Laura Räty ajamassa yksivuotiaat päiväkotiin

Jaa artikkeliTilaa Seura
Laura Räty kampanjoi keväällä 2011. Kuva: Niko Lipsanen - Creative Commons Attribution 3.0

Laura Räty kampanjoi keväällä 2011. Kuva: Niko Lipsanen - Creative Commons Attribution 3.0 Sosiaali- ja terveysministeri Laura Räty (kok) kääntää takkia, mutta ajaa samalla yksivuotiaita päiväkotiin. Kotihoidontuelle hän ei anna kummoista toivoa.

Laura Rädyn mielestä lapset eivät tarvitse erityisiä laatuaikoja. Ministerin arvoihin kuuluu panostaa vanhemmuuteen vain juuri sen verran kuin tarvitsee.

– Riittävän hyvä riittää myös vanhemmuudessa. En halua antaa kuvaa mistään pullantuoksuisesta ja pyykkejä silittävästä kotiäidistä. Lapset ovat tottuneet siihen, että äiti on aika paljon poissa kotoa.

Räty avasi omaa vanhemmuuttaan Nuori Lääkäri -lehdelle loppuvuodesta 2014.

Järin moni tuskin on saanut ministeristä kuvaa pullantuoksuisena kotiäitinä. Monet ovat arvelleet viime päivinä, että Räty haluaisi ajaa juuri ja juuri välttävän vanhemmuuden malliaan muillekin.

Ministerin uusin ulostulo ei tätä huolta ainakaan hälvennä. Nyt vaikuttaa siltä, että hän on kuin onkin vakavissaan lakkauttamassa kotihoidontukea ja lisäksi heivaamassa lapset reilun vuoden ikäisinä päiväkoteihin.

Taas kääntyy takki

Laura Räty kiskaisi vanhan kunnon kääntötakkinsa naulakosta ja innostui bloggaamaan.

Blogitekstistä käy ilmi, että ministeri on jälleen hätäpäissään muuttanut mieltään. Tasa-arvo ja naisten asema työmarkkinoilla ovatkin taas toisen luokan asioita, kun Räty on sysännyt ne tieltään palatessaan neljän vuoden takaisiin arvotuksiinsa.

– Uudistamisen lähtökohtana tulee luonnollisesti olla lapsen oikeus vanhempaansa tai vanhempiinsa ja hyvään hoitoon. Toissijaisesti uudistuksella on tavoiteltava tasa-arvoa sekä työn ja perhe-elämän nykyistä parempaa yhteensovittamista, Räty kirjoitti keskiviikkona vanhempainvapaajärjestelmään kaavailemistaan uudistuksista.

Vielä vajaa kuukausi sitten ministeri oli kiinnostunut lapsia enemmän tasa-arvosta.

– Jos nainen on parhaassa työiässä ja pari vuotta kotona, saa sitten toisen lapsen ja on sittenkin pari vuotta kotona, ei hänen työuransa kehity samalla tavalla kuin miehillä. Sen takia kotihoidon tuki on minusta enemmän yhteiskunnallinen kysymys kuin perheiden valintakysymys. Tämä vaikuttaa siihen, miten naiset pärjäävät, Räty kertoi Helsingin Sanomien jutussa, jossa vaati vauhtia kotihoidontuen leikkaamiseen.

Kotihoidontuki konditionaalissa

Tuoreessa blogikirjoituksessaan Räty jättää kotihoidontuen kohtalon konditionaaliin.

– Kotihoidon tuki voisi edelleen olla osa järjestelmäämme, vaikka sen rooli olisikin nykyistä vähäisempi, hän kirjoitti.

Huomattavaa tuossa lausahduksessa on sana voisi. Kotihoidontuki ei olisi osa Rädyn uutta mallia, vaan se korkeintaan voisi olla. Räty siis on kuin onkin valmis lakkauttamaan tuen, kuten minä ja niin monet muut epäilimme.

