Siiderijuntti seksihelteessä

kana2Lämmintä on riittänyt aina siinä määrin, että vanha kunnon seksihelle on jälleen ollut ajankohtainen yhdyssana ainakin keltaisen lehdistön puheissa. Nykyisen sen merkitys on käsittääkseni vakiintunut tarkoittamaan poikkeuksellisen lämmintä säätä, vaikka alunperin intiimisuhteillakin oli asian kanssa tekemistä.

Iltasanomat ilmoittautui hiljattain seksihelteen alkuperäksi: siitä puhuttiin ensimmäisen kerran lehden sivuilla kesällä 2010. Se oli sama kesä, jolloin olin avopuolisoni kanssa edellisen kerran pitemmällä matkalla. Esikoisen syntymään oli jokunen kuukausi aikaa. Säät olivat silloinkin kohdillaan.

Tuntuu uskomattomalta, että siitä on jo todellakin niin kauan. Ennen lapsia vietimme monina kesinä kuukaudenkin poissa kotoa. Viimeiseen neljään vuoteen emme ole juuri sieltä poistuneet.

Oli jo korkea aika lähteä reissuun.

Lapset eivät olleet tätä ennen tehneet päivän tai parin mummolakäyntejä pitempiä matkoja. Nyt on kokemuksia kerrytetty senkin edestä: on mökkeilty, tavattu kummeja, käyty eläintarhassa ja ihmetelty Helsingin vilinää.

Matka alkoi mainiosti. Oulusta ehdittiin ajella kolmisenkymmentä kilometriä, kun jouduimme pysähtymään siivoamaan oksennusta. Välietapilla lasten enon korskein kana yritti varastaa kuopuksen lempitutin. Siivekkäät olivat siitä huolimatta tyttöjen mielestä jänniä.

Peikot asuvat metsässä

peikkometsaAppivanhempieni mökki on yksi suosikkipaikoistani. Rakastan paikan rauhallisuutta ja järvimaisemaa. Minusta on hauska kuunnella hiljaisuutta ja veden ääniä. En ole niinkään luontoihminen, mutta toisinaan on paikallaan pysähtyä ihmettelemään kaiken kauneutta.

Lapsille kivinen mökkiranta oli hieman hankalakulkuinen, mutta parivuotias kuopuskin oppi nopeasti sopivan varovaisen tavan päästä paikasta toiseen. Minä olin luonnollisesti alkuunsa kauhuissani kaikkialla piilevistä vaaroista, mutta pelko osoittautui onneksi aiheettomaksi.

Kävin esikoisen kanssa yhtenä päivänä retkellä. Hän on talvesta lähtien puhunut metsässä asuvista peikoista. Lupasin, että kesällä menemme katsomaan peikkometsää.

Metsä alkoi rantasaunan takaa. Kuljimme polkuja pitkin, kunnes ne loppuivat. Tiesin, että metsässä ei voi kävellä kuin joitakin satoja metrejä tulematta tielle tai rantaan. Vaikka peikkoja ei näkynytkään,  näimme paljon merkkejä niiden toimista. Siellä täällä oli kaatuneita puita aseteltuna tavalla, joka oli selvästi peikkojen tekosia. Näitä ihmeitä päivitellessämme minä lopulta huomasin, etten tiennyt, mihin suuntaan meidän olisi mentävä, että pääsisimme takaisin.

Tytön voimat ehtyivät. Edes eväsleivät eivät auttaneet asiaa. Kolme- ja puolivuotias painaa yllättävän paljon, kun häntä kantaa umpimetsässä kolmenkymmenen asteen seksihelteessä.

Luovutin ja turvauduin teknologiaan. En halunnut kanniskella tyttöä metriäkään väärään suuntaan, joten käynnistin puhelimen navigaattorin ja suunnistin sen avulla takaisin mökille.

Juntti ei ymmärrä siiderin hienoutta

siideriOsuin puolivahingossa Paksuniemen juomatehtaan myymälään Rääkkylässä. En pidä siideristä, mutta ostin silkasta mielenkiinnosta pari pullollista paikallista juomaa. Toinen niistä sisälsi Jyrki-nimistä siideriä, joka palkittiin hiljattain Englannissa järjestetyssä kilpailussa. Toinen oli viskitynnyrissä kypsytettyä, vahvempaa siideriä.

Suomalaisiin markettisiidereihin verrattuna rääkkyläläisten juomat olivat iloinen yllätys. Ne toivat mieleeni enemmän brittiläiset siiderit. Kotimaisten sokerilitkujen rinnalla ne muistuttivat maultaan enemmän omenaviiniä.

Siideriä ne silti olivat eivätkä onnistuneet mielenkiintoisista mauistaan huolimatta tekemään minusta juoman ystävää. Jos Paksuniemen juomatehtaan tuotteita sattuu jossakin eteen, niin suosittelen niitä kuitenkin maistamaan. Arvelisin, että siidereitä paremmin tuntevat osaavat arvostaa niiden makua enemmän kuin minä.

Minä olen siidereiden suhteen sen verran juntti, että minun nauttiminani juomat taisivat olla helmiä sioille.

Nuoren miehen hieno kesä

Vaikka helteessä on raskasta kanniskella lasta metsässä, en olisi voinut toivoa juuri parempia lomasäitä. Lähtiessämme katselin sääennusteita, joissa povattiin pelkkää hellettä. Otin riskin ja uskoin meteorologeja. En pakannut itselleni mukaan juuri muita vaatteita kuin shortseja ja T-paitoja. Valinta osoittautui onnistuneeksi.

Helteiseen lomaan on mahtunut paljon kokemuksia. Parasta on ollut seura. Lasten kanssa matkailu on hyvin erilaista kuin kahden aikuisen reissut, mutta ensimmäinen koko perheen yhteinen matka on ollut hieno kokemus.

Täytin reissun aikana vuosia. Synttärikahveja juotiin tyttöjen vuonna 1917 syntyneen isoisotädin luona. Pirteän rautarouvan rinnalla 37 vuotta tuntui mitättömältä iältä.

Lue myös:
Minä olen liikaa
Vieroitusoireet – huono isä

Aiheesta internetissä:
Iltasanomat: Muistatko, milloin oli oikea seksihelle?
Paksuniemen juomatehtaan Facebook-sivu
Yle: Suomalaisesta omenasta saa voitokasta siideriä

*************

Isän pikajuna Facebookissa | Bloggaaja Twitterissä