Lapsi karkasi päiväkodista

Jaa kaverilleTilaa Seura
lapsi-karkasi-päiväkoti-oulu

lapsi-karkasi-päiväkoti-ouluLapsi sai poistua päiväkodin pihalta kaikessa rauhassa. Kukaan ei huomannut, kun hän marssi avoimesta portista pyörätielle. Syyllinen tapaukseen on selvä.

Karkulainen ei ollut minun lapseni. Puolitoistavuotias poika ei karannut edes samasta päiväkodista, jossa minun lapseni ovat. Tapaus sattui kuitenkin Oulussa.

Pari viikkoa sitten karkuteille lähtenyt poika oli löytynyt melko pian, kun ohikulkija oli vienyt hänet takaisin päiväkodin pihalle. Kaleva kertoi asiaa käsittelevässä jutussa, että tapaus on luokiteltu läheltä piti -tilanteeksi. Niitä sattuu Oulussa vuosittain puolenkymmentä.

Keskimäärin kerran vuodessa joku kaupungin päiväkodeista onnistuu hukkaamaan jonkun lapsen sen verran perusteellisemmin, että joudutaan ryhtymään etsintöihin.

Kalevan haastattelema Oulun kaupungin varhaiskasvatuksen palvelujohtaja Ulla Rissanen arvioi, että yleensä karkaamisiin ovat syypäitä aikuiset, jotka toimivat virheellisesti jättämällä esimerkiksi portit auki.

Rissanen ei täsmentänyt jutussa, että tarkoittiko hän aikuisilla päiväkotien henkilökuntaa, lasten vanhempia vai mahdollisesti muista syistä portteja aukovia ihmisiä.

Minä uskallan ottaa asiaan tiukemman kannan: aikuiset ovat aina syyllisiä karkaamisiin. Syy voi olla suoranaisesti päiväkodin henkilökunnan, mutta se on lähes aina vähintäänkin tuottamuksellisesti henkilöiden, jotka päättävät henkilökunnasta, sen määrästä ja päiväkotien puitteista.

Vastuu tägätään aamuisin kaupungille

Minä jätän lapseni päiväkotiin aamulla. Luovutan heidät päiväkodin vastuulle näyttämällä avaimenperässä roikkuvaa sinistä lätkää, tägiä, jollekin päiväkodin henkilökuntaan kuuluvalle, jolla on hallussaan lätkiä lukeva matkapuhelin. Tämän jälkeen on heidän tehtävänsä pitää huoli, että lapset eivät lähde omille teilleen.

Joku typerys voi jättää päiväkodin portin auki. Meneillään voi olla tilanne, joka vaatii henkilökunnan huomiota. Henkilökunnan valvottavana voi olla tilapäisesti tavallista suurempi määrä lapsia. Pieni ihminen voi vilahtaa portista nurkan taakse varsin mainiosti kenenkään huomaamatta.

Näin ei saisi käydä, mutta minä ymmärrän, että virheitä tapahtuu. Minä ymmärrän, että tilanteet voivat olla henkilökunnan kannalta hankalia – joskus yksittäisen työntekijän niskaan voi kaatua suorastaan mahdoton määrä vastuuta.

Vastuu on kuitenkin päiväkodilla.

Päättäjien tehtävä on huolehtia siitä, että päiväkodeissa on puitteet, jotka mahdollistavat vaaratilanteiden ennaltaehkäisyn. Henkilökuntaa on oltava kaikissa tilanteissa tarpeeksi. Päiväkotien sisä- ja ulkotiloissa ei saa olla sellaisia puutteita, että ne aiheuttavat vaaratilanteita.

Vuonna 2007 Kaleva kertoi, kuinka kaksivuotias poika oli ollut kateissa toisesta oululaisesta päiväkodista peräti puoli tuntia. Tuolloin Oulun sosiaali- ja terveyslautakunta antoi onnellisesti päättyneestä tapauksesta kirjallisen selvityksen. Siinä luvattiin korottaa päiväkodin aitaa ja parantaa portin lukitusta.

Tuoreempaa karkausreissua käsitelleen jutun kommenttiosassa ehdotetaan, että päiväkotien pihoille voitaisiin asentaa sellaiset portit, jotka sulkeutuvat ja lukittuvat itsestään. Näin kukaan ei voisi jättää niitä auki huolimattomuuttaan tai typeryyttään.

Seitsemän vuotta sitten Nokiasta satoi vielä Oulun niskaan miljoonia. Silloin aitoja ehkä vielä paranneltiin. Nyt noita aikoja muistellaan samanlaisella kaiholla kuin tervakaupan aikoinaan tuomaa loistoa. Kaupungin rahat on loppu. Viimeisetkin pennit on sidottu ydinvoimabisnekseen. Päiväkoteihin ei satsata, niistä säästetään.

