Historiallisen härski ministeri kyykyttää avoimesti lapsiperheitä

Jaa artikkeliTilaa Seura
Sosiaali- ja terveysministeri Laura Rädyllä on kiire saada köyhät perheet ruotuun.

Sosiaali- ja terveysministeri Laura Rädyllä on kiire saada köyhät perheet ruotuun.Sosiaali- ja terveysministeri Laura Räty (kok) on tunnettu veronkiertäjä ja ilmeisen vieraantunut todellisuudesta. Nyt hän vaatii, että kotihoidontuen leikkaamiseen on pistettävä vauhtia.

Rädyn hyökkäyksestä kertoi Helsingin Sanomat. Ministeri pukee puheensa totutusti tasa-arvomekkoon: hän perustelee köyhien kyykytystä sillä, että pitkään jatkunut lasten hoitaminen kotona heikentää naisten uranäkymiä.

Tosiasiassa kyseessä on avoin hyökkäys lapsiperheitä vastaan. Kyse on siitä, että kokoomus, demarit ja muut ihmisen unohtaneet puolueet haluavat pikaisesti heikentää perheiden mahdollisuutta valita heille parhaiten sopiva tapa järjestää lastensa hoito.

Ja kyse on luonnollisesti nimenomaan pienituloisista perheistä.

Moraalisesti väärin puljaava veronkiertäjä

Varakkaampien perheiden kukkaroissa lasten kotihoidon tuen roposet eivät tunnu missään. He voivat mainiosti järjestellä hoidot haluamallaan tavalla, vaikka yhteiskunta ei kuluihin osallistuisikaan. Pelivaraa voi kätevästi lisätä veronkierrolla, kuten ministeri Räty itse omalla esimerkillään on osoittanut.

Räty on siviiliammatiltaan lääkäri. Hän juoni jokunen vuosi sitten muutenkin kovia tienestejään vielä paremmiksi ovelalla verosuunnittelulla. Hän myönsi elokuussa Kauppalehden mukaan, että hänen toimintansa oli ollut moraalisesti väärin, mutta totesi verojen kiertämisen holding-yhtiön avulla olevan henkilökohtaisesti kannattavaa.

– Se on tapa järjestää perhe ja työelämä yhteen, Räty kertoi Kauppalehden mukaan.

Kuinkahan moni Rädyn rääkkäysten kohteeksi päätyvä edes tietää, mitä holding-yhtiö tarkoittaa? Kuvitteleeko ministeri, että kaikilla on mahdollisuus järjestää perhe ja työelämä yhteen holding-järjestelyillä? Mahtaakohan hän olla edelleen siinä luulossa, että pienituloisia ei ole olemassakaan?

Muutamia päiviä ennen veronkiertokohua Rädyn kiima kohdistui lapsilisien leikkaamiseen. Tuolloin hän paljasti Verkkouutisille, että hän oli elänyt siinä kuvitelmassa, että Suomessa ei olisi paljoa alle 2600 euroa kuukaudessa tienaavia.

En tunne Rätyä, joten en osaa arvioida, onko hän oikeasti tyhmä. Siltä hän – kaikella kunnioituksella – puheidensa perusteella vaikuttaa. Voisi kuvitella, että edes kokoomus ei nostaisi kovin heikkolahjaisia ministereiksi, mutta mistä sen tietää.

Tyhmyys olisi oikeastaan kuitenkin ihan hyvä selitys.

En ajattelisi mielelläni näin kenestäkään, mutta toinen mieleeni tuleva vaihtoehto on, että Laura Räty on vain yksinkertaisesti paha – että heikompien kiusaaminen tuottaa hänelle nautintoa.

Heikot tässä nimittäin joutuvat kärsijöiksi: pienituloiset ja ennen kaikkea heidän lapsensa.

Toimiltaan hän on joka tapauksessa historiallisen härski ministeri. Minun muistiini ei osu lähihistoriasta yhtä julkeasti pienituloisia lapsiperheitä kyykyttänyttä ministerishenkilöä.