On lisäksi muistettava, että jos kotihoidontuki jäisikin osaksi järjestelmää, asetti Räty aikaisemmassa Alma Median haastattelussa sen määrän ja keston eteen kysymysmerkin.

Yksivuotiaat päiväkotiin

Rädyn ehdottamassa mallissa vanhempainvapaita tarjoiltaisiin kolme kuuden kuukauden jaksoa. Yksi vanhempi voisi käyttää niistä korkeintaan kaksi. Täydet vapaat saadakseen perheen toisenkin vanhemman olisi oltava kotona vähintään yksi puolen vuoden pätkä.

Räty heittää blogikirjoituksessaan, että vapaita voisi säästää aikaan, jolloin lapsi menee kouluun. Olettaen, että kotihoidontuki todellakin lakkautettaisiin, jäisi vanhempien puolestatoista tuetusta kotivuodesta lapsen elämän alkuun näin enää reilu vuosi.

Tämä repisi kodeista päiväkoteihin suuren joukon juuri vauvaiän ohittaneita lapsia. Sellaisia, jotka huojahdellen harjoittelevat kävelemistä. Sellaisia, jotka eivät osaa puhua.

Ajatus tällaisesta voi hyvinkin ilahduttaa Laura Rätyä. Ehkä se vastaa hänen suosimaansa riittävän hyvää vanhemmuutta. Huomattavan monen suomalaisen mielestä lapsen paikka ei ole vielä siinä vaiheessa päiväkodissa. Näiden perheiden tukemisen sosiaali- ja terveysministeri jättää konditionaalin varaan.

Palli heiluu ja puntti tutisee

Rädyn lapsiperheiden tukia koskevat ajatukset nousivat puheenaiheeksi alkuviikosta. Monet esitetyistä kommenteista ovat olleet hyvin kärkeviä. Ministeripestinsä aikana kohusta toiseen juossut Räty sai päälleen täyslaidallisia vähän joka suunnasta. Ei ihme, että ministerin puntti tutisee.

Minun maanantaista blogikirjoitustani Rädyn hämmentävistä puheista kotihoidontukeen liittyen on tätä kirjoitettaessa jaettu jo yli 10 000 kertaa Facebookissa. Lukijoita Alma Median maksumuurin taakse piilottamaa juttua referoiva ja kommentoiva kirjoitukseni on tavoittanut jakojakin moninkertaisesti suuremman määrän.

Joku on jopa perustanut Rädyn eroa vaativan nettiadressin, jonka ainoana perusteluna on blogikirjoitukseni.

Keskustanaisten puheenjohtaja, kansanedustaja Elsi Katainen jyrisee asiasta puolueensa lehdessä Suomenmaassa.

– Rädyn ja kokoomuksen on vastattava, onko heidän aikeissaan lakkauttaa kotihoidontuki kokonaan.

Suomenmaan jutun sanankäänteissä on siinä määrin paljon tuttua, että päättelisin Isän pikajunan tavoittaneen poliitikotkin. Hyvä niin.

Mene jo pois, Laura Räty

Minä olen kyllästynyt koko Laura Rätyyn. Hän muuttaa mielipidettään niin usein, että hänen puheisiinsa ei ole luottamista. Jos hän tänään sanoo yhtä, hän tuskin enää huomenna on samaa mieltä. En tiedä, onko tässä vaiheessa vaalikautta enää järkeä pistää ministeriä kilometritehtaalle, mutta ainakaan minä en luottaisi yhteenkään tämän naisen tekemään vaalilupaukseen.

Räty on virkavapaalla Helsingin apulaiskaupunginjohtajan tehtävistä. Minä voisin tyytyä ihan hyvin siihen, että hän olisi ihan vain hissukseen siihen saakka, että hänen tilalleen ministeriksi saadaan asetettua joku sopivampi henkilö. Tämän jälkeen Räty voisi palata vähin äänin vanhaan työpaikkaansa. Helsinkiläisille tämä tietysti toisi omat murheensa, mutta paikka pääkaupungin johtajistossa tarjoaa silti vähemmän mahdollisuuksia laajamittaisten vahinkojen tekemiseen.

