Tuskin huomattavasti tuohtunut lapsilisäpostaus

Jaa artikkeliTilaa Seura

Kuulin aamupäivätuimaan, että hallitus ja/tai hallituspuolueet venkoilevat taas lapsilisäleikkauksen parissa. Kirjoitin alla olevat mietteet ennen ratkaisua. Otettiinko tälläkään kertaa neuvoistani vaarin vai kaikuiko järkipuhe kuuroille korville?

Lapsilisäsekoilu jatkuu. Siitä hallituspuolueet ovat ilmeisen yksimielisiä, että lapsiperheitä täytyy päästä rokottamaan, mutta keinot ovat edelleen hakusessa.

Soppaa ruoti tänään Iltalehti.

Alexander Stubbin (kok.) ja Antti Rinteen (sd) kipparoiman hallituksen salaperäinen lapsivähennys käy kuulemma kalliiksi. Uusia tietokoneohjelmia pitäisi ostaa ja kaikkea.

Kokoomuksen kansanedustaja Ben Zyskowicz on kuulemma ehdottanut, että alkuperäinen 110 miljoonan euron leikkaus yksinkertaisesti puolitettaisiin.

Valtiovarainministeri Rinne päivittelee, että uusi ratkaisu lapsilisäsäästöihin on budjettiteknisesti vaikea.

Oppositosta huudellaan, että leikkauksen voisi peruuttaa kokonaan.

Voi kuulkaa.

Ensinnäkin Rinne: Saattaahaan se vähän tympiä, jos kaikki ei käy kuin tanssi, mutta sinulla on siellä ministeriössä pätevää porukkaa hommissa. Pistä heidät töihin. Siitä heille palkkaa maksetaan. Sinulle itsellesikin pulitetaan ihan kelpo korvaus vaivoistasi, mutta jos et itse osaa tai viitsi, niin ohjaa, hyvä ihminen, palkolliset puurtamaan.

Sitten oppositio: Vaaleihin on vain muutama kuukausi. Jos se oikein tuo lapsiperheiden kurittaminen tympii, niin ottakaapa ja reippaasti luvatkaa, että perutte päätöksen, kun itse menette hallitukseen. Vai eikö se sitten niin paljoa kiinnostakaan? Siinä tapauksessa pitäkää turpanne kiinni ja räkyttäkää sellaisista asioista, joiden puolesta olisitte itse oikeasti valmiita toimimaan.

Ja vielä noin yleisesti hallitukselle: Nyt teillä olisi loistava tilaisuus perua koko onneton leikkauspäätös. Keräätte irtopisteet vaaliplakkariin ja viskaatte syyt vanhan hallituksen tyyppien niskaan. Kuka heistä enää välittää?

Katainen (kok) on haudattu näkymättömiin joksikin sekundakomissaariksi, ja Urpilaisen (sd) muistaa enää lähinnä Mikael  Jungner (sd) ja hänen kaverinsa. Paavo Arhinmäki (vas) ja Ville Niinistö (vihr) ovat erinomaisia sylkykuppeja. Ei kukaan muista, miksi Arhinmäki lähti hallituksesta – siitähän on jo useampi kuukausi. Niinistöä leikkaus ei edes haitannut. Hän olisi oivallinen kandidaatti farssin pääpahikseksi.

Ja niitä muita hallituksen pikkupuolueita, mitä niitä nyt oli, ei tarvitse oikeastaan edes mainita. Mitä niillä on väliä?

Sanotte, että vanhan hallituksen kaverit tekivät tyhmiä päätöksiä, mutta te olette viisaampia. Ajattelette koko kansan ja erityisesti lasten tulevaisuutta. Aurinko helottaa helteisenä kesät talvet, kun uuden hallituksen pelastajat tekevät oikeudenmukaista politiikkaa. Omien puolueiden aatetoverit tekivät tietenkin silloisissa oloissa hyviltä vaikuttaneita ratkaisuja, mutta muuttunut markkinatilanne, Ukraina ja makrotalouden maailmanpoliittisen viitekehityksen pitkän aikavälin kehitysodotukset huomioon ottaen nyt on näin. Katsokaa, kun me ollaan kauniita!

Mutta eihän se tietenkään tuokaan käy. Lapsiperheiden kukkaroille on liian suuri hinku.

Vaihtoehdot ovat vastenmielisiä, kun säästää täytyy kuitenkin.

Kaikki vihaavat tupakoitsijoita, mutta tupakkaveron korottaminen olisi liian helppoa, populistista. Ja sitä paitsi kuinka maratoonaripääministeri voisi rokottaa kavereiden sikariharrastusta? Kuinka kaikkien kalapuikkoviiksimiesten sankari Antti Rinne voisi juustohöylätä vaatimattomilla palkoilla kitkuttelevien tehdastyöläisten tupakkataukojen kustannuksella? (Kaikella kunnioituksella kalapuikkoviiksimiehiä kohtaan.)

Arvonlisäveroa ei enää kehtaa kiristää, vaikka sinänsä tasa-verokehitys onkin näyttöjen perusteella sekä kokoomuksen että demareiden ihanne.

Samasta syystä ei käy, että lapsilisät miellettäisiin ansiotuloksi, jos niitä sitten on vastustamaton kiima leikata. Sehän tarkoittaisi sitä, että suurituloiset joutuisivat maksamaan suhteellisesti mitattuna ankarammin. Ei. Siihen eivät demarit ja kokoomus suostu, vaan säästöt on kohdennettava siten, että hyvätuloiset eivät vain pahastu.

On turvallisempaa kurittaa köyhiä. Mitä ne nyt voisivat tehdä, rikkoa jonkun ikkunan?

Ei tässä taida olla muuta vaihtoehtoa. Antti Rinteen on ryhdyttävä töihin, vaikka se kuinka vastenmieliseltä tuntuisi. On tehtävä budjettiteknisesti vaikea järjestely, jota kukaan ei ymmärrä ja jonka voi sitten kevään vaalipuheissa kukin selitellä oman etunsa mukaisesti.

Onnea matkaan.

Päivitys
Helsingin Sanomat kertoo, että aikaisempi päätös vaikeaselkoisesta lapsivähennyksestä pysyy voimassa. Hallituspuolueiden eduskuntaryhmien puheenjohtien ratkaisu tarkoittaa sitä, että Antti Rinne säästyy pelätyiltä vaikeilta järjestelyiltä.

Lue myös:
Kuka niitä lapsilisiä edes tarvitsee?

Aiheesta internetissä:
Iltalehti: Lapsilisäfarssi jatkuu – Perutaankin osittain?
Paavo Arhinmäki: Hallitus päätti leikata kaikkein heikoimmilta
Helsingin Sanomat: Lapsilisäleikkaus ja lapsivähennys toteutuvat
MTV: Junckerin lista: Katainen varapuheenjohtajista viimeinen

*************

Isän pikajuna Facebookissa | Bloggaaja Twitterissä

Isän pikajuna Bloglovinissa | Isän pikajuna Blogilistalla

Lisää Isän pikajuna Bloggerin lukulistaan käyttämällä osoitetta http://blogit.kaksplus.fi/isanpikajuna/feed

 

X