Sosiaali- ja terveysvaltiatar ruoskii ohi maalin

Kotihoidontuen leikkauksista on päätetty jo aikoja sitten, mutta päätökset eivät ole edenneet toivottua vauhtia. On myönnettävä, että perheiden tuettu vapaus järjestää lastensa hoito parhaaksi katsomallaan tavalla maksaa yhteiskunnalle. Valinnanvapaus on kuitenkin sen arvoinen.

Perheet ovat erilaisia. Yksi järjestely sopii yksille ja toinen toisille. Meille sopi hyvin se, että sekä isä että äiti hoitivat lapsia kotona oman aikansa. Toimimme siis juuri toivotulla tavalla. Valmisteltavassa mallissa kotihoidontuki jaetaan siten, että kahden vanhemman perheessä kummankin vanhemman on oltava puolet tukiajasta kotona, mikäli tukea haluaa käyttää täyden ajan.

Kaikille tällainen ei kuitenkaan sovi. Monen perheen tulot romahtaisivat, jos kotihoitajaksi olisi pakko jäädä sen, joka tienaa selvästi paremmin. Asuntolainat ynnä muut on kuitenkin hoidettava, joten järjestely ei vain käy.

Valitettavan useat isät eivät jää kotiin, vaikka siihen olisi mahdollisuuskin. Syitä on monia, mutta pakolla tilannetta ei muuteta. Edes sosiaali- ja terveysvaltiatar ei saa hakattua ruoskaa viuhuttamalla rakenteelliselle epätasa-arvolle alistuneiden junttien ahtereihin ymmärrystä siitä, että lapsia voi hoitaa sellainenkin, jolla on munat.

Valtaosassa näistä tapauksista lapset päätyvät liitoksistaan jo ritisevän kunnallisen päivähoidon hoiviin, jos vanhemmille suinkin vain on jotakin töitä tarjolla. Kotihoito ei ole vaihtoehto.

Neljä kuukauttako pysyvän ihmissuhteen mitta?

Lapsille pysyvät ja turvalliset ihmissuhteet luotettaviin aikuisiin ovat tärkeitä. Omasta kokemuksestani tiedän, että ainakaan meillä Oulussa julkisessa päivähoidossa sille ei anneta minkäänlaista arvoa. Meidän lastemme pompottelu aikuisilta toisille aloitetaan vain neljä kuukautta päivähoidon aloittamisen jälkeen.

Kuulostaako pysyvältä?

Pienimmille lapsille pysyvää ja turvallista ihmissuhdetta tarjoavat luontevimmin useimmiten omat vanhemmat. Kotihoito on paras keino siihen. Olisi tärkeää, että mahdollisimman monilla vanhemmilla olisi tilaisuus tähän. Onneksi meillä oli mahdollisuus antaa lasten kasvaa varhaisin lapsuutensa kotona.

Laura Rädyn ja kumppaneiden pelissä lapset ovat vain numeroita, arvottomia nappuloita, joiden heittelyllä tavoitellaan ties mitä.

Ehkä kokoomus haluaa tukea toimillaan yksityisen lastensuojelubisneksen markkinoita.

Monenkaan yksittäisen perheen järjestelyihin leikkaukset eivät vaikuta, mutta koska toimet kohdistuvat hyvin laajaan joukkoon, löytyy väistämättä perheitä, joilta heikennetään mahdollisuuksia järjestää lapsen hoito tämän edun mukaisesti. Ja kun tällaista tehdään, se näkyy ennen pitkää tilastoissa. Tulee surullisia uutisia, itkettäviä ihmiskohtaloita.

Tämän Laura Räty haluaa saada aikaan ja äkkiä. Köyhille.

Veikkaan, että hän saa siitä hyvästä vielä kevään eduskuntavaaleissa mahtavan äänisaaliin.

*************

Laura Rädyn ei pitäisi olla kauhuissaan. Hanke etenee, ja köyhien valinnanvapautta rajoitetaan. Sitä vain joutuu vähän odottelemaan. Peruspalveluministeri Susanna Huovinen (sd) on edelleen juonessa mukana: Huovinen kertoi Helsingin Sanomille, että valmista vielä tulee, mutta että lain uudistaminen vie aikaa. Peruspalveluministerin mukaan vanhentunut ja vaikeaselkoinen laki oli kirjoitettava käytännössä kokonaan uusiksi.

