Kimin uhkaava seksipeppu – kuka pelastaa lapset?

Jaa artikkeliTilaa Seura
Kuva: Kim Kardashianin Instagram-tili

Kuva: Kim Kardashianin Instagram-tiliKim Kardashian räjäytti internetin. Yksi ahteri uhkaa suistaa kokonaisen sukupolven pahuuteen. Ovatko kaikki muistaneet kertoa lapsilleen, että Prinsessa Ruusunen, Muumit ja Cheek eivät ole totta?

Minähän en juurikaan julkkiksista tiedä. Siinä mielessä olen hyvin pihalla monista ajankohtaisista ilmiöistä. Joidenkin suomalaisjulkimoiden nimet kuulostavat tutuilta olen, mutta varsinkin Amerikan ihmeistä olen liki autuaan tietämätön.

Nimen Kim Kardashian tunnen kuitenkin minäkin.

Hänet on osattu markkinoida niin etevästi, että hän on kansainvälinen tähti, vaikka ymmärtääkseni juuri minkäänlaista minun näkökulmastani kunnollista syytä hänen tunnettuudelleen ei ole.

Vuonna 2007 julkisuuteen vuotanut kotiseksivideo teki Kardashianista brändin. Tähden itsensä ansioksi on luettavissa lähinnä se, kuinka hyvin hän on osannut muuttua ihmisestä tuotemerkiksi. Vähän niin kuin Cheek meillä täällä Härmässä. Otoksia Kardashian-tuotteen niin sanotusta elämästä on seurattu televisiosta ja netistä.

Nyt Kardashian on paljastanut pintaansa Paper-lehdelle. Break the Internet Kim Kardashian, lehti vaati. Tempaus oli onnistunut: jumalatonta nettimekkalaa haettiin ja sellainen saatiin. Jopa minä kirjoitan asiasta. Kuvien kylkeen tähdestä on tehty juttu, mutta kuka niitä lukee? (No, minä luin ja kyllä, tuolla linkillä pääsee näkemään Kim Kardashianin alastonkuvat.)

Mutta kuka pelastaisi lapset?

Ilmeisesti Suomessakin Paper tulee jokaiseen talouteen, koska meilläkin jotkut pelkäävät, että jenkkijulkimon rohkeat kuvat vääristävät varsinkin tyttölasten käsitystä naisen vartalosta ja yleensä naiseudesta.

Erityisesti amerikkalaiset paheksujat ovat sitä mieltä, että tuollaisissa kuvissa esiintyminen ei ole sopivaa käytöstä äidiltä ja että noin julkeat otokset eivät muuten vain ole sopivia.

Ei pitäisi tuollaisessa lehdessä tuollaista pornoa olla. Lapset näkevät ja menevät laakista pilalle.

Kardashian ja hänen kuvansa edustavat vääryyttä, joka uhkaa osaltaan tuhota yleviin arvoihin perustuvan elämänmallin.

Ei aivan noilla sanoilla, mutta suunnilleen tuolla viestillä asiaa päivitellään.

Epärealistiset kauneusihanteet ja syvälle yhteiskuntiin juurtuneet sukupuoliroolit ovat eittämättä ongelmallisia. Kahden tyttölapsen entisenä koti-isänä olen pohtinut asiaa sekä lasten että itseni näkökulmasta. Olen ollut naisille varatussa hommassa seuraamassa luonnottoman Barbie-kauneuskäsityksen tunkeutumista uuden sukupolven tietoisuuteen.

Barbielta Kardashian ei näytä, mutta ei kyllä ihan tavanomaiseltakaan.

Minä en ole huolissani kohukuvista. Vaikka Paper-lehden jutun mukaan Kardashian näyttääkin oikeassa elämässä hämmästyttävän paljon samalta kuin kuvissa, eivät kuvat voi koskaan olla muuta kuin korkeintaan näkemys todellisuudesta. Minusta on selvää, että kuvissa ei edes yritetä esittää todellisuutta. Ne tulisi nähdä viihteenä tai taiteena, jolla on oma viestinsä.

Siitä voi sitten olla montaa mieltä, että kuinka hyvää viihdettä tai taidetta ne ovat ja mikä niiden viesti on.

Akat leipoivat ja ukot piereskelivät

Joskus aikaisemmin lapset kasvoivat rooleihin, joita näkivät lähipiirissään. Kaikki oli vielä turvallista, kun akat leipoivat iloisina pullaa ja ukot piereskelivät remonttihommissa.

