Isäksi vaikka raiskaamalla

Jaa artikkeliTilaa Seura
Löytääkö teiniäiti lapselleen teini-isän?

Löytääkö teiniäiti lapselleen teini-isän?Onko Rovaniemen teiniäitibuumissa miehillä tai pojilla mitään roolia? Kun lapsia oikein kovin halutaan, ei keinoja välttämättä kaihdeta. Isänpäivänä juhlittiin jälleen sellaisiakin miehiä, jotka eivät ilman arveluttavia tai jopa rikollisia tekoja olisi isäksi tulleet.

Nainen on juonyt itsensä tiedottamaksi. Mies harrastaa seksiä humalaansa nukkuvan kanssa. Nainen tulee raskaaksi ja synnyttää lapsen.

Ei ole oikein tuollainen.

– Munat pois tuommoiselta, sanoisi mielikuvitusystäväni veron maksaja 59.

Iltasanomat kertoi saman tarinan. Siinä osapuolten sukupuolet vain menivät toisin päin ja tarina oli totta. Jutun otsikossa kerrottiin, että 33-vuotias mies oli herännyt suoriin puuhiin.

Monen mielestä osuvampaa olisi ollut puhua raiskauksesta. Itä-Suomen yliopiston rikosoikeuden professori Matti Tolvanen kertoi kuitenkin Iltasanomille, että hänen mielestään tapauksessa ei näyttäisi tapahtuneen rikosta. Noin saa tehdä, koska pari oli naimisissa. Eikä siinä ole kyse edes sukupuolesta, vaan laki on asiassa sukupuolineutraali.

Tarina päättyi siihen, että unissaan sekstannut mies jatkoi yhteiselämää hyväksikäyttäjänsä kanssa, koska halusi kantaa vastuun lapsestaan.

Toisessa Iltasanomien jutussa toinen mies kertoi langenneensa niin sanottuun pillerihuijaukseen: nainen oli valehdellut käyttävänsä ehkäisypillereitä ja tullut raskaaksi. Jutussa haastateltu väestöliiton Poikien ja nuorten miesten keskuksen päällikkö Mika Lehtonen kertoo, että tapaus ei ole ainutlaatuinen.

On totta, että jotkut isät eivät ota vanhemmuutta riittävän vakavasti. On silti kuvottavaa, että miehiä pidetään vain siittiöidensä arvoisina. Heidän ei anneta edes itse päättää, haluavatko he vanhemmiksi ensinkään.

Kuin miehestä voitaisiin tehdä isä vaikka raiskaamalla, ja se olisi jotenkin hyväksyttävää.

Rovaniemellä yhdeksäsluokkalaiset tytöt haluavat teiniäideiksi. Ainakin viisi on tullut raskaaksi.

Luin kohun laukaissutta Uusi Rovaniemi -lehden juttua kuin piru Raamattua. Tytöt ovat joko tulleet raskaaksi neitseellisesti tai sitten lisääntymiseen vaadittavaa toista henkilöä ei pidetä edes mainitsemisen arvoisena.

Vanhemmuuden roolit ovat juurtuneet niin syvään, että jopa minä syöksyin heristelemään sormea tytöille kuvitellen alitajuisesti, että lapset ovat pelkästään äitien projekti – ja minä sentään olen oikein erikoistunut vaahtoamaan isien oikeuksien, velvollisuuksien ja ylipäätään huomioimisen puolesta.

Ei, edes teiniäidiksi ei ryhdytä ilman, että lapsella on myös isä.

Julkisuuteen tulleiden tietojen perusteella ei tiedetä, keitä Rovaniemen teiniäitihalukkaiden kumppanit ovat. Ehkä he ovat teini-isiksi haluavia, ehkä eivät. Kenties he ovat olleet hankkeissa täysillä mukana, ehkä eivät. Ehkä he eivät edes ole teinejä.

He ovat kuitenkin yhtä tärkeä osa kokonaisuutta. Nyt heidät on sivuutettu.