Vuoden 2007 selvityksessä todettiin, että kaikki oli ollut lakien ja asetusten mukaisesti, kun poika karkasi. Parannuksia luvattiin silti. Vuoden 2014 säästöjen keskellä tyydytään siihen, että lakia ei suoranaisesti rikota. En syö hattuani, jos hiljattaisen karkaamisen vuoksi johonkin toimenpiteeseen ryhdytään, mutta ällistynyt olen.

Oulu valehtelee ja säästää julkeasti

Olen kuskannut lapsiani päivähoitoon vasta muutaman viikon, mutta kaupungin talouskuritusta ei ole voinut olla huomaamatta. Räikeimpänä esimerkkinä tästä on koulujen syyslomaviikolle ajoitettu raju palvelun heikentäminen. Tuolloin päiväkoteja suljetaan.

Kaupunki väittää, että syyslomalla päiväkodit ovat pääsääntöisesti avoinna. Suljettavat päiväkodit tai niiden määrä eivät käy kuitenkaan ilmi kaupungin nettisivuilta, vaan tietoa kehotetaan kaivelemaan jokaisesta päiväkodista erikseen. En jaksa. Jään epäilemään, että esitetty totuus on kaunisteltu.

Hoito järjestetään, vaikka oma päiväkoti kuuluisikin suljettavien joukkoon. Se vain järjestetään jossakin muualla.

Kaupungin internetsivuilla tämä kaunistellaan muotoon “ryhmiä ja toisiaan lähinnä olevien päiväkotien toimintaa voidaan yhdistää”.

Ainakin tässä kaupunki suoranaisesti valehtelee.

Meidän lastemme päiväkoti suljetaan. Ainakin kolme kaupungin päiväkotia olisi lähempänä kuin korvaava paikka.

Päivähoidosta peritään täysi maksu, vaikka lapsiaan ei hankalampien matkojen taakse kiikuttaisikaan. Syntyy väkisin vaikutelma, että palveluja heikennetään tarkoituksella määräajaksi vähemmän houkutteleviksi siinä toivossa, että niitä ei käytettäisi.

Toivoa sopii, että julkealla temppuilulla saadaan merkittäviä säästöjä aikaiseksi. Meidän lapsemme hengähtävät syysloman minun kanssani kotona. Yritämme lomailla koko rahan edestä.

Sieltä, missä aita on matalin

Kun olen kysellyt erinäisistä päivähoitoon liittyvistä asioista, minulle on vakuutettu, että kaikki tapahtuu lakien mukaisesti. Sitä en epäile. Ennemmin kuulisin kuitenkin, että päivähoitohenkilökunnalla olisi mahdollisuus pyrkiä tekemään työnsä hyvin eikä vain keskittyä saavuttamaan juuri ja juuri lain kirjaimeen yltävä minimitulos.

Jatko pelottaa: jos kyyti on kylmää jo tänä vuonna, kuinka hyytäväksi se käy vuodenvaihteen jälkeen? Säästöt vievät kaupungin sivistys- ja kulttuuripalveluista ensi vuonna 20  miljoonaa euroa. Jää nähtäväksi, minkälaisia vaikutuksia sillä on päivähoitoon.

Apulaiskaupunginjohtaja Piia Rantala-Korhonen pohdiskeli asiaa kesällä otsikolla Säästöjä seinistä vai sisällöistä?.

Päivähoidon osalta vaikuttaisi siltä, että ainakin aitoja on laskettu paikoin jo kohta vaarallisella tavalla. Päättäjät tykkäävät harppoa yli matalimmista kohdista kuvainnollisesti, mutta valitettavasti samaa reittiä pyrkii loikkimaan joukko lapsia aivan konkreettisesti.

Oulun varhaiskasvatussuunnitelmassa vuosille 2013–2015 puhutaan vielä laadukkaasta varhaiskasvatuksesta. Nykyisen kehityksen jatkuessa on hyvä varautua siihen, että seuraavasta suunnitelmasta ainakin sana laadukas poistetaan. Toivottavasti sanaa varhaiskasvatus ei tarvitse korvata lasten säilyttämisellä.

Päiväkotikarkulaisesta kertovan Kalevan jutun kommenteissa hyökättiiin tapauksen julkisuuteen tuoneen lapsen sukulaisen kimppuun. Asia olisi arvostelijoiden mielestä pitänyt hoitaa hissukseen päiväkodin henkilökunnan kanssa.

Sukulainen teki aivan oikein: näistä asioista pitää puhua ja kovaan ääneen. Ei saa jäädä huomiotta, jos kaupunki ei suoriudu tehtävistään. Varsinkaan nyt, kun päiväkodeista etsitään säästöjä, ei kabinettien kristallikruunujen välkkeeseen sokaistuneita johtajia sovi päästää ilman valvontaa leikkimään lasten turvallisuudella ainakaan nykyistä enempää.

