(Päivitetty: )
Teksti:
Jussi Korhonen

Alexander Stubb vuonna 2008 - alkuperäinen kuva: Magnus Fröderberg/norden.orgMeillä lapsiperheiden vanhemmilla on mahdollisuus päättää tulevaisuuden suunnasta. Kuulutko sinä heikoimpaan ainekseen?

Marraskuussa 2012 Kokoomusnuorten silloinen varapuheenjohtaja Saul Schubak näppäili sanat, jotka jäivät elämään.

– On järjenvastaista, että tuemme heikoimman aineksen lisääntymistä ja sitten ihmettelemme, miksi täällä on huumeriippuvaisina syntyviä lapsia ja huostaanottoja alkoholistivanhemmilta, hän kirjoitti Facebookiin.

Kokoomusnuoret ja -aikuiset sanoutuivat kilvan irti nuoren libertaarin ölinästä. Scubak joutui eroamaan – vapaaehtoisesti ja ihan vain poliittista vastuuta kantaakseen, tietenkin.

Kyse ei ollut niinkään siitä, että kaikki kokoomuslaiset olisivat olleet eri mieltä Schubakin kanssa. Kyse oli siitä, että sitä ei olisi saanut sanoa ääneen, että vain rikkaiden lapsille tulee pyrkiä takaamaan inhimilliset oltavat. Vuonna 2012 elettiin erilaisia aikoja. Silloin muinoin julkista köyhien kyykyttämistä tavattiin pitää vähän moukkamaisena.

Se oli silloin.

Mahalasku schubakilaisin siivin

Nyt lapsilisien alasajo on aloitettu. Ensimmäinen leikkaus tuntuu jo kukkaroissa.

Kokoomuksen schubakilainen siipi on vallannut puolueen johtopaikat. Puolueen puheenjohtaja, pääministeri Alexander Stubb ohjaa uppoavia puolue- ja hallituslaivoja, ja rotta toisensa jälkeen pakenee huomatessaan, että Stubb suuntaa aluksiaan tuhon varmistaakseen vielä karille. Pisimmälle on juoksemassa Stubbin puoluetoveri, elinkeinoministeri Jan Vapaavuori, joka on aikeissa luikkia Euroopan investointipankin holvien suojiin. Murskatappioon johtavilla tulevilla vaaleilla ei tietenkään ole tekemistä asian kanssa.

Mutta Stubb pysyy uhmakkaana. Vielä viime viikolla hän uhkui eduskunnassa kiimaa toteuttaa tavoitteensa leikata kotihoidontukea.

– Toivottavasti me siinä onnistumme. Jos emme, niin sitten jatkamme toisaalla, pääministeri uhosi Helsingin Sanomien mukaan kyselytunnilla.

Hallitus taipui perumaan leikkauksen vähintäänkin osin sen vuoksi, että äänestäjät esittivät eriävän mielipiteensä. Kansa puhui kovalla äänellä: perheiden valinnanvapauteen ei saa kajota.

Ihmeellistä kyllä, niitäkin löytyy, jotka haluavat upota kapteeni Stubbin aluksessa: kokoomusjohtoinen palkansaajajärjestö Akava ja Vihreät nuoret ovat ehdoin tahdoin halunneet julkisesti sitoutua schubakilaiseen politiikkaan. Ehkä heillä menee omasta mielestään liian hyvin.

Kuinka paljon kurjuutta ja kenen kannettavaksi?

Mielipidemittausten kirkkaassa kärjessä ujeltava keskusta on nostanut tulevien vaalien yhdeksi kärkiteemakseen perheet. Tämän luulisi pakottavan asian myös muiden puolueiden agendoille.

Meillä lapsiperheiden vanhemmilla on oikeasti mahdollisuus vaikuttaa siihen, kuinka kurjuutta tulevina vuosina annostellaan.

Leikkauksia on luvassa. Niitä tulee paljon, ja niitä tulee pian. Perheitä kosiskeleva keskustakin lupaa rankkoja säästöjä.

Meidän on osattava kysyä ehdokkailta oikeita kysymyksiä. Ennen vaaleja he vielä niihin vastaavat – kampanjoinnin päätyttyä edustajiksi valittujen blogit ja Facebook-sivut vaimenevat.

Meidän on kuultava yksittäisten ehdokkaiden sijaan eritoten sitä, mitä puolueet sanovat: mistä he leikkaavat ja kuinka paljon? Meidän on harkittava, kenen sanaan luotamme.

Meitä perheellisiä äänestäjiä on niin paljon, että halutessamme me voimme ratkaista vaalit eduksemme. Se edellyttää kuitenkin sitä, että äänestämme ehdokkaita, jotka ovat kiinnostuneita perheiden asioista. Se tarkoittaa sitä, että meidän on yleensä ottaen vaivauduttava äänestämään.

Kotihoidontuen leikkausten peruminen osoittaa,  että päättäjät kuulevat meidät kyllä, jos sanomme asiamme riittävän kovalla äänellä. Jos muu ei auta, meidän on huudettava.