Saa nähdä, onko Huovinen saanut ujutettua uuteen lakiin muitakin pienituloisten perheiden asemaa heikentäviä uudistuksia.

Aikaisemmin Huovinen on tullut tutuksi muun muassa siitä, että hän pyrki lisäämään vaarallisten matkasynnytysten määrää ja hankaloittamaan isien osallistumista synnytyksiin sulkemalla pieniä synnytysyksikköjä. Tuosta hankkeesta hän rupesi peräytymään vasta, kun asiaa vastustava kansalaisaloite sai uuteen eduskuntakäsittelyyn oikeuttavan määrän allekirjoituksia.

Lue myös:

Kotihoidontuki lakkautetaan kokonaan?
Sosiaali- ja terveysministeri Laura Räty (kok) puhuu avoimesti kotihoidontuen lakkauttamisesta. Vielä joulukuussa hän tyytyi kiirehtimään tukeen leikkauksia. Nyt se ei tunnu enää riittävän.
Lue lisää…

Kotihoidontuki leikataan tasa-arvomekossa

Suomalaisäidit ja -vauvat vaarassa – auta estämään turhat kuolemat

Haluaako ministeri isät pois synnytyksistä?

Synnytykset palaavat eduskuntaan

Aiheesta internetissä:

Helsingin Sanomat: Ministeri Laura Räty vaatii kotihoidontuen puolittamista hallituksen käsittelyyn

Kauppalehti: Räty verosuunnittelusta: moraalisesti väärin

Verkkouutiset: Ministeri Räty: Kuinka moni suomalainen tienaa alle 2 100 euroa?

Helsingin Sanomat: Huovinen kiistää Rädyn syytökset – ”kotihoidon tuen uudistus etenee”

*************

Isän pikajuna Facebookissa | Bloggaaja Twitterissä

Isän pikajuna Bloglovinissa | Isän pikajuna Blogilistalla

 

Jaa artikkeliTilaa Seura

Lisää aiheesta

Lue lisää samalta kirjoittajalta

Yhteistyössä

Kommentointi

Itseasiassa kotihoidontuki ei tuo kustannuksia valtiolle/kunnille vaan laajemmalla mittakaavalla katsottuna säästää kuluissa.

Tehdäänpä esimerkkilaskelma:
– Tuloistani menee veroja+eläke-yms maksuja yhteensä noin 600 €/kk. (Noin 30 000 € vuositulot eli matalaa keskituloluokkaa.)
– Minulla on kolme lasta, joten heidän päivähoitopaikkansa kustannukset yhteiskunnalle ovat noin 3300 €/kk (Yhden kokopäiväisen hoitopaikan kustannus on keskimäärin noin 1100 €/kk Espoossa.)
– Päivähoitomaksut kolmesta lapsesta ovat maksimissaan 595 €/kk (meillä ei kyllä menisi maksimia mutta lasketaan sen perusteella).

3300 – 600 – 595 = 2105 €/kk. Näin paljon jää yhteiskunnalle maksettavaa lasteni päivähoidosta ollessani töissä. (Todellisuus vielä suurempi, koska alle 3-vuotiaan hoitopaikka on kalliimpi eikä maksut perheelleni ole maksimit.)

Kotihoidontuki kuntalisineen (Espoo) kaikista lapsista yhteensä on 690,92 €/kk, jos tulosidonnaista hoitolisää ei makseta. (Hoitolisään vaikuttavat perheen koko ja bruttotulot. Hoitolisä on enintään 182,52 e/kk.)

Kotona lapsia hoitaessani yhteiskunnalta jää siis saamatta noin 600 €/kk (verot yms maksut palkastani) ja kustannuksia tulee kotihoidontukena 690,92 €/kk.

Yhteiskunnalle jää siis maksettavaa hoitaessani lapseni kotona noin 90 €/kk, kun taas päivähoitovaihtoehdossa yhteiskunnan maksettavaksi jäi noin 2100 €/kk.

