Lapin poliisi tuomitsi alaikäisen häpeärangaistukseen

Jaa artikkeliTilaa Seura
Poliisi nöyryytti alaikäistä julkisesti Facebookissa.

Poliisi nöyryytti alaikäistä julkisesti Facebookissa.Kadoksissa ollut nuori löytyi elossa ja ilmeisen hyväkuntoisena. Lapin poliisilaitosta harmitti. Poliisi nöyryytti tyttöä Facebookissa.

Lapin poliisilaitos julkaisi Facebookissa päivityksen, jossa toivoo, että löytynyt viihtyisi lähtöpaikassaan siihen saakka, kunnes on täysi-ikäinen, jonka jälkeen hän voi poliisin mukaan olla kadoksissa mielensä mukaan.

Poliisin Facebook-päivityksestä kertoi ensimmäisenä Lapin Kansa.

Ei ole poliisilla helppoa. Kyllä se ymmärretään. Arviolta 1200 poliisia osoitti viikko sitten mieltään Helsingissä vaatien parempia resursseja.

Rovaniemeltä kadonnut 17-vuotias nuori on kuluttanut poliisin resursseja karkureissuillaan jo useamman kerran. Kallista aikaa on palanut. Muita töitä on saattanut jäädä tekemättä. Turhauttaahan se, mutta pahan olon kaataminen yksittäisen ja yksilöidyn nuoren niskaan ei ole mielenosoituksen veroinen kanava purkaa harmitusta.

Yleensä rikosasiat etenevät siten, että poliisi tutkii, syyttäjä syyttää ja tuomioistuin tuomitsee. Käräjäoikeuden tuomiosta voi sitten vielä halutessaan valittaa hovioikeuteen.

Rangaistukseksi oikeus määrää sakkoja tai vankeutta. Häpeärangaistusta Suomessa ei ole tunnettu sitten vuoden 1894.

Poliisi voi joissakin vähäisissä rötöksissä määrätä sakon, mutta muuten sen tehtävä ei ole rangaista. Poliisi voi tiettyjen edellytysten täyttyessä pistää kansalaisen putkaan, mutta rangaistus se ei ole. Varsinkaan häpeärangaistuksia poliisilla ei ole minkäänlaisia valtuuksia määrätä.

Nyt näin on kuitenkin toimittu.

Lehdistö ei yleensä julkaise edes vankeusrangaistukseen tuomitun nimeä, jos tuomio on alle kaksi vuotta. Lehdistö toimii aivan erityisellä varovaisuudella silloin, kun tuomittu on alaikäinen. Tuomiot sinänsä ovat julkisia, ellei niitä ole erikseen salattu. Kaikkea julkista ei ole kuitenkaan sopivaa julkaista.

Vähemmän vakavien rikosten kohdalla julkisuutta voidaan pitää kohtuuttomana lisärangaistuksena. Tuomioistuimet määräävät tuomionssa lain mukaan. Julkisuus voi hankaloittaa tuomitun elämää varsinaisen tuomion lisäksi tekoon nähden kohtuuttomasti ja kohtuuttoman pitkän ajan.

Rovaniemeltä kadonnutta ja sittemmin löytynyttä tyttöä ei ole tuomittu mistään. Tiettävästi häntä ei edes epäillä rikoksesta. Hän on alaikäinen.

Nimen julkaiseminen oli tässä tapauksessa perusteltua, koska se oltiin jo kadonneen etsinnän yhteydessä julkaistu. Näin kansalaiset saattoivat yksilöidä poliisilta tulleen tiedon kyseiseen tapaukseen: sen nimenomaisen nuoren löytymiseksi ei tarvitse enää olla valppaana.

Poliisi korjasi Facebook-päivitystään ja poisti siitä ripittämisen. Päivitetyssä versiossa poliisi kertoo vain kadonneen löytyneen ja kiittää saamistaan vihjeistä. Aivan kuten olisi pitänyt alunperinkin tehdä.

Vahinko ehti kuitenkin tapahtua. Ripitys on edelleen kenen hyvänsä löydettävissä.

Poliisi ymmärsi korjailla virhettään, mutta teon paheksuttavuutta se ei häivytä mihinkään. Jos resursseista on kerran uupeloa, voisi olla paikallaan, että poliisi kohdistaisi ne visummin varsinaisiin tehtäviinsä. Yksittäisen alaikäisen julkinen nöyryyttäminen tuskin on minkään lakikirjan mukaan poliisin tehtävä.

Katoamisella on luultavasti seurauksensa tytölle. Ne eivät kuitenkaan kuulu poliisille. Kasvattajat kasvattavat ja poliisit joutavat jälleen keskittymään tärkeisiin tehtäviinsä.