Tulevan vaalikampanjan ajan soisin Laura Rädyn asettuvan enemmän äidin rooliin. Se laatuaikakin on toisinaan ihan tärkeää hommaa, vaikka ministerin mieleen sellainen ei meinaa mahtuakaan.

*************

Kuva: Niko LipsanenCreative Commons Attribution 3.0

Lue myös:

Kotihoidontuki lakkautetaan kokonaan?
Kohun käynnistänyt blogipostaus, joka referoi ja kommentoi Laura Rädyn Alma Medialle esittämiä näkemyksiä kotihoidontuesta ja vanhempainvapaajärjestelmästä.
Lue lisää…

Historiallisen härski ministeri kyykyttää avoimesti lapsiperheitä
Sosiaali- ja terveysministeri Laura Räty (kok) on tunnettu veronkiertäjä ja ilmeisen vieraantunut todellisuudesta. Nyt hän vaatii, että kotihoidontuen leikkaamiseen on pistettävä vauhtia.
Lue lisää…

Kotihoidontuki leikataan tasa-arvomekossa
Hallitus leikkaa kotihoidontukea. Perheet, lapset tai edes tasa-arvo eivät merkitse asiassa. Kyse on silkasta säästöstä, vaikka muuta väitettäisiinkin.
Lue lisää…

Aiheesta internetissä:

Nuori lääkäri: Laura Räty – lääkäri, virkamies, ministeri, äiti: ”Olen tehnyt koko ajan kaikkea”

Kainuun Sanomat: Lasten hoitoon puolen vuoden kiintiö isiä varten

Adressit.com: Vaadimme Laura Rädyn eroa

Suomenmaa: Katainen Rädylle: Aikooko kokoomus lakkauttaa kotihoidontuen?

Laura Räty: Vanhempainvapaajärjestelmä remonttiin ensi vaalikaudella

Laura Räty: Kotihoidontuki lisää perheiden mahdollisuutta lasten kotihoitoon ja siihen se lienee tarkoitettukin

*************

Isän pikajuna Facebookissa | Bloggaaja Twitterissä

Isän pikajuna Bloglovinissa | Isän pikajuna Blogilistalla

 

Jaa artikkeliTilaa Seura

Lisää aiheesta

Lue lisää samalta kirjoittajalta

Yhteistyössä

Kommentointi

Toi nainen on niin päätön.

Hyvä kirjoitus. Olen itse kotihoidon tuella kunnes lapsi 2,5v. Teen töitä päivän viikossa jolloin mieheni hoitaa lasta. Olen lähihoitaja. Urallani en voi enää edetä. Palkkaus on mitä on. Mieheni on esimiesasemassa ja palkka sen mukainen. Jos olisin täyden viikon töissä tienaisin kolmasosan miehen palkasta. Työmatkoihin minulla kuluisi 280e per. Kuukausi. Tähän päiväkotimaksut päälle. Meillä jää enemmän rahaa käteen kun olen kotona ja käyn päivän töissä. Kaupunkikin säästää päivähoito kustannuksissa. Minusta on ihan päätöntä leikata kotihoidon tukea ja rajoittaa sen määrää. En ihan näe missä se säästö tulee sillä kyllä yhden lapsen päivähoidon järjestäminen maksaa enemmän kuukaudessa kuin kotihoidontuen määrä. Toivottsvasti blogisi tosiaan tavoittaa päättäjät. Puhut niin monen vanhemman äänellä. Huoh. Tulihan avauduttua.

Varsinkin näin vaalien lähestyessä on tärkeää, että me vanhemmat avaudumme. Jos päättäjät eivät tiedä, mitä tekevät, meidän on heille siitä kerrottava. Jos nätisti sanomista ei kuunnella, sitten pitää huutaa.

