Suomalaisäidit ja -vauvat vaarassa - auta estämään turhat kuolemat

Jaa artikkeliLähetä vinkki
Teksti:
Jussi Korhonen

Suomalaisäidit vaarassa - auta estämään turhat kuolematYhä useampi synnytys on jatkossa vaaraksi joko äidin, vauvan tai molempien terveydelle tai jopa hengelle. Auta estämään hullu asetus. Pelasta henkiä.

Sosiaali- ja terveysministeriön (STM) päivystysasetus uhkaa sulkea pieniä synnytysyksikköjä, jolloin pitkistä synnytysmatkoista tulisi yhä useamman riesa. Mikäli näin käy, yhä useampi synnyttää jo matkalla lähimmälle synnytysosastolle, mikä puolestaan asettaa sekä äidin että lapsen terveyden huomattavasti suurempaan vaaraan kuin sairaalassa synnytettäessä.

Päivystysasetuksen tarkoitus on hyvä, mutta se asettaa varsinkin pienille synnytysyksiköille kohtuuttomat vaatimukset. Sen johdosta monet synnytysosastot jouduttaisiin sulkemaan.

Hulluus on estettävä.

Muistan elävästi, kuinka selitin puolitoistavuotiaalle esikoiselle isosiskon velvollisuuksia, kun työnsin hänet pari vuotta sitten vaunuilla katsomaan uutta perheenjäsentä. Meiltä on Oulun yliopistolliseen sairaalaan noin kilometri.

Jos olisimme sattuneet asumaan Utsjoella, olisi matkan aikana ehtinyt käydä syvällisemmänkin keskustelun. Sieltä nimittäin matkustetaan jo nyt synnyttämään Rovaniemelle. Matkaa kertyy jopa 500 kilometriä. Helsingistä katsottuna se on vähän sama kuin matkustaisi pääkaupungista Kokkolaan.

Synnyin itse hieman reilut 37 vuotta sitten Länsi-Pohjan keskussairaalan synnytysosastolla Kemissä. Se on yksi mahdollisesti suljettavista synnytysyksiköistä. En tiedä, minne kemiläiset jatkossa ohjattaisiin saattamaan jälkeläisensä maailmaan, mutta olipa se sitten Oulu tai Rovaniemi, pitenisi matka helposti yli sadaksi kilometriksi.

Mikäli STM:n asetus astuu voimaan suunnitellusti vuonna 2017, on sata kilometriä monelle synnyttäjälle vielä lyhyt matka. Pohjoisen Lapin ennätyksellistä puolentuhannen kilometrin taivalta tuskin hätyytellään, mutta 300 kilometriä ei monessakaan tapauksessa olisi lainkaan poikkeuksellinen matka.

Vaikka sairaala oli meiltä toisen lapsen syntyessä vain kävelymatkan päässä, oli tilanne kaikkinensa stressaava. Synnytyksiin liittyy aina riskejä, ja varsinkin oman lapsen kohdalla ne tuntuvat helposti valtavilta. Synnytyksen lähestyessä jännitys kasvaa. Jos minäkin koin homman hermoja raastavaksi, voin vain kuvitella, miltä se mahtaa tuntua äidistä, joka joutuu henkisen paineen lisäksi kantamaan prosessin fyysisen vastuun.

En usko, että kukaan ansaitsee siihen lisäksi vielä useiden satojen kilometrien ajomatkan. Ylimääräinen stressi ja rasitus tekee tuskin yhdellekään synnyttäjälle tai syntyvälle hyvää.

Jos yhä useampi joutuu matkaamaan tunteja lähimpään synnytyssairaalaan, kasvaa myös matkalla syntyneiden lasten määrä. Matkasynnytykset ovat huomattavasti riskialttiimpia kuin sairaalaolosuhteissa tapahtuneet synnytykset. Tämä johtaa vääjäämättä siihen, että jatkossa nykyistä useampi perhetapahtuma ei ole niin iloinen kuin voisi olla. Ennen pitkää joku kuolee.

Leikimme sekä äitien että vauvojen terveydellä.

Näin ei tarvitse olla.

Moni vastustaa sosiaali- ja terveysministeriön päätöntä ja jopa vaarallista asetusta. Sitä varten on laadittu kansalaisaloite lakimuutoksesta, joka pakottaisi muuttamaan asetusta sellaiseksi, että pieniä synnytysyksiköitä ei tarvitsisi sen vuoksi lopettaa.

Jo noin kahdeksan tuhatta ihmistä kannattaa aloitetta. Minä olen yksi heistä. Liity sinäkin kannattajien joukkoon. Meillä kansalaisilla on mahdollisuus estää tämä vaarallinen hullutus.

Helpoiten kansalaisaloitteen kannattaminen käy internetissä osoitteessa www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/765. Tarvitset sitä varten vain verkkopankkitunnukset, joilla voit vahvistaa henkilöllisyytesi.

Kannattajia tarvitaan vielä roimasti lisää. Auta levittämällä tietoa asiasta: Jaa vaikkapa tämä blogikirjoitus tai suora linkki kansalaisaloitteeseen Facebookissa. Tykkää aloitteen Facebook-sivusta.

Lue myös:
Haluaako ministeri isät pois synnytyksistä?