Todellisia kustannuksia yhteiskunnalle lisäävät tekijät:
– päivähoidosta menee maksuja maksimissaan 11 kuukautena vuodessa
– iso osa ei maksa päivähoidosta maksimimaksuja
– alle 3-vuotiaiden päivähoidon kustannukset ovat suuremmat kuin kustannusten keskiarvo

Pitää korjata tuon lopun laskelmaa. Eli tietysti kotihoidossa kustannuksia yhteensä 600 €/kk (menetetty vero yms tulo) + 690 €/kk (kotihoidontuki) = 1290 €/kk, mikä on edelleen huomattavasti päivähoidon kustannuksia (2100 €/kk) pienempi.

Jos suoraan lasketaan, niin noin se varmasti menee. Poliitikot ottavat kuitenkin huomioon menetetyn työpanoksen: kun naiset loisivat (kuten yleinen mantra kuuluu) kotona, jäävät verotulot ja kokonaistuotanto pienemmäksi.

Olen hoitovapaalla vakituisesta työpaikasta, jonne on palkattu sijainen hoitovapaani ajaksi. Tuo perustelu ei siis päde.

Muutenkin työttömyyttä on niin paljon, että eiköhän niitä hoitovapaa-ajan sijaisia löydy.

Lisätään vielä, että siitäkin tulee yhteiskunnalle säästöjä, kun saadaan työtön pois kortistosta ja töihin hoitovapaalla olevan sijaiseksi. 😀

Tässä kotihoidontuen jakamisessa on lisäksi vielä se ongelma, että hyvin suurella osalla niistä äideistä, jotka ovat pitkään kotona kotihoidontuella, ei ole työpaikkaa, johon palata. Kelan tutkimuksen mukaan vain 42 prosentilla kotihoidontuella olevista on työpaikka (https://helda.helsinki.fi/bitstream/handle/10138/42508/WorkingPapers52.pdf?sequence=1). Kotihoidontuen puolittaminen äideille ja isille lisäisi äitien työttömyyttä. Korkeasti koulutetut naiset, joilla on työpaikka, ovat jo nyt keskimäärin kotihoidon tuella vähemmän aikaa kuin tuo nyt kaavailtu 13 kuukautta (https://helda.helsinki.fi/bitstream/handle/10138/45390/Tyopapereita58.pdf?sequence=1).

Lisäksi uudistus lisää päivähoidon tarvetta todennäköisesti niin paljon, että kunnille tulee tästä merkittävä lisälasku (http://www.meidanperhe.fi/artikkeli/arki/yhteiskunta/laskelma_kotihoidon_vahennys_ei_helposti_saasta). Valtio säästää tässä siis kuntien kustannuksella.

Ja vielä: lain uudistukseen liittyy pykälä, jonka mukaan kotihoidontukea saa vain, jos lasta hoitaa kotona jompi kumpi vanhemmista. Tällä hetkellä kotihoidotukea saa, jos lapsi ei ole kunnallisessa hoidossa, riippumatta siitä, kuka lasta hoitaa. Tällä uudella pykälällä estetään siis esimerkiksi se, että molemmat vanhemmat olisivat töissä ja lasta hoitaisi kotona vaikka isovanhempi. Perheiden valinnanvapaus tässäkin siis kaventuu.

Todellisuudessa tässä uudistuksessa ei ole kyse mistään muusta kuin leikkauksesta.

Hyvä tiivistys. Näin tuo homma juurikin menee.

Halusin tuoda keskusteluun vielä sellaisen pointin, että ei se työntekokaan kiellettyä ole hoitovapaalla. Itse tunnen ainakin äitejä joilla lapsi on kotihoidossa, nostavat kotihoidontukea mutta käyvät silti myös töissä. Ei välttämättä kokopäiväisesti, mutta käyvät kuitenkin. Osa myös opiskelee itselleen ammatin tällä välin. Osa-aikaista työntekoa pitäisikin tukea enemmän.

Meillä oli niin, että vaimo teki pelkkää aamuvuoroa ja minä pelkkää iltavuoroa ja tuet juoksi kokoajan. Me molemmat kokoaikaisissa työsuhteissa, nähtiin vuoronvaihdossa ja viikonloppuisin. Oli se kodinhoidontuki ihan hyvä lisä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

X