Näissä kuvissa ja näissä tunnelmissa sanon siis myös teinipojille:

Älkää kuvitelko, että lapset ovat pelkästään äitien hommaa. Te olette, tai ainakin teidän kuuluisi olla, vanhempina täsmälleen saman arvoisia. Se tarkoittaa sitä, että te olette velvollisia kantamaan vastuunne. Se on teidän velvollisuutenne mutta myös oikeutenne.

Älkää antako käyttää itseänne hyväksi. Pitäkää huoli, että teitä ei huijata.

Jos ette ole valmiita isiksi, älkää ryhtykö siihen. Tiedätte kyllä, kuinka sen voi välttää.

Ja jos käy niin, että lapsi syntyy, niin te ette voi olla enää poikia. Silloin täytyy olla ihan oikeasti aikuinen, mies. Miehet pitävät huolta lapsistaan – aivan kuten naisetkin.

Muilta osin lukekaa se, mitä kirjoitin teiniäitiydestä haaveileville. Sukupuolineutraalisti se pätee teihinkin.

Päivitys 8.11.2014 klo 22.14:
Täsmennetty professori Matti Tolvasen näkemyksistä kertovaa kappaletta.

Lue myös:

Teiniäideiksi haluavat, kuulkaahan nyt

Aiheesta internetissä:

Iltasanomat: 33-vuotias mies tuli isäksi vasten tahtoaan – heräsi vaimonsa suoriin puuhiin
Iltasanomat: 33-vuotias mies tuli isäksi vaimon puuhien jälkeen – Professori: ”Ei täytä rikoksen tunnusmerkkejä”
Iltasanomat: Simo tuli 23-vuotiaana isäksi vasten tahtoaan: ”Vaadin pitkään kumppaniani tekemään abortin”
Uusi Rovaniemi: Ainakin viisi teiniraskautta syksyn aikana

*************

Isän pikajuna Facebookissa | Bloggaaja Twitterissä

Isän pikajuna Bloglovinissa | Isän pikajuna Blogilistalla

Jaa artikkeliTilaa Seura

Lisää aiheesta

Lue lisää samalta kirjoittajalta

Yhteistyössä

Kommentointi

Kiitos, Jussi! Itse olen myös ollut ihan äimän käpynä siitä, miksei tähän aiheeseen kertakaikkiaan ole nähty tarpeelliseksi liittää niitä isiä.

Aika monen piti tästä asiasta minua huomauttaa. Jotenkin sitä on itsekin ollut moiselle detaljille sokea.

Hieno teksti, jälleen! Kuinkahan on käynyt niin etten ole ennen käynyt blogissasi kommentoimassa. Tykkään kovasti näistä asiapitoisista teksteistä ja on mukavaa lukea myös miesten blogeja välillä.

Jäi kaihertamaan tuo avioliitossa raiskaaminen. Onko oikeasti näin ettei kyseessä ole rikos? Kuullostaa älyttömältä!

Avioliitossa on voinut raiskata vuodesta 1994. Professorin mukaan tuossa Iltasanomien jutussa kerrotussa tilanteessa sillä kuitenkin on merkitystä, että osapuolet olivat naimisissa. Minä en tarkalleen tiedä, että mitä. Aika räikeää hyväksikäyttöä tilanteessa joka tapauksessa oli.

Ja jotta ei sukupuolineutraali totuus unohtuisi, suuri osa raiskatuista naisista tulee raiskattua parisuhteessa tai ”tuttujen kesken”. Ja ihan varmasti maassa on niitäkin lapsia, jotka ovat syntyneet parisuhteeseen isännän raiskattua emännän.

No karmivaa, yhtä kaikki.

Aivan taatusti on paljonkin lapsia, jotka ovat syntyneet sen seurauksena, että mies on raiskannut naisen. Karmivaa se todellakin on, olipa uhri mitä sukupuolta hyvänsä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

X