Itsenäinen valinta: sinivalkoista vai verenpunaista?

Jaa artikkeliTilaa Seura
Suomalaiset voivat itsenäisesti valita, haluavatko rakentaa maastaan luokkayhteiskunnan.

Suomalaiset voivat itsenäisesti valita, haluavatko rakentaa maastaan luokkayhteiskunnan.Suomalaiset saavat itsenäisesti päättää, mitä maallaan haluavat tehdä. Vaikka itsenäisyyttä arvostaisikin, ei kaikkiin päätöksiin ole pakko olla tyytyväinen.

Kun köyhälistön ryysyläislapset räknäävät homekouluissaan helmitauluilla, ylhäisön opinahjoissa opettavat Harvardista haalitut huippuasiantuntijat. Koulujen välissä on muuri.

Heikomman aineksen lapsista tulee ongelma. He pääsevät vain heikomman aineksen työpaikkoihin – jos sellaisiakaan on. Heistä ei ole kilpailemaan paremmat lähtökohdat saaneiden kanssa.

He lähtevät liikkeelle, ja sitä ei voi olla huomaamatta.

*************

Suomi on yhä enenevässä määrin kapitalistinen maa. Verotus meillä on sosialistista, mutta muuten mennään markkinoiden ehdoilla. Julkiset palvelut rapautuvat sitä vauhtia, että monien mielestä ne ovat jo nyt käyttökelvottomia.

Jos on pieninkään mahdollisuus, moni luottaa esimerkiksi terveydenhuollossa yksityiseen.

– Kyllä joutavat koneinsinöörit ja moniosaajatkin korjauttamaan hampaansa julkisilla puoskareilla, moni raivostunut sanoi, kun Facebookissa kiersi hiljattain tieto, että joku maahanmuuttaja olisi saanut sossun kustannuksella hoidattaa purukalustoaan yksityisellä hammaslääkärillä.

Hyvät palvelut ovat maksukykyisten yksinoikeus. Muille tarjotaan korkeintaan välttävää.

Valitettavasti tämä suuntaus on nähtävissä myös siinä, kuinka kohtelemme lapsia. Palveluja heikennetään niin, että pian niitä ei kukaan halua käyttää, ellei ole pakko.

Päiväkodit ja koulut sinnittelevät minimiresursseilla. Henkilökunta uupuu työtaakan alla. Töitä ei saada tehtyä niin hyvin kuin haluttaisiin. Rakennukset ovat vain juuri ja juuri siinä kunnossa, että niissä oleskelu ei ole suoranaisesti vaarallista.

Päivähoidossa yksityiset palveluntarjoajat ovat jo nyt monille luonteva ratkaisu. Yksityisiä kouluja meillä ei vielä juuri ole, mutta kilpailu pääsystä parhaisiin kouluihin on jo monin paikoin kovaa.

Kun railo köyhien ja eliitin välillä nykymenolla väistämättä kasvaa, tullaan tilanteeseen, jossa markkinat ratkaisevat pulmia. Maksukykyisten pulmia.

Tämä purkautuu tavalla tai toisella.

*************

Itsenäisyyspäivän jälkeen keräillään sirpaleita. Silloin syytellään. Kaikki toivovat, että verilammikoita ei olisi siivottavaksi, mutta kukaan ei ihmettele, vaikka sellaisiakin löytyisi.

Tapahtuipa mitä hyvänsä, meidän ei olisi pakko olla tyhmiä. Meidän ei pitäisi pysähtyä osoittelemaan sormella. Meidän pitäisi ymmärtää, mistä nämä ihmiset tulevat.

Kyllä minä arvostan itsenäisyyttä. Olen täysin vakuuttunut siitä, että Suomen asiat olisivat huomattavasti heikommin, jos olisimme jääneet osaksi Venäjää tai edes Ruotsia.

Tämä ei tarkoita sitä, että kaikki meidän itsenäiset valintamme olisivat olleet viisaita. Tämä ei missään tapauksessa tarkoita sitä, että juuri nyt asiat olisivat ihanteellisella tolalla. Varsinkaan tämä ei tarkoita sitä, että olisin iloissani siitä, mihin suuntaan Suomea ollaan kehittämässä.

Tämän päivän päätöksillä tilataan hankaluuksia pitkälle tulevaisuuteen. Ne lapset, jotka nyt unohdamme, tulevat 10-20 vuoden päästä ja rikkovat sinun mersusi ikkunat.

Onneksi me olemme itsenäisiä. Meillä on vapaus itsenäisesti päättää myös toisenlaisesta tulevaisuudesta.

Tai sitten voimme olla jatkossakin tyhmiä ja kasvattaa nykyistäkin suurempi joukko ihmisiä, joille itsenäisyydyllä ei ole ollut koskaan mitään annettavaa.

Tämän saamme ihan itsenäisesti päättää.

Hyvää itsenäisyyspäivää.

P.S. Älkää riehuko. Se on tyhmää.

*************

Isän pikajuna Facebookissa | Bloggaaja Twitterissä

Isän pikajuna Bloglovinissa | Isän pikajuna Blogilistalla

X