Sitten tuli radio ja sitten televisio. Ja vielä netti. Erilaisia malleja löytyy joka lähtöön. Yritäpä siinä kasvaa samanlaiseksi kuin kaikki muut ovat aina ennen olleet.

Tärkeää on se, kuinka ja kenen kanssa näiden kaikkien viestien keskellä vartutaan. Jos jätämme lapsemme yksin tai keskenään tekemään tulkintoja, meidän näkökulmastamme vääränlaiset viestit voivat saada ansaitsemaansa suuremman painoarvon.

Lopulliset arvotukset lapset tekevät ennen pitkää itse, emmekä me sille mitään voi. Voimme kuitenkin varmistaa, että jostakin meidän hallitsemattomissamme olevasta lähteestä tulevat viestit eivät ole ainoita ratkaisuihin vaikuttavia näkemyksiä.

Me opetamme lapsillemme, että Muumit eivät ole totta. Tarinat voivat kertoa ihan oikeista asioista, mutta ne eivät ole kirjaimellinen totuus.

Kai me yhtä lailla muistamme tehdä selväksi, että myöskään tosi-tv ei ole totta? Ohjelmat voivat kertoa oikeista ihmisistä ja todellisista tapahtumista, mutta koko totuus ne eivät ole. Televisio-ohjelman Kim Kardashian ei ole täydellinen kuvaus tosielämän Kimistä. Teiniäidit ja Erilaiset äidit eivät kerro niissä esiintyvistä ihmisistä ja heidän elämistään kuin pintaraapaisun verran.

Totta vai tarua?

Täyttelin taannoin varhaiskasvatussuunnitelmapapereita päiväkotia varten. Niissä kysyttiin, minkälaista mediakasvatusta meidän lapsemme ovat saaneet. Vastasin, että eivät vielä minkäänlaista, mutta taisin valehdella. Kuinka kaiken tämän median keskellä voisi yleensäkään kasvattaa, jos ainakin osa siitä ei olisi laskettavissa mediakasvatukseksi?

Jo se on uuden mielipiteeni mukaan mediakasvatusta, että faktan ja fiktion välille tehdään ero. Prinsessa Ruusunen on satua: häntä tai hänen nimeään kantavassa sadussa esiintyviä muita hahmoja ei ole koskaan ollut olemassa, eivätkä tarinassa kuvaillut tapahtumat ole tositapahtumia.

Samalla tavalla selväksi on tehtävä, että lehdissä, televisiossa tai netissä ei koskaan voida esittää täydellistä kuvausta mistään tai kenestäkään – ei, vaikka haluttaisiinkin. Kyseessä on aina rajattu otos, joka on syntynyt jonkun tulkinnan pohjalta. Jopa uutiset ovat tulkintoja. Nekin ovat tavalla tai toisella jonkun näkemyksiä asioista ja tapahtumista – eivät itse tapahtumia.

Televisio-ohjelma ei kerro, minkälainen äiti Kim Kardashian on. Tuoreet kuvat eivät kerro, miltä hän oikeasti näyttää. Ne eivät kerro, miltä naiset yleensä näyttävät. Missään nimessä niiden pohjalta ei pitäisi tehdä päätelmiä siitä, miltä kenenkään pitäisi näyttää tai minkälainen kuuluisi olla.

Kimin seksipepulla tehdään rahaa.

Kun Kim Kardashianin takapuolta ei saada enää photoshoppaamallakaan kuvaukselliseksi, löytyy samaan tarkoitukseen liuda uusia ahtereita. Nyt voisi olla kauhistuneimpienkin vanhempien aika ruveta valmistautumaan siihen opettamalla jälkikasvulleen, mitä eroa on sadulla ja todellisuudella.

Lue myös:

Teiniäideiksi haluavat, kuulkaahan nyt
Vihaatko sinäkin Cheekiä?

Aiheesta internetissä:

Paper: NO FILTER: An Afternoon With Kim Kardashian
Kim Kardashianin Instagram-tili
Iltasanomat: Kim Kardashian takamus paljaana lehden kannessa – ”räjäytetään internet!”
Pelastakaa lapset: Mediakasvatus

*************

Isän pikajuna Facebookissa | Bloggaaja Twitterissä

Isän pikajuna Bloglovinissa | Isän pikajuna Blogilistalla

 

X