Poliisin turhautumista tihkuva purkaus on luultavasti yksittäisen poliisin virheliike. On kuitenkin periaatteellisesti tärkeää, että poliisi tuntee tehtävänsä. Varsinkaan alaikäisten kohdalla minkäänlaiset julkiset nöyryytykset eivät kuulu niihin.

Minä toivon tytölle hyvää. Toivottavasti hän ei katoa mihinkään, vaan tekee hyviä valintoja, jotka johtavat hyvään elämään.

Poliisin kantoja asiaan en edes halua kuulla.

Päivitys 28.11.2014 klo 9.19:
Lapin Kansa kertoo, että kadonneen nuoren löytymisestä kertova Facebook-päivitys korjattiin nykyiseen muotoonsa päällystön määräyksestä. Alkuperäinen teksti ei ollut vastannut määräyksiä tavoista, joilla poliisi toimii sosiaalisessa mediassa.

Aiheesta internetissä:

Lapin poliisilaitoksen Facebook-päivitys

Metro: Yli tuhat kokoontui poliisien mielenilmaukseen – katso kuvat

Lapin Kansa: Lapin poliisin raju Facebook-päivitys karkailevasta alaikäisestä poistettiin

Lapin Kansa: Poliisipäällikkö: Päällystöltä määräys asiattoman Facebook-päivityksen muuttamisesta

*************

Isän pikajuna Facebookissa | Bloggaaja Twitterissä

Isän pikajuna Bloglovinissa | Isän pikajuna Blogilistalla

 

Jaa artikkeliTilaa Seura

Lisää aiheesta

Lue lisää samalta kirjoittajalta

Yhteistyössä

Kommentointi

Rovaniemeltä kadonnut 17-vuotias nuori on kuluttanut poliisin resursseja karkureissuillaan jo useamman kerran. Kallista aikaa on palanut. Muita töitä on saattanut jäädä tekemättä. mitä tekemistä niillä on ei vittu mitään olisivat tyytyväisiä edes tuostakin hommasta!! ta ehkä niillä on kiire syömään abc:lle

Jopas löytyi varsinainen mielensäpahoittajan blogi. Taitaa karkailevalle kakaralle olla enemmänkin meriitti tuo alkuoperäinen päivitys kuin häpeärangaistus.

Kamalasti muutenkin sinua itkettää asiat jotka eivät sinua henkilökohtaisesti kosketa.
Olet asiaksesi ottanut ottaa pataljoonan murheet, onnea valitsemallasi tiellä.
Luulisi mieluummin nauttivan niiden lasten kasvatuksesta kuin etsivät aiheita mistä kitistä blogissa. 😀

Kyllä minä siitä kovasti nautinkin. Tänäänkin oikein pitkän kaavan mukaan. Toisinaan sitä ehtii kuitenkin päivitellä vähän ajankohtaisia asioitakin. Hyvä niin.

Ilokseni olen havainnut, että monet niitä minun päivittelyjäni tykkäävät myös lukea.

Sinulla ei taida olla huumorintajua tippaakaan. Kuten ei myöskään Lapin kansan toimittajilla. Päivitys ei ollut ihan tuohon sävyyn kirjoitettu, miten sinä sen ymmärrät, eikä sen tarkoitus ollut tuomita ketään yhtään mihinkään häpeärangaistukseen. Kyseisen nuoren naisen katoamistemppuja on ihmetelty somessa ja Rovaniemellä useaan kertaan jo kauan. Poliisilla tuskin jää tuon asian takia muita asioita hoitamatta, eikä heitä tympäise tehdä töitään, vaikka joku muu on sellaista jonnekin lehteen kirjoitellutkin. Kannattaa ottaa asioista selvää ennen kuin lähtee tuomitsemaan pelkästään lehdestä luetun perusteella.

Pointti on se, että poliisiin tehtäviin ei kuulu, eikä tule kuulua, retostella nimen kanssa kenenkään yksittäisen kansalaisen asioita, ellei se aivan erityisesti ole tarpeen – kuten vaikkapa silloin, kun sen katsotaan olevan tarpeellista kadonneen löytämiseksi. Varsinkin alaikäisten kanssa tulisi olla hyvin varovainen. Tarkoitus on varmasti ollut olla hauska, mutta päivitys oli selkeästi harkitsematon.

Huumorintajuttomuudesta minua on moitittu ennenkin. Kyse mahtaa olla enemmän siitä, että minun huumorintajuni on niin kuivakka, että en aina itsekään huomaa, milloin lasken leikkiä.

