Haluaako ministeri isät pois synnytyksistä?

Jaa artikkeliTilaa Seura
Haluaako Susanna Huovinen isät pois synnytyksistä?

Haluaako Susanna Huovinen isät pois synnytyksistä?Ministeri vähättelee pienten synnytysyksiköiden sulkemisen vaikutuksia. Herää kysymys, että haluaako Susanna Huovinen äidit synnyttämään yksin satojen kilometrien päähän kotoa. Haluaako hän estää isien ja vauvojen varhaisen vuorovaikutuksen?

Peruspalveluministeri Susanna Huovinen (sd) vähättelee masinoimansa päivystysasetuksen vaikutuksia. Hän kertoo haluavansa, että äidit ja vauvat ovat tasa-arvoisia koko maassa, vaikka ajaa juuri tuon tasa-arvon huomattavaa heikentämistä.

Päivystysasetus uhkaa sulkea useita pieniä synnytysyksikköjä. Yhä useampi äiti joutuu jatkossa synnyttämään jopa satojen kilometrien päässä kotoa, jos onneton asetus astuu voimaan. Kun useampi äiti joutuu matkustamaan toiselle paikkakunnalle synnyttämään, myös useampi äiti synnyttää jo matkalla.

On kiistatonta, että matkasynnytyksissä sekä äitiin että vauvaan kohdistuvat riskit ovat moninkertaiset verrattuna sairaalasynnytyksiin.

Ministeri kuitenkin sysää vastuun riskien välttämisestä muille.

– Tämä vaatii myös parempaa ennakointia, jotta estetään matkasynnytysten määrän kasvu. Muistutan kuitenkin, että matkan varrelle syntyvien vauvojen määrä on ihan promilleluokkaa kaikista synnytyksistä, Huovinen pohti Ylelle.

Herää kysymys, että onko tuo promilleluokkaan jäävä matkan varrelle syntyvien lasten määrä Susanna Huovisen mielestä liian pieni.

Maalaisjärjellä ajateltuna Huovisen mainitsema ennakointi voisi olla parhaimmillaan sitä, että synnytykset, joissa ei asiantuntijoiden arvioiden mukaan ole merkittäviä riskejä, voitaisiin hoitaa mahdollisimman lähellä kotia sijaitsevissa synnytysyksiköissä, vaikka ne eivät vastaisikaan varustelultaan yliopistosairaaloita.

Ministerin tarkoittama ennakointi liittynee kuitenkin enemmän siihen, että äidit lähetetään synnytyspaikkakunnille hyvissä ajoin ennen laskettua aikaa.

Jotenkin on jäänyt viime aikojen kehityksestä sellainen kutina, että yhteiskunnalta voi olla turha vinkua majoituskuluja ainakaan muille kuin synnyttäville.

Niin, entäs isät? Onko heidän otettava jatkossa ennakoivasti töistä omaa lomaa, jotta he pääsevät osallistumaan lastensa elämään ensimmäisestä parkaisusta lähtien? Vai löytyisikö jostakin valtion kirstun salalokerosta sittenkin sen verran ylimääräistä, että ennakointirokulit saadaan piuvattua?

Ei kai sentään Huovinenkaan halua lähettää äitejä yksinään synnytysmatkalle vieraalle paikkakunnalle? Kai ministeri haluaa mahdollistaa lapsen varhaisen vuorovaikutuksen molempien vanhempiensa kanssa?

Vai haluaako peruspalveluministeri häätää isät synnytyssaleista?

Ja kuinkas käy vauvan vanhemmille sisaruksille? Tempaistaanko heidät turvallisesta arjestaan väliaikaismajoitukseen synnytyspaikkakunnalle vai jätetäänkö heidät vieraiden hoiviin, jos sattuu niin hienosti, että perheen isä pääsee kuin pääsekin mukaan synnytysmatkalle?

Ministerin lausahdus herättää koko joukon kysymyksiä. On parempi, että emme jää odottelemaan vastauksia, vaan estämme koko hulluuden ennen kuin on liian myöhäistä.

Kirjoitin asetuksesta reilu kuukausi sitten. Tuolloin kansalaisaloitetta Päivystysasetuksen muuttaminen synnytysten osalta kannatti hieman yli 8000 henkilöä. Nyt kannattajien määrä on tuosta kolminkertaistunut. Sen on kuitenkin tuplaannuttava vielä tästäkin, jotta aloite on otettava käsittelyyn eduskunnassa.