Mä todella tykkään näistä sun kirjoituksista, hyvä kun nostat tämän asian julkisuuteen! Kotihoidontuki on tärkeä säilyttää tällaisena kuin se on nyt, lapsen paras paikka on kotona alle kolmevuotiaana. Monessa perheessä ei myöskään ole minkäänlaista taloudellista mahdollisuutta isän jäädä pieneksikään pätkäksi kotiin, esim. meillä yrittäjämies oli vauvan esimmäisenä vuotena lomalla ainoastaan viikon kun vauva syntyi. Siksi kotihoidontukea ei pitäisi kiintiöidä sekä äidille että isälle vaan säilyttää vapaasti perheen päätettävä asiana. Jos kotihoidotuki lakkautettaisiin, jäisin itse aivan varmasti kotiin ilman tukeakin, ja se jos mikä ei edistä tasa-arvoa, että naiset irtisanoutuvat töistä jotta voivat hoitaa pienet lapset kotona! Tällöinhän rikkaissa perheissä olisi varaa hoitaa pienet lapset kotona mutta pienituloisilla ei. Arvomaailma on muuttunut aika kovaksi lapsiperheitä kohtaan eikä lapsia enää poliitikot ajattele yhtään päätöksissään.

Niin. Minähän suosittelen mitä lämpimimmin, että isät jäisivät edes vähäksi aikaa kotiin, mutta on tunnustettava, että se ei ole läheskään kaikille mahdollista. Tärkeintä tässä kuitenkin pitäisi olla lapsen etu. Kotihoidontuki saisi olla edes työmarkkinatuen suuruinen, mutta nykyiselläänkin se on parempi kuin ei mitään. Se mahdollistaa monille perheille valinnan parhaasta mahdollisesta hoitomuodosta. Lapset ja perheet ovat erilaisia. Varsinkin pienten lasten kohdalla vanhemmat ovat yleensä parhaat asiantuntijat päättämään lapsen edun mukaisesta hoitoratkaisusta. Kolme vuotta on minusta ihan sopiva aika tukea vanhempia heidän tekemiensä ratkaisujen toteuttamisessa.

Olen niin samoilla linjoilla kanssasi tässä Räty-asiassa. Omat arvoni eivät ole oikein koskaan kohdanneet ko. henkilön arvomaailman kanssa ja nykyisten ”neronleimausten” jälkeen tuntuu, että koko ihminen on täysin vieraantunut todellisuudesta. Melkein jo hävettää tämä kotihoidontuki-bolemiikkikin hänen puolestaan… Ymmärtäisi olla jo hiljaa.

Minunkin melkein käy sääliksi Rätyä. Hän on aivan selvästi täysin pihalla puhumistaan asioista. Melkein epäreilua Stubbilta pistää noin kokematon henkilö kaikkien riepoteltavaksi. Tietysti se on meille kaikille kansalaisille vielä epäreilumpaa, että tärkeällä sosiaali- ja terveysministerin pallilla keikkuu tyyppi, joka ei oikein saa edes omia arvojaan järjestykseen.

Olen niin samaa mieltä kanssasi, ja myös ensimmäisen kommentoijan kanssa.
Minä olen myös terveydenhoitoalalla, ja työssä ” ylenemis” mahdollisuudet on jo saavutettu loppuelämäksi tällä vakipaikalla. Olen mennyt osa-aikaisesti töihin, kun vanhempainvapaa loppui, lapsen ollessa 9kk, siitä huolimatta haluan että häntä hoidetaan kotona, ja tämä onkin kotihoidon tuella ja vanhempien työaikajärjestelyin onnistunut. Onneksi kotihoidontuki on, ja onneksi saamme molemmat vanhemmat käydä töissä, vaikka tukea nostammekin. Laura Räty saa minut nyt jatkamaan tätä täyspäiväisestä työstä pakoilua siihen asti kun lapsi täyttää 3, en uskalla mennä aikaisemmin töihin, niinkuin olin vähän ajatellut kun lapsi täyttää 2, koska en tiedä saanko enää mahdollisen toisen lapsen kanssa jäädä kotihoidontuelle…

Onni on kaltaisesi bloggaaja, joka oikeasti bloggaa merkityksellisistä asioista!