Ensimmäinen kommentti on aika asiaton. Usein kitistään siitä, kun poliisit istuvat sen puoli tuntia kahvilla. Poliisit tekevät 12 tunnin tai vielä pitempiä vuoroja ja myös heille kuuluu LAKISÄÄTEISET ruokatauot. Tauot tosin jäävät usein pitämättä, jos on keikkaa ajettavana.

Niinpä!Joitakin näyttää riipovan poliisin syöminenkin. Ruokatauot kuuluu poliisillekin. abc:llä on hyvä äijäruoka ja hyvä kun poliisi näyttäytyy sielläkin.

Ei poliiseilla taatusti luppoaikaa liiemmin ole. Varsinkin Lapissa ja muualla haja-asutusalueilla on tehtävä melko tavalla mahdotonkin, kun pienellä porukalla pitäisi pystyä hoitamaan valtavan maantieteellisen alueen tehtävät.

Poliisilta hyvä päivitys. Kyseessä ei ollut häpeärangaistus vaan toteamus. Jos lukija lukee asian häpeärangaistukseksi niin asia on lukijan vika. Poliisi vain toteaa että odottaa vuoden niin saa kadota mielinmäärin. Muutenkin pidän siitä että asioista puhutaan pikeilla nimillä eikä puhuta asian vierestä. Tämäkin sai vain lehdistön takia naurettavat mittasuhteet. Suomessa on aivan liikaa näitä mielensäpahoittajia. Jos kerran toimittajat olivat sitä mieltä että kyseessä on poliisin puolelta häpeärangaistus niin miksi sitä piti jakaa ja levittää? Oliko uutisarvo niin iso että sitä piti jakaa? Olisko lehdistönkin pitänyt noudattaa hyvää journalistitapaa?

En tiedä, miksi Lapin Kansa päätyi julkaisemaan nimen, koska se ei selvästikään ollut perusteltua uutisessa, joka käsitteli poliisin Facebook-päivitystä. Uutisessa siitä, että nimen kanssa etsitty karkulainen on löytynyt, oli nimen mainitseminen ihan perusteltua.

Poliisin ei pidä ruveta törttöilemään, jos joku muu törttöilee. Poliisi on hyvin tärkeä ja ainakin toistaiseksi myös hyvin arvostettu instituutio. Sen pitää osata käyttäytyä sen mukaisesti. Niin kuin se yleensä osaakin. Yksittäisen, varsinkin alaikäisen kansalaisen kohdalla pitää puhua julkisesti hyvin varovaisesti.

Joko löytyy Katrin näköinen tubettaja esim. nikillä Karkaileva teini.

Jos on etsitty nimellä, niin kai silloin etsinnät voidaan nimellä lopettaa selvyyden vuoksi ainakin seuraavaan karkureissuun asti. Karkureissut ovat vaarallisempia minä luulisin kuin poliisin toivomus pysyä paikallaan.Olen kuullut hyväksikäyttävistä aikuisista, päihteistä ym. joidenkin muiden kohdalla.

Etsinnät voi ja pitääkin lopettaa nimellä. Sitten kaikki muut kannanotot voikin tehdä suuntamatta niitä keheenkään yksittäiseen kansalaiseen – eritotenkaan alaikäiseen, jota ei edes epäillä rikoksesta.

Pistähän kukkahattu päähäs pukee sinua parhaiten……voi sun maailmaas en voi muuta sanoa.

Kannan kukkahattua samalla ylpeydellä kuin marttyyrin viittaakin.

Nyt kyllä menit jo turhan moralisoinnin puolelle. aikuisen kuuluu kasvattaa lapsia ja jos lapsella on jo niin kovat korvat, ettei asiallinen sanominen mene perille, niin on kyllä aikuisen syytäkin koventaa kieltä. jos Katri ei tajua, että poliisilla on muutakin puuhaa kuin toimia hänen taksinaan ja lapsenvahtinaan, niin kyllä se pitää Katrille tehdä selväksi. Ja siihen voi tällaisellakin viestillä saada muita avuksi. FB:n tarkoituksena lienee juuri tuoda ihmisille tiedon lisäksi muistutus siitä, että ihmisiä ovat ne virkapukuiset lainvalvojatkin.

Poliisi voi kertoa nuorelle asiat ihan henkilökohtaisesti, mutta julkiseen ripitykseen ei ole syytä. Alkuperäinen päivitys oli jopa vastoin poliisin omia some-ohjeita, minkä vuoksi se määrättiin korjattavaksi. Virhe tapahtui – jopa poliisi sen myöntää.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

X