Kiirettä pitää: aikaa on vielä vajaa kuukausi.

Jos et ole vielä niin tehnyt, käy kannattamassa kansalaisaloitetta osoitteessa https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/765. Jaa linkkiä aloitteeseen tai vaikka tähän blogipäivitykseen.

Tämä asetus, jos joku, on esimerkki surkeasta ja jopa vaarallisesta politiikasta. Se on estettävä.

Lue myös:
Suomalaisäidit ja -vauvat vaarassa – auta estämään turhat kuolemat

Aiheesta internetissä:
Kansalaisaloite: Päivystysasetuksen muuttaminen synnytysten osalta
Yle: Peruspalveluministeri: Sote-rahat eivät karkaa kunnilta

*************

Isän pikajuna Facebookissa | Bloggaaja Twitterissä

Isän pikajuna Bloglovinissa | Isän pikajuna Blogilistalla

Lisää Isän pikajuna Bloggerin lukulistaan käyttämällä osoitetta http://blogit.kaksplus.fi/isanpikajuna/feed

Jaa artikkeliTilaa Seura

Lisää aiheesta

Lue lisää samalta kirjoittajalta

Yhteistyössä

Kommentointi

Se on helppo huudella kehä3 sisäpuolelta tuommosia kommentteja. Kannattas ministerinki tulla joskus tänne susirajan taa!

Valitettavasti minä luulen, että ministeri on varsin hyvin tietoinen siitä, mitä on tekemässä.

Pikajunalta on tainnut mennä ohi, että tuon asetuksen tavoitteena on kyllä ihan oikeasti pelastaa vauvojen ja äitienkin henkiä, ei vain kiusata kansalaisia tai säästää.

Omakohtainen esimerkki: mun vauva olisi ehkä kuollut tai ainakin vammautunut, jos välitön sektiovalmius olisi puuttunut sairaalasta. Lähipiirissäni on toinen vauva, joka olisi varmasti kuollut ilman hätäsektiota ja lastenlääkäriä.

Riskittömän synnytyksen kääntyminen hätätilanteeksi on toki niin harvinaista, että jokaisen tuttavapiiriin ei niitä satu, mutta koko maan tasolla näitä tapauksia on kuitenkin merkittävä määrä. Näiden kääntymistä tragedioista isoimmiksi tuo asetus yritttää nähdäkseni estää, jopa matkasynnytysten lievän kasvun kustannuksella, koska silloin on kuitenkin laskettu säästettävän selvästi enemmän henkiä.

Matkasynnytyksiä tietenkin pitää ja voikin ehkäistä kuten Huovinenkin toteaa. Se ja myös tuo blogissa huolta herättänyt isien aseman turvaaminen on mahdollista monin eri keinoin kohtuullisella vaivalla ja rahalla (kuten ottamalla synnyttäjät riittävän ajoissa sisään sairaalaan, minkä toteutumista nykyään voi epäillä…). Sen sijaan hätäsektiovalmiuden puuttumista ei loppujen lopuksi voi kompensoida oikein millään.

Hätäsektiovakmiuden tiedän olevan ainakin osassa lakkautuslistalla olevista sairaaloista. Ja anestesialääkäri on koulutettu huolehtimaan vastasyntyneen elvytyksestä yms jos jostain syystä semmoinen tilanne tulisi. Tuossa lakimuutoksessa vaaditaan kuitenkin että pitää olla nimenomaan lastenlääkäri eli anelääkäri ei koulutuksesta huolimatta kelpaa. Kyllä tässä ollaan nyt lyhyt näköisesti hakemassa säästöjä eikä turvallisuutta.

Koko päivystysasetus on minun mielestäni periaatteeltaan ja tavoitteiltaan hyvä, mutta silti synnytysten osalta haitat pesevät hyödyt mennen tullen. Kuolleisuus nykyään toimivissa synnytysyksiköissä on minun ymmärtääkseni hyvin vähäistä. Hätätilanteita tulee varmasti jatkossakin, kuten nytkin, mutta parempi taitaisi olla, että ne eivät tapahdu missään ojanpenkassa vailla minkäänlaista terveydenhoitohenkilökuntaa.

Huoviselta pitäisi selvittää, että kuinka hoidetaan se, että synnyttäjät ovat tarpeeksi ajoissa huippusairaaloissa ja kuinka hoidetaan se, että synnyttäjät eivät ole siellä yksin. Ja nykyihminenhän ei puhu niinkään isien oikeuksista, vaan lapsen molempiin vanhempiin. Lapsen oikeus vetoaa paremmin kuin miehen, vaikka kysymys lienee molemmista.