Minä onnistuin kerran huolimattomuuttani kadottamaan oman lapseni. Se on oma tarinansa, mutta syytän asiasta itseäni vieläkin jatkuvasti, vaikka melko harmittomasta tapauksesta on jo aikaa. Virhe oli anteeksiantamaton.

Jätän lapset turvallisin mielin päivähoitoon. Luotan päiväkodin henkilökuntaan, että he eivät tee ammattilaisina samanlaisia virheitä kuin minä.

Yliluonnolliseen hekään eivät kuitenkaan pysty.

Pitäkää, päättäjät, huoli, että heillä on mahdollisuus tehdä työtään rauhassa niin hyvin kuin osaavat.

Jos jotakin tapahtuu, minä syytän teitä.

Lue myös:
Oulu säästää päiväkodeista, sijoittaa ydinvoimaan?

Aiheesta internetissä:
Kaleva: Lapsi karkasi tarhasta pyörätielle – ”Tällaista ei saisi sattua”
Kaleva: Kaksivuotias oli kateissa päiväkodista Oulussa
Oulun kaupunki: Koulujen syyslomaviikon (viikko 43) toiminta päivähoidossa
Piia Rantala-Korhonen / Oulun kaupunki: Säästöjä seinistä vai sisällöistä?
Oulun kaupunki: Oulun varhaiskasvatussuunnitelma 2013-2015

*************

Isän pikajuna Facebookissa | Bloggaaja Twitterissä

Isän pikajuna Bloglovinissa | Isän pikajuna Blogilistalla

Lisää Isän pikajuna Bloggerin lukulistaan käyttämällä osoitetta http://blogit.kaksplus.fi/isanpikajuna/feed

Jaa kaverilleTilaa Seura

Yhteistyössä

Kommentointi

Aamen! Sinun kaltaisiasi vanhempia ja toivon mukaan myös äänestäjiä ja kuntapäättäjiä tarvitaan huomattavan paljon lisää, jotta asiat muuttuisivat.

Päättäjää minusta tuskin koskaan tulee, mutta kyllä meidän äänestäjienkin on syytä pitää meteliä, kun tärkeistä asioista on kysymys.

Kyseisessä päiväkodissa on tapauksen jälkeen vaihdettu paremmat lukot portteihin. Sellaiset joita lapset eivät vahingossakaan voi saada itse auki. Eihän tapaus siitä johtunut, että lapsi olisi saanut portin itse auki, vaan siitä että joku vanhemmista oli typeryyksissään sen jättänyt sulkematta, mutta hyvä jokatapauksessa että lukot vaihdettiin. Oma kolmevuotiaanikin sai nimittäin lukot itse auki ennen vaihtoa.

Jahas! Siinä tapauksessa ilmoitan olevani ällistynyt. Hyvin toimittu!

Meidän kohta neljävuotias menisi halutessaan oman päiväkotinsa aidan yli ilman suurempia ongelmia. Siinä iässä mitkään häkkiä vähäisemmät esteet eivät välttämättä pitele, mutta toisaalta tuon ikäiset ymmärtävätkin jo jotakin. Pikkuisille taas avoin maailma päättyy aitaan, mutta he kyllä vilahtavat helposti menemään, jos jossakin joku rako on.

Todella hyvä kirjoitus, kiitos siitä.

Itse päiväkodin työntekijänä voin sanoa että karkaaminen ei ole mikään ihme näinäpäivinä kun suhteutetaan se, että jos joku hoitajista sattuu olemaan 3 päivää sairaslomalla, ei siihen säästösyistä tai sijaiskiellon ollessa päällä oteta ketään paikkaavaa..
Näin ollen kahdella työntekijällä kyseisessä ryhmässä voi hyvinkin olla sen 3 päivää kolmen työntekijän lapset…
Mutta ei se haittaa, koska päättäjille riittää se, että koko päiväkodissa suhdeluku on OK…Vaikka se sitten tarkoittaa sitä että tämän kyseisen ryhmän lapset esimerkiksi ulkoilisivat toisella puolen taloa omalla pihallaan ja muut lapset toisella puolella taloa. Valvontaanhan se koko talon suhdeluku ei näin vaikuta pätkääkään.

Mutta siis asiaa puhut, ja kauhulla sitä katsoo mihin kaikkeen näillä leikkauksilla varhaiskasvatusta viedään. Ei esikoista odottavana päiväkodintyöntekijänä hirveästi houkuta viedä lasta hoitoon ennen kuin on pakko!

Kun budjetteja laaditaan, ihmiset ovat numeroita. Niin työntekijät kuin lapsetkin. Käytännön lopputulokset riippuvat sitten siitä, kuinka hyvin ihmiset ymmärtävät, että he ovat matematiikkaa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

X