Lapsilta säästämisen on loputtava nyt

Viime vuosina lapsien ja lapsiperheiden päälle on käyty sellaisella voimalla, että moista ei ole nähty sitten 90-luvun laman. Lapsilisiä on leikattu. Kotihoidontukea ja päivähoito-oikeutta on yritetty leikata. Vaarallisia matkasynnytyksiä on yritetty lisätä. Lastensuojelu on ajettu tilaan, jossa siitä on tullut salamyhkäinen ja pelottava hirviö, jonka päätehtäväksi monet tietävät perheiden rikkomisen. Ja niin edelleen.

Olemme saaneet esimakua siitä, mihin tämä kaikki johtaa. Traagisimmissa tapauksissa hintana on ollut lapsen elämä. Riittävän tuen ulkopuolelle tipahtaneita vanhempia on päätynyt peruuttamattomiin ratkaisuihin. Perhesurmien uhrien veri valuu päättäjien hampaista.

Se ei saa olla hyväksyttävä hinta.

Haluatko sinä, että schubakilaiset saavat päättää jatkossakin? Oletko varma, että sinä ja perheesi ette itse kuulu siihen heikoimpaan ainekseen, jonka lisääntymistä halutaan säännöstellä?

Minun kantani on se, että lapset on huomioitava aidosti kaikessa päätöksenteossa. Tulevaisuus rakennetaan heidän varaansa, ei ikääntyvien pankkiirien, hyvätuloisten teollisuustyöläisten tai edes entisten koti-isien. Lapsilta ei saa säästää enää senttiäkään. Mitään lapsien hyvinvointiin heikentävästi vaikuttavia leikkauksia ei tule tehdä.

Lapsia ei saa uhrata, koska me aikuiset olemme tehneet typeriä päätöksiä.

Kuva: Alexander Stubb lokakuussa 2008 – Alkuperäinen kuva: Magnus Fröderberg/norden.org. Creative Commons Attribution 2.5 Denmark.

Lue myös:

Lapsilisiä leikataan taas
Myös perheitä kosiskellut keskusta ilmoittaa leikkaavansa lapsilisiä

Päivi Räsäsen pallit

Historiallisen härski ministeri kyykyttää avoimesti lapsiperheitä

Perheille vaaditaan tuhannen euron vuosittaista tasa-arvomaksua

Vihreät nuoret julisti sodan lapsiperheitä vastaan

Synnytykset palaavat eduskuntaan

Lastensuojelun ylimielisen selittelyn on loputtava

Aiheesta internetissä:

Yle: Kokoomusnuorten Saul Schubak eroaa

Yle: Vapaavuori: Jos tulen valituksi Euroopan Investointipankkiin, en ole ehdolla eduskuntavaaleissa

Helsingin Sanomat: Kotihoidon tukipäätös toisi 5 000 äitiä työmarkkinoille

Yle: Perhepaketti kaatumassa – SDP ei puolla asian viemistä eteenpäin

Helsingin Sanomat: Huovinen kiistää Rädyn syytökset – ”kotihoidon tuen uudistus etenee”

Keskustan viisi tavoitetta Suomelle

Talouselämä: Stubb ja Sipilä eri mieltä leikkaustavoitteista

*************

Isän pikajuna Facebookissa | Bloggaaja Twitterissä

Isän pikajuna Bloglovinissa | Isän pikajuna Blogilistalla

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Lue myös

Mainos

Mainos

Kommentointi

Naulan kantaan! En voi muuta, kuin antaa aplodit hyvästä kirjoituksesta ja jakaa sen eteenpäin – kerrassaan loistavaa! Nyt pitää vaan toivoa, että ihmiset ihan oikeasti ymmärtävät äänestää viisaasti…

Sitä saamme, mitä tilaamme ja ansaitsemme. Viisautta tarvittaisiin. Toivottavasti sitä löytyy.

Tämäkin ”viisautta…”on minusta asiatonta epäsuorasti kertoa kokoomusta äänestävien olevan vähän tyhmempiä. Itse näen jokaisen ihmisen äänessä harkintaa ja hyviä syitä. Puolueet Suomessa ei edes eroa niin paljoa toisistaan, että yksikään niistä olisi AIVAN älytön kohde äänelle. Jonkun toisen mielestä kokoomuksen hallituksessa oleminen on Suomelle hyväksi (huom kokoomus ei ole sorruttanut maailmantaloutta, eli et voi tähän kertoa lamasta kokoomuksen syynä) ja se on hänen mielipiteensä jonka hyvin ymmärränkin, vaikken kokoomusta äänestä. On vain oksettavaa miten ihmiset arvostelevatkin toisiaan äänten perusteella, mutta sitten ulisevat kun ”vastapuolelta” on tullut vääriä sanoja.