No joo, kyllä isän pikajuna puksutta ja höyryää ihan oikealla raiteella! Kyllä on parempi, että lähellä on edes se pienempi synnytysyksikkö, kuin ei mitään. Hätätilanteessakin on turvallisempaa se, että olet ammattilaisten käsissä, kuin vasta matkalla sinne ”huippuyksikköön”! Yhteiskunnalta surkeaa asennetta lapsia kohtaan! Kun raskausajan neuvolakäyntejäkin on vähennetty radikaalisti! Miten saadaan lisää veronmaksajia, tulevaisuuden eläkkeiden kustantajia jne, jos raskaudesta ja synnyttämisestä tehdään liian vaikeaa ja jopa pelottavaa. Sillä kyllähän siinä jännitysmomentit kasvaa, jos ei oo juuri neuvolakontrolleja ja synnytyspaikkakin on useamman tunnin automatkan päässä!
Ja todellakin tuo isien asema! Kun tuntuu, että lakisääteiseen isyyslomaankaan ei aina työnantajat suhtaudu ihan kannustavalla asenteella, niin ei taida onnistua tuokaan ”lähden tästä vaimon kanssa synnärille odottelemaan, josko synnytys käynnistys tässä viikon sisällä”! Juup…. Eli todennäköisesti joudutaan jenkkilinjaan ”valitse lapsellesi synnytyspäivä, niin käynnistellään silloin” Joka ei taas ole se luonnollinen tapa lähteä syntymään! Ja isien pääsy mukaan synnytykseen pitää olla helppoa. Juurikin tuo ensikontakti vauvaan, miten tärkeää. Ja sanon myös viisi lasta mieheni kanssa synnyttäneenä, että olipa äidillekin tärkeää, että paikalla oli ihminen jonka seurassa voit olla aito oma itsesi. Ja joka tuntee sinut paremmin kuin kukaan muu! Terveisin sairaanhoitaja, joka myös aina välillä huolestuu tulevaisuuden terveydenhuollon tilasta.

Jo on ku ei tiedetä enään perus suomalaisten arjesta mitään. Niin ja entä jos synnytys kestää viikon ja joudut odottamaan siellä jossain (missä?) hotellissa, ja kukas sen maksaa? ei ainakaan ole tavis ihmisillä varaa viikkoa sellaisessa olla. ja tuleehan se kunnille/kaupungille/ valtiolle loppujen lopuksi kalliimmaksi. ja matkat? valtio maksaa kaiketi nekin, ja kui kallista se on?? jos yli 200e/per henkilö on taksimatkatki. ainakin täällä pohjoisessa. sekin maksaa. ja entäs ne muut lapset? onko ne viikon sukulaisilla, kyläläisillä vai missä? sijaisperheessä jos ei ole sukulaisia lähellä. tai pahimmassa tapaukses synnytyslaitoksessa mukana, missä he nukkuu? kuka hoitaa? siinäpä on kysymyksiä huoviselle. ja kaiketi ite on jo huovinen siinä iässä ettei lapsia tartte enää synnyttää… kuha saa oma etunsa ajettua ni kaikki hyvin. voi tuota itsekkyyttä eduskunnassa….

Meiltä loppuu synnytykset hyvästä ja turvallisesta sairaalasta vain asetukseen kirjatun 1000 synnytyksen rajan vuoksi. Matka-aika sairaalaan kasvaa 25 minuutista 2 tuntiin (hyvällä säällä, ilman ruuhkaa). Tuossa 2 h ehtii kuolla äiti ja lapsi jos hätä tulee. En ymmärrä miten kukaan voi olla sitä mieltä että tämä asetus olisi yhdenkään äidin tai vauvan parhaaksi. Ei tässä olla lopettamassa vaarallisia synnytyspaikkoja vaan hakemassa kyseenalaisia säästöjä kyseenalaisin keinoin. Ehkäpä tuo 1000 synnytyksen raja saadaan pois jos nimiä saadaan riittävästi.

Niin, ei sekään mitään takaa, jos vaikka riittävän moni aloitteen allekirjoittaakin. Tällöin asia on kuitenkin perusteltava eduskunnassa uudestaan. Varsinkin näin vaalien alla näyttäisi aika pahalta, jos aloitetta ei otettaisi ainakin näennäisesti vakavasti.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

X