Kiitos. Valitettavasti näitä asioita näyttää putkahtavan jatkuvasti, joista vain on pakko puhua.

Sä et kyllä ajattele lapsiperheitä ollenkaan kun sä meinaat lakkauttaa kokonaan kodinhoidontuen ,onko sitten parempi kun nämä lapsiperheet menee sosson luukulle hakemaan avustusta.Ei taida teilla herroilla olla aivoja ollenkaan muuhun kun siihen että nostatte omaa palkkaanne ja omaa etuanne ajatte ja kansaa kusetatte.Mitä te te muka teette siellä eduskunnas teette ,ette ainakaan kansanoikeuksia vaan omia oikeuksia ,kun te poistatte kodinhoidontuen niin silloihan te voitte taas nostaa omaa palkkaa vaikka teistä ei ole kukaan sitä ansainnutkaan. Te kaikki olette vaan ainoastaan suurempia rikollisia mitä Suomesta löytyy, te ette vaan saa ikinä tuomioo mutta tulee päivä kun kun kansa antaa tuomion teille kaikille ja toivon sinä päivänä että olen sen näkemässä ja teidän herrojen seisovan soppajonossa jossa tavallinen kansa joutuu jatkuvasti seisomaan teidän herrojen metkujen takia.Mun saa haastaa oikeuteen jos totuuden kertominen on rikos.
https://www.youtube.com/watch?v=VD6zQqlrWEQ

Laura Räty puhuu, muttei tiedä mistä. Ks. Linkki
Näin ei todellakaan ole kaikilla, kotiapulaisen ja mummin turvin
http://www.hs.fi/m/tyoelama/a1353131600643
Lapsen syntymäkään ei mene aina ongelmitta ok, jolla pitkät seuraukset.

Kiitos tästä linkistä. En ollut tuota juttua aikaisemmin lukenutkaan. Se vain täydentää ja vahvistaa kuvaa, jonka jo muutenkin olin saanut Rädystä.

Toivottavasti ensi vaaleissa tuo Räty putoaa pois politiikan näyttämöltä. Nainen joka näin täysin ulalla lasten ja perheiden hyvinvointia koskevissa asioissa ei sovi päättäjäksi. Aivan ilmeistä että tässä nainen jolle oma ura ja valta tärkeimmät motivoivat tekijät. Tällaisia naisia emme tarvitse politiikkaan!

Hieno jannu tämä blogisti. Tällaiset kommentit pidetään:

”Laura tuntuu olevan autuaan tietämätön kyrpä.
– tuntuu… 6.1.2015 klo 11:03”

mutta kriittiset kommentit poistetaan. Hieno mies ilmeisesti ja kyllähän toimintatapa aikalailla kertoo millä vakavuudella juttuihin kannattaa suhtautua.

Kaksi kommenttia olen lähiaikoina poistanut. Toisessa vaadittiin ministerin hirttämistä ja toisessa toivottiin muuten vain kuolemaa. Tuon sortin kritiikin voi esittää muualla.

kasvatuksen tulos näkyy lauran yltiöpäisessä kiihkoilussa,tuhota lapsiperheet ja lapset ja varmasti suosittelee lespoille ja homoille lapsia kun ei itse ole varma??mitä edustaa.onneksi hänen ura loppuu tähän kauteen.
ylimielinen ketku opettelis pukeutumaan,tän kaltaisia olioita on,täytyy olla pääsekaisin no takkiin tulee.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

X