En nyt varsinaisesti viitannut viisaudella äänestäjiin, vaan harjoitettavaan politiikkaan: siihen tarvittaisiin viisautta. Eriarvoistava ja yhteiskunnan luokkaistumista edistävä politiikka ei ole viisasta. Mutta kun nyt puheeksi tuli, niin kyllä äänestäjiltäkin toivoisi viisautta asetella vaalipäivänä tilauksensa niin, että seurauksia ei tarvitse maksella vuosikymmeniä – kuten kävi niille 90-luvun laman uhreille, jotka pääelinkeinokseen ryöstelevät kauppoja, nautiskelevat päihteitä ja majailevat vankiloissa.

Olet hyvin tiivistänyt viime aikojen tuntemuksia monien lapsiperheiden puolesta. Hyvä, että joku saa äänen kuuluville ja näkyville näin. Kiitoksia siitä. Itsellä lapset on jo tehty ja hoidot järjestetty, mutta tulevien perheellisten puolesta tässä yritetään asioita esittää myös. Lapsille ja myös vanhemmille tuo pikkulapsiaika on hyvin tärkeä koko lapsen tulevaisuuden kannalta. Jos antaa lapselle mahdollisimman paljon aikaa sekä ymmärrystä ja laskeutuu aikuisen maailmasta hetkeksi tukemaan pienet hyvään alkuun täysipainoisesti ja jokainen perhe omalla tavallaan asennoituu näin, niin palkinto tästä odottaa kyllä myöhemmin. Tästä on kokemusta ainakin meidän jo isommiksi kasvaneiden kohdalla. Nuo pienet meistäkin myöhemmin huolehtivat ja muokkaavat maailmaa sellaiseksi mihin ovat oppineet.

Epäasiallinen kommentti, mutta sitäkin enemmän kuulee niitä yleisesti sallittuja porvaripossutteluja ja vastaavia haukkumisia, etten edes noteerannut koko kommenttia. Rikkaana ei ole kauhean helppoa olla kun ihmiset alkavat useimmiten hyljeksimään ja haukkumaan. Se ero siinä vaan on rikkaan haukkumisissa, että häntä saa haukkua, mutta menet sanomaan äsryyntyneenä yhdenkin sanan köyhemmistä, sitä muistellaan vaikka kuinka kauan ja liitetään pääministerin kuvia, aivan kuin hän olisi jonkun tuohtuneen nuoren aikuisen sanomisista vastuussa.

Nyt ettet ala huutelamaan, kommentoin ainoastaan tuohon sanomiseen, en muuhun. En myöskään ole porvari, mutten sitä heikompaa ainestakaan. Tai oli siihen ainekset, mutta onneksi synnyin Suomeen ja minulla oli mahdollisuus vaikuttaa asiaan joka minulle synyessäni heikomman aineksen perheeseen leimattiin.

Stubb toteuttaa ja ajaa schubakilaista politiikkaa ja arvoja. Sen vuoksi hänen kuvansa on tässä yhteydessä enemmän kuin paikallaan.

Minä toivon, että yhteiskuntaluokasta toiseen pääsee jatkossakin. Nykyisellä menolla se ei ole enää kohta mahdollista.

Aivan loistava kirjoitus muuten, mutta siitä puuttuu kokonaan maininta/varoitus SDP:n halusta yhä edelleen romuttaa kotihoidontuki ”tasa-arvon” nimissä… Rinne kommentoi mm. Iltalehdessä näin: ”- Kotihoidon tuen jakaminen on täysin ajankohtainen sellaisissa olosuhteissa, jossa työllisyystilanne ja naisten ja miesten palkkaerot ovat paremmalla tolalla kuin nyt. Se on SDP:lle tasa-arvokysymys.” Myös SDP:n sivuilla useat demaripoliitikot iloitsevat kovasti subjektiivisen päivähoito-oikeuden säilymisestä, mutta samaan hengen vetoon toitottavat, että kotihoidontuki olisi voitu poistaa ihan kokonaan. Näyttäisi siltä, että vain muutama demaripolitiikko ymmärtää kotihoidontuen merkityksen perheille ja lapsille.

En ole unohtanut SDP:n osuutta asiaan. Itse asiassa tämänkin kirjoituksen luonnoksessa oli vielä pitkä pätkä demarien toimista. Postauksesta olisi kuitenkin tullut liian pitkä, joten säästelin sen osan myöhemmin ruodittavaksi.

Hyvä! Seuraavaa osaa odotellen…

En vaan ymmärrä sen paremmin politiikkaa se kun on nykyään yhtä sirkusta. 🙁 Lapsilisiin ei pitäisi koskea, ja jos kosketaan ni miksei hyvätulosilta vallan pois et olis joku tuloraja lapsilisiin, eihän noi päättäjät isoilla tuloillaan ymmärrä et moni perhe odottaa innolla lapsilisää, et saa lapsille ruokaa tai pieniksi jääneiden esim jalkineiden tilalle uudet,usein kuulee kuinka isotuloiset pistävät säästöön lapsilisän, ja minua kiukuttaa kun omasta kokemuksestakin tiedän kuin tarpeellinen tuo pienikin raha on pienituloisille. 🙁

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

X