Aiheesta internetissä / lähteet:
Kansalaisaloite: Päivystysasetuksen muuttaminen synnytysten osalta
Pohjolan Sanomat: L-PKS mukana keräämässä nimiä synnärien puolesta
Yle: Luvassa vaarallisia matkasynnytyksiä?
Sosiaali- ja terveysministeriön asetus kiireellisen hoidon perusteista ja päivystyksen erikoisalakohtaisista edellytyksistä
Taistelu pienten synnytysyksiköiden puolesta -Facebook-yhteisö

*************

Isän pikajuna Facebookissa | Bloggaaja Twitterissä

Isän pikajuna Bloglovinissa | Isän pikajuna Blogilistalla

Lisää Isän pikajuna Bloggerin lukulistaan käyttämällä osoitetta http://blogit.kaksplus.fi/isanpikajuna/feed

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Lue myös

Mainos

Mainos

Kommentointi

Hieno teksti täyttä asiaa! 🙂 Itse olen vasta nuori ja lapsia ei moneen vuoteen ole tarkoitus tehdä, mutta kyllä tuo silti pelottaa. Vaikka itse asustan pääkaupunki -seudulla, olen usein miettinyt kuinka pelottava matka synnytyssairaalaan on, ja en uskalla edes kuvitellla millaista olisi jos matkaa pitäisi 300km tehdä 😮 Hui.

Valitettavasti näyttää, että tämä kansalaisaloite ei saa tarvittavia kannatuksia, ja ainakaan niiden vuoksi lakia ei tulla muuttamaan. Surullista, että kannattajia ei löydy, mutta ehkäpä tämä asia on sitten ihmisille yhdentekevä. Ehkäpä ihmiset haluavat jostakin syystä matkustella kauas synnyttämään.

Helppohan se on helsingin Herrojen ja Rouvien päättää täällä pohjois-suomessa asuvien puolesta. Eihän tämä päätös heitä kosketa!

Näin on, mutta nyt olisi kansalaisten niin etelässä kuin pohjoisessakin ryhdistäydyttävä ja kerrottava oma mielipiteensä. Se, että aloitteeseen ei tule kannatuksia tuon enempää kertoo, että me passiivisuudellamme hyväksymme päätökset.

Voi ihmiset, käykää kannattamassa tätä. Olen juuri todistanut, miten asiat menevät mönkään näillä uudistuksilla. Meiltä Raahesta lakkautettiin synnytysosasto juuri tämän asetuksen perusteella, kun sen voimaan tultua tulisi liian kalliiksi yläpitää synnytystoimintaa. Olen synnyttänyt nyt kaksi lasta OYS:ssa, synnytettyäni sitä ennen useamman lapsen Raahen sairaalassa. Viimeisin synnytykseni OYS:ssa meni kyllä ihan hyvin ja siellä on henkilökunta osaavaa ihan niinkuin Raahessakin oli. Mutta ylitäysien osastojen vuoksi synnyttäneiden äitien sekä vauvojen osastohoidossa oli kyllä toivomisen varaa. Potilaita (raskaana olevia) oli käytävillä sänkyineen, koska huoneet eivät vetäneet. Kätilöillä oli niin kauhea kiire, että iltakierrolla käytiin tosi myöhään, kerrankin vasta puoliltaöin. Kiltti äiti, jonka asia ei ole niin kiireinen, odottaa rauhassa eikä pääse yölevolle ennen kuin kätilö on kiertänyt. Raahessa kierto oli aina tehty kymmeneen mennessä. Naapuripedin vauva itki nälkäänsä päivin ja öin, kun äiti ei kehdannut/osannut pyytää apua. Kukaan henkilökunnasta ei tiennyt tästä, koska eivät ehtineet käydä huoneissa kysymässä kuulumisia. Asia korjautui hiukan, kun kävin aamuyöllä, väsyneenä naapurivauvan itkuun, ilmaisemassa henkilökunnalle huoleni vauvasta ja äidistä. Apua alkoi tulla, mutta vauvan paino ehti laskea ja elimistö hiukan kuivahtaakin. Raahessa tällainen ei olisi onnistunut, sillä huoneen ovi kävi ”välillä häiriöksi asti” kun henkilökunta kävi niin tiuhaan kyselemässä hoidettavien vointia ja toiveita. Voi elämä mihin tämä suomalaisten päättäjien turvallisuushakuisuus johtaa = entistä pahempaan turvattomuuteen!

Totta myös tuo. Itsekin huomasin, että Oulussa vedeltiin kyllä välillä melko rajoilla sen suhteen, mitä niillä tiloilla ja ihmisillä pystyy tekemään.

Totta tuo oulun tilanne kun joka puolelta alettu ohjata sinne synnyttämään.itse en ole ”mahtunut” kahta edellistä lasta sinne synnyttämään,toisin sanoen salit täynnä ja jos synnytys ei ole kätilön mukaan oikeasti vauhdissa ei oteta sisään.toisella kertaa siis palauttivat kotiin kun ei mahdu,takaisin ehdin juuri ja juuri ponnistamaan.sanomattakin selvää että kivunlievitys jäi saamatta!osastolla tosi kiire,painostetaan heikossakin kunnossa kotiin äitiä.

NYKY LAKI SALLII LAURA RÄDYN SAIRAAT JA RIKOLLISET AJATUKSET TUODA JULKI,TÄMÄ TODISTAA KOK.SDP.KD.VIH.KEK.AJATUSMAAILMAN JOKA POHJAUTUU AHNEUTEEN YLIMIELISYYTEEN,DIKTAATTORIMAISEEN,PYRÖKRATIAAN,TÄMÄ EUKKO TULEE LENTÄMÄÄN ULOS,LUULIS HÄVETTÄVÄN,

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

X