat. Minä rakastan tätä kaupunkia, mutta usko on koetuksella. Kaupunki, joka kaikista maailman mahdollisuuksista päättää sijoittaa vähäisiä rahojaan ydinvoimabisnekseen ei vaikuta valmiilta selviytymään markkinatalouden turbulensseista.

Oululla on jo nyt vaikeuksia tuottaa tarvittavia palveluita. Jatkossa se on entistä hankalampaa, kun veroja kertyy vähemmän. Tulevaisuudessa hyvinvointi on näköalattomassa kaupungissa yhä harvempien herkku.

Rotat jättävät luhistuvan kaupungin. Minä mietin, onko perheellisen ihmisen viisasta jäädä kasvattamaan tänne lapsiaan.

Olisiko viisain ottaa hyvän sään aikana menolippu etelään?

Lue myös:

Kulttuuripedofiilien uhka on torjuttu

Oulu säästää päiväkodeista, sijoittaa ydinvoimaan?

Aiheesta internetissä:

Kaleva: Microsoftin jättipotkut: 18000 työntekijää saa lähteä – Oulun yksikkö lakkautetaan

Kaleva: Ideapark tuo työpaikkoja Ouluun

*************

Isän pikajuna Facebookissa | Bloggaaja Twitterissä

Isän pikajuna Bloglovinissa | Isän pikajuna